22.05.2023

Ciorba/bors de urzici

Ciorba de urzici sau borsul de urzici este o reteta de primavara. Este gustoasa, are putine calorii si este foarte sanatoasa. Plus ca se face foarte usor si rapid. Daca nu tineti post, ii puteti adauga un ou batut sau o puteti servi cu smantana. Ori care ar fi alegerea voastra aceasta ciorba este un deliciu plin de vitamine😋.

Daca probati reteta mea de Ciorba de urzici sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata😊.Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile mele de FacebookFacebook.


    Ingrediente:

  • 300 g urzici(2 maini zdravene)
  • o ceapa uscata
  • 2-3 fire ceapa verde
  • un morcov
  • o bucatica de telina
  • pastarnac si patrunjel(cate o radacina mica)
  • 2 linguri cu orez
  • 3 linguri ulei
  • sare
  • bors dupa gust
  • cateva fire de leustean sau patrunjel

 

 



Mod de preparare:
Curatam urzicile de iarba, paie sau alte frunzulite si le rupem coditele mai groase (puteti folosi manusi de unica folosinta). Le punem intr-un vas mare si le spalam in mai multe apa reci. De fiecare data le scoatem din vas cu mana ca eventualele impuritati sa ramana la fundul vasului. Eu dupa ce le-am spalat le-am scos intr-o strecuratoare mai mare. Punem 2,5 - 3 litri de apa intr-o oala incapatoare. Punem oala pe foc si adaugam putina sare. Cand apa clocoteste transferam urzicile in oala si le oparim 2-3 minute maxim. Dupa acest timp le scoatem cu o spumiera si le punem in strecuratoare. Apa in care au fiert urzicile nu o aruncam, o vom folosi la ciorba. Trecem urzicile sub jet de apa rece ca sa isi pastreze culoarea verde. Le lasam la scurs, apoi le tocam cu cutitul nu foarte marunt. Daca urzicie sunt micute le puteti lasa intregi.
Curatam si spalam legumele, apoi le tocam in cubulete marunte. Punem ulei in oala in care vom face ciorba, adaugam legumele, un praf de sare si le calim putin doar cat sa se inmoaie fara sa se prajeasca. Peste legumele calite adaugam zeama in care au fiert urzicile….eu am pus putin mai mult de 2 litri. Cand clocoteste punem si orezul, amestecam si lasam sa fiarba totul cam un sfert de ora. Dupa acest timp adaugam urzicile tocate si mai lasam sa clocoteasca 5 minute, apoi punem borsul pe care il dam inainte intr-un clocot. Dupa un minut oprim focul de sub oala si adaugam leusteanul/patrunjelul tocat. Lasam ciorba 15 minute sa se racoreasca, apoi o servim cu paine proaspata si ardei iuti. Ce buna a fost😋!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea💜!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti RETETELE MELE IN ORDINE ALFABETICA.
Aici gasiti reteta de CIORBA DE URZICI DREASA CU IAURT SI GALBENUS.

Aici gasiti reteta pentru MANCARE DE URZICI CU USTUROI.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!