06.06.2023

Gem de capsuni- reteta clasica

Luni am gasit in piata capsuni romanesti, ieftine zic eu…7 lei/kg. Au fost aromate, dar unele mai aveau si urme de stricaciune. Asa ca m-am pus si le-am ales pe categorii. Pe cele de marimi diferite si cu urme de stricaciune le-am folosit la acest gem, din capsunile mai micute si sanatoase am facut cateva borcanele de compot, o parte le-am pus la o prajitura si mi-au mai ramas cateva pentru consum. Aici va prezint reteta de gem, o reteta clasica, 100% naturala.

 Daca probati reteta mea de Gem de capsuni- reteta clasica , va astept cu drag sa reveniti sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata😍.



    Ingrediente:
  • 2 kg de capsuni cantarite dupa curatare
  • 1,2 kg zahar
  • zeama de la o lamaie

 



Mod de preparare:
Spalam capsunile sub jet de apa rece si le punem la scurs intr-o strecuratoare. Cand sunt bine scurse le indepartam coditele si curatam orice urma de stricaciune. Pe cele mai mari le taiem in jumatati, apoi le punem intr-un vas in straturi alternative cu zaharul. De preferat este sa folosim un vas mai larg si cu fundul dublu. Trebuie sa fie loc suficient in vas pentru ca gemul, la fierbere, va forma o spuma la suprafata care se va umfla, iar daca vom umple vasul cu fructe si zahar gemul va da pe dinafara.
Tot acum adaugam si zeama de lamaie. Zeama de lamaie pastreaza culoarea vie a fructelor si impiedica oxidarea lor. Alta data am inlocuit zeama de lamaie cu sare de lamaie….cam o lingurita cu varf la 2 kg de fructe. Acoperim vasul cu capac si il lasam la temperatura bucatariei cel putin 4 ore sau il putem tine peste noape in frigider. In acest timp zaharul se mai dizolva si se formeaza un sirop.
Inainte de a pune gemul la foc pregatim borcanele si capacele acestora. Le spalam bine cu apa calda si detergent de vase, apoi le vom usca in cuptor la foc mic(120-140 °C) pentru 15-20 de minute: mai multe detalii despre sterilizare gasiti aici . Nu sariti peste acest pas, sterilizarea borcanelor are un rol foarte important in pastrarea perfecta a gemului. Mie mi-au iesit 6 borcanele cu gem cu capacitatea de 330 ml. fiecare.
Punem vasul cu fructele pe foc iute. Amestecam usor insistand pe fundul vasului unde a mai ramas zahar nedizolvat. Cand gemul incepe sa fiarba reducem focul, iar cand incepe sa se formeze spuma o inlaturam cu o spumiera. Din cand in cand, stergem marginile interioare ale vasului cu un un burete nou de bucatarie imbibat in apa si stors bine, in acest fel evitam ca gemul sa se zahariseasca. Eu am lasat gemul sa fiarba la foc mediu aproximativ 35 de minute pana a trecut proba picaturii: am trecut cu lingurita prin gem si am lasat sa cada ultimile picaturi pe o farfurie curata si perfect uscata. Cand picaturile au ramas intregi, nu s-au imprastiat, am oprit focul de sub cratita cu gem. Daca aveti un termometru de cofetarie puteti urmari cu el temperatura gemului…cand atinge 105°C este gata. Daca faceti cantitate mai mare de gem timpul de fierbere este si el mai mare.
Cand este gata, punem gemul fierbinte in borcane(borcanele le lasam in tava in care le-am sterilizat) si le inchidem cu capace. Rasturnam borcanele cu gura in jos pentru 5 minute, dupa care le intoarcem in pozitia normala si le acoperim cu o patura sau un prosop mai gros. Le lasam pana in ziua urmatoare sa se raceasca lent, apoi le depozitam pe raftul din camara. Se pastreaza foarte bine mai multi ani, doar ca in timp se mai inchide la culoare. Un deliciu!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti mai multe retete DE DULCETURI/ SIROPURI.




 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!