Ingrediente:
- 1 kg ardei iuti
- 1 litru otet de 9°
- 1 litru apa
- 2 linguri sare grunjoasa
- 1 lingura cu zahar
Mod de preparare:
Prima data vom steriliza borcanele si capacele acestora. Adica vom usca borcanele spalate si capacele acestora 15-20 de minute in cuptor, la foc mic. Modul de sterilizare detaliat il gasiti aici.
Mie mi-au incaput ardeii in 3 borcane de 800 ml si in 2 borcane de 400 ml. Va sfatuiesc sa pregatiti mai multe borcane ca nu stim dinainte cat de bine putem aranja ardeii in ele... ardeii mei au fost de marimi diferite, unii mai grosi, altii mai subtirii, mai drepti, mai curbati....am avut ardei bulgaresti care sunt mai putini iuti, dar se poate folosi soiul de ardei care va place.
*
Spalam ardeii si ii lasam la scurs intr-o strecuratoare. Daca au coditele prea mari mai taiem putin din ele. Ii asezam cat de bine putem in borcanele sterilizate. Nu ii apasam/ indesam prea tare ca sa nu ii rupem. Eu pastrez de fiecare data cate o mana zdravana de ardei, iar a doua zi ii bag printre ardeii din borcane care deja devin mai flexibii. Daca va place si va este mai usor, ardeii care sunt curbati ii puteti taia in rondele. Acum ca am aranjat ardeii in borcane ne vom ocupa de pregatirea solutiei/lichidului.
Facem un amestec din apa, otet, sare neiodata si zahar pe care il punem la fiert.
Lasam pe foc doar cat sa se dizolve sarea si zaharul, apoi turnam lichidul peste ardeii din borcane. Borcanele le asezam pe tava in care le-am uscat ca sa nu se sparga cumva.Inchidem borcanele cu capace si le lasam pana a doua zi sa se raceasca. Daca ati pastrat sau v-au ramas ardei ii puneti acum printre ceilalti din borcane.. o sa vedeti ca este loc suficient pentru 2-3 ardei la fiecare borcan.
Spalam ardeii si ii lasam la scurs intr-o strecuratoare. Daca au coditele prea mari mai taiem putin din ele. Ii asezam cat de bine putem in borcanele sterilizate. Nu ii apasam/ indesam prea tare ca sa nu ii rupem. Eu pastrez de fiecare data cate o mana zdravana de ardei, iar a doua zi ii bag printre ardeii din borcane care deja devin mai flexibii. Daca va place si va este mai usor, ardeii care sunt curbati ii puteti taia in rondele. Acum ca am aranjat ardeii in borcane ne vom ocupa de pregatirea solutiei/lichidului.
Facem un amestec din apa, otet, sare neiodata si zahar pe care il punem la fiert.
Lasam pe foc doar cat sa se dizolve sarea si zaharul, apoi turnam lichidul peste ardeii din borcane. Borcanele le asezam pe tava in care le-am uscat ca sa nu se sparga cumva.Inchidem borcanele cu capace si le lasam pana a doua zi sa se raceasca. Daca ati pastrat sau v-au ramas ardei ii puneti acum printre ceilalti din borcane.. o sa vedeti ca este loc suficient pentru 2-3 ardei la fiecare borcan.
Tot a doua zi sotul meu a facut niste stinghiute din lemn si le-a pus deasupra ardeilor din borcane pentru a-i tine presati(vezi foto mai jos).
Depozitam borcanele pe raftul din camara sau beci, iar in minim 3 saptamani ardeii ar trebui sa se mureze. Tin garantat si 2-3 ani! Simplu de facut, nu-i asa? :)
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💋. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💋. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Amestecul de oțet si apă este de 1 l apă si 1 l oțet?Iar amestecul obținut sa ii acopere până la capac? Merg puși si in bidoane mici de plastic ? Mulțumesc,anticipat !
RăspundețiȘtergereDa, amestecul este 1 la 1 si merg pusi si in pet-uri. O zi buna!
ȘtergereAm pus așa sant super mulțumesc că existați multă sănătate
ȘtergereMa bucur ca va plac. Sanatate multa va doresc si voua!
ȘtergereMultumesc mult am anvatat multe de la tine
ȘtergereCu drag, ma bucur sa aud asta. O zi frumoasa!
ȘtergereMulțumim mult!
RăspundețiȘtergereCu mult drag! <3
ȘtergereAceeași cantități foloseam si eu,doar ca îi puneam cu apa rece.E greșit?
RăspundețiȘtergereNu, nu este gresit.. Ies foarte buni si asa.
ȘtergereBună aveți rețete bune! Multumesc
RăspundețiȘtergereBuna. Ma bucur ca iti plac, o zi frumoasa!
ȘtergereMulțumim pentru rețete!🤗
RăspundețiȘtergereCu mare drag!
ȘtergereMultumim frumos pentru rețete!
RăspundețiȘtergereCu drag, iti multumesc si eu pentru aprecieri. O zi buna!
ȘtergereCele mai bune rețete, pe înțelesul tuturor. Felicitări!
RăspundețiȘtergereMultumesc din suflet pentru aprecieri, o zi buna!
ȘtergereGicuța dragă, ești o SUPER BUCATAREASA!!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos! O zi buna! 🥰
Ștergere