06.06.2023

Compot de capsuni

Luni am gasit in piata capsuni romanesti, ieftine zic eu…7 lei/kg. Au fost aromate, dar unele mai aveau si urme de stricaciune. Asa ca m-am pus si le-am ales pe categorii. Din capsunile micute si sanatoase am preparat acest minunat compot, pe cele de marimi diferite si cu urme de stricaciune le-am ales pentru gem, o parte le-am folosit la o prajitura si mi-au ramas cateva si pentru consum. Aici va prezint reteta de compot, o reteta clasica, 100% naturala.

Daca probati reteta mea de Compot de capsuni, va astept cu drag sa reveniti sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata😍.


    Ingrediente
  • 750 g capsuni cantarite dupa curatare
    Sirop:
  • 150 g zahar(6 linguri)
  • 1 litru de apa
  • 2 linguri zeama de lamaie




Mod de preparare:
Pentru compotul de capsuni vom folosi capsuni micute, fara urme de stricaciune. Le spalam sub jet de apa rece, apoi le lasam intr-o strecuratoare la scurs.
Cat timp stau la scurs pregatim siropul: punem zaharul intr-o craticioara, turnam apa si asezam cratita pe foc. Amestecam pana se dizolva zaharul, mai lasam sa dea cateva clocote, apoi dam craticioara deoparte si lasam siropul sa se raceasca complet.
Acum ne vom ocupa de sterilizarea borcanelor in care urmeaza sa pregatim compotul. Le spalam bine cu detergent de vase, apoi le vom usca in cuptor. Toate detaliile despre aceasta metoda le gasiti aici. Cele 750 g de capsuni le-am repartizat in 6 borcanele cu capacitatea de cca 300 ml fiecare.
Indepartam coditele capsunilor scurse si le repartizam in borcanele sterilizate. Eu am umplut fiecare borcan cam pe trei sferturi, dar daca doriti puteti pune mai multe fructe. Dupa parerea mea sunt suficiente, vrem sa ne delactam si cu siropul aromat, pai nu-i asa? 😊
Adaugam zeama de lamaie in siropul racit si amestecam. Umplem fiecare borcan cu sirop, inchidem borcanele cu capace, apoi le asezam intr-o oala in care asternem o laveta, un prosopel sau o bucata de panza. Tunam apa pana la umarul borcanelor si punem oala pe foc potrivit. Cand apa incepe sa fiarba cronometram 10 minute, dupa care oprim focul. Acoperim oala cu un capac sau un prosop gros si lasam bocanele cu compot sa se raceasca in oala in care au fiert. Cand se racesc le depozitam pe raftul din camara. Daca folositi borcane mai mari , spre exemplu borcane de 720 ml, timpul de fierbere va fi de 15-17 minute. Noi deja am “gustat” un borcanel de compot: este aromat, dulce atat cat trebuie si are o culoare superba. Recomand cu drag sa faceti si voi cateva borcanele…macar asa, de pofta.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti mai multe retete DE DULCETURI/ SIROPURI.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!