Daca probati reteta mea de Prajitura cu foi si crema fiarta sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata😊.Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de Facebook- Facebook.😉.
Ingrediente
Foi:
- 650-700 g faina
- 3 oua
- 9 linguri cu zahar
- 9 linguri cu ulei
- 9 linguri cu lapte
- 2 pliculete zahar vanilat
- un pliculet praf de copt(10 g)
- o lingurita cu bicarbonat de sodiu
- un varf cutit de sare
- 800 ml lapte
- 200 g unt (82% grasime)
- 8 linguri cu zahar
- 7 linguri cu faina
- 3 linguri cu cacao
- 1 lingura esenta de rom
Mod de preparare
Foi:
Intr-un bol mixam ouale cu zaharul, zaharul vanilat si sarea. Adaugam uleiul, laptele si bicarbonatul stins in putin otet. Cernem faina cu praful de copt si o adaugam treptat in compozitia lichida amestecand cu mana. Transferam aluatul pe masa de lucru infainata si il framantam 2-3 minute. Trebuie sa ne iasa un aluat potrivit de tare care nu se mai lipeste de maini. Cand este gata, punem aluatul din nou in bol, acoperim bolul cu folie alimentara sau o punga de plastic si il lasam la odihnit(la temeratura camerei) o jumatate de ora.
Dupa acest timp impartim aluatul in patru parti egale. Intindem (pe rand) cu sucitorul patru foi pe care le coacem pe dosul tavii de aragaz. Eu am intins aluatul direct pe hartie de copt, l-am intepat cu furculita, apoi l-am transferat cu totul pe fundul tavii. Coacem fiecare foaie 7-8 minute la foc potrivit(180°C) in cuptorul preincalzit.
Crema:
Intr-un vas(oala/cratita) cernem faina si cacao, apoi cu ajutorul telului le amestecam cu zaharul. Turnam laptele rece si omogenizam. Punem vasul pe foc mic si amestecam continuu pana compozitia se ingroasa. Cand este gata, dam vasul deoparte, lasam 2-3 minute sa se racoreasca compozitia si incorporam untul taiat cubulete. La final adaugam esenta, apoi lasam crema sa se raceasca complet.
Asamblare:
Montam prajitura in tava pe fundul careia am copt foile. Impartim crema in trei. Asezam prima foaie in tava si o ungem cu o parte din crema. Punem a doua foaie peste crema si apasam usor. Procedam la fel pana terminam crema si foile. Asternem hartie de copt deasupra prajiturii si punem o greutate peste ea(am pus un tocator mare) ca sa stea presata si o lasam pana a doua zi, pana foile se inmoaie. Portionam prajitura si o servim alaturi de cei dragi. Gustul copilariei😍💛!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti reteta pentru PRAJITURA ALBINITA.
Aici gasiti reteta pentru PRAJITURA LAMAITA.
Intr-un vas(oala/cratita) cernem faina si cacao, apoi cu ajutorul telului le amestecam cu zaharul. Turnam laptele rece si omogenizam. Punem vasul pe foc mic si amestecam continuu pana compozitia se ingroasa. Cand este gata, dam vasul deoparte, lasam 2-3 minute sa se racoreasca compozitia si incorporam untul taiat cubulete. La final adaugam esenta, apoi lasam crema sa se raceasca complet.
Asamblare:
Montam prajitura in tava pe fundul careia am copt foile. Impartim crema in trei. Asezam prima foaie in tava si o ungem cu o parte din crema. Punem a doua foaie peste crema si apasam usor. Procedam la fel pana terminam crema si foile. Asternem hartie de copt deasupra prajiturii si punem o greutate peste ea(am pus un tocator mare) ca sa stea presata si o lasam pana a doua zi, pana foile se inmoaie. Portionam prajitura si o servim alaturi de cei dragi. Gustul copilariei😍💛!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti reteta pentru PRAJITURA LAMAITA.
Foarte interesante, chiar imi plac aceste retete, multumesc mult
RăspundețiȘtergereFoarte interesante, chiar imi plac aceste retete, multumesc mult
RăspundețiȘtergereMa bucur tare mult ca iti plac. Iti multumesc si eu, o zi buna!
ȘtergereArata super bine si cred ca e la fel de gustoasa! Succes pe mai departe.. ��
RăspundețiȘtergereMultumesc mult! Intr-adevar este o prajitura tare buna!Te pup, o seara frumoasa!
ȘtergereSuper prajitura ,multumesc mult !
ȘtergereCu drag! Iti multumesc si eu pentru vizita si mesaj. O zi frumoasa sa ai!
ȘtergereMulțumesc frumos pentru rețetă de foi .O zi frumoasă și mulți pupici!
ȘtergereCu drag, iti multumesc si eu pentru aprecieri. Te imbratisez!
ȘtergereSuper!
RăspundețiȘtergereCam ce dimensiune trebuie sa aiba foile?
Sunt coapte pe tava clasica de aragaz...cam 32x28cm ar trebui sa fie marimea foilor.
Ștergereo voi incerca azi si cu siguranta o sa va anunt. la cati mofturosi avem in familie sunt chiar curioasa :) cu respect !
RăspundețiȘtergereBuna. Ai facut prajitura, cum a iesit?
RăspundețiȘtergereBuna ziua! Care este dimensiunea tavii?
ȘtergereBuna. Le-am copt pe tava clasica de aragaz. Foile ar trebi sa aiba dimensiunea cam de 32*28 cm.
ȘtergereMultumesc mult pt reteta. E bestială prăjitura.
RăspundețiȘtergereAm făcut și eu prăjitura și a ieșit minunată . Mulțumesc gicuta !
RăspundețiȘtergereCu drag, ma bucur ca v-a placu! Pup, o seara frumoasa!
ȘtergereCe inseamna la foc potrivit? Cate grade? Multumesc
ȘtergereBuna. La 180 grade.
ȘtergereSuper, cred că am să o fac și eu!Sanatate.
RăspundețiȘtergereVa multumesc pentru ca ati postat aceasta reteta .Este prajitura copilariei mele , bunica mea o faea de sarbatori .Am tot cautat reteta dar nu gaseam una care sa semene cu cea pe care o facea bunica mea .Azi am gasit-o !!! Are gustul prajiturii din copilarie ❤❤❤ Multa sanatate va doresc !!!
RăspundețiȘtergereCu drag...ma bucur sa aud asta! Te imbratisez cu drag, sarbatori cu bine! <3
ȘtergereBună ziua. Se poate face (coace foile) si la cuptorul electric? Vă mulțumesc!
RăspundețiȘtergereBuna. Alynutza. La cuptorul electric se coc cu ventilatie, la temperatura de 180 grade.
ȘtergereAm cautat indelung aceasta reteta. O faceam cand erau copiii mici... Baiatul cel mare, care are 30 de ani acum, vrea neaparat sa-i fac aceeasi prajitura pe care le-o faceam cand erau mici, deoarece ii este dor de ,,gustul copilariei''.
RăspundețiȘtergereMultumesc din suflet pentru reteta!
Cu mare drag, iti multumesc si eu pentru vizita si aprecier. O zi buna!
ȘtergereMultumesc foarte mult,am probat reteta d-voastra,chiar iese foarte buna prajitura!Se poate si reduce putin din cantitatea de cacao,o lingură sa zicem(nu se va simti la consistență cremei )si adauga o ciocolată.
RăspundețiȘtergereBuna. Ma bucur ca v-a placut. Crema se poate modifica usor dupa gustul fiecaruia...este excelenta ideea ta cu ciocolata! |O noapte linistita!
ȘtergereBună seara!Se poate înlocui făina din cremă cu amidon?Dacă da,câte linguri de pune,vă rog?
RăspundețiȘtergereBuna! Da, se poate folosi amidon...3 linguri si jumatate este suficient.
ȘtergereAm reușit sa o fac și eu este delicioasa
RăspundețiȘtergereMa bucur ca v-a placut.
ȘtergereSuper bună prajitura! 😋😋
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos!
RăspundețiȘtergereBuna ziua,as vrea SA incerc reteya dar nu indicati la ce temperatura se coc foile.Si foile se coc doar pe o parte sau amandoua? Multumesc .
RăspundețiȘtergereBuna. Foile se coc pe o singura parte in cuptorul incins la foc mediu- 180 grade.
ȘtergereBună ziua! Cu cât timp înainte putem coace foile?
RăspundețiȘtergereBuna. Merg facute si cu o saptamana inainte, doar ca trebuie tinute la loc mai racoros.
ȘtergereSigur o voi încerca! Mulțumesc și spor în tot ce faci,că inspiri frumos și cu drag și pe alții!
RăspundețiȘtergereIti multumesc si eu pentru aprecieri, te imbratisez cu drag!
ȘtergereBună seara ,este minunată această prăjitură în fiecare an de Crăciun și de Paște o facem a devenit o tradiție pentru noi .Va mulțumesc pentru rețeta din partea tuturor membrii familiei mele !Sarbatori fericite și un an nou fericit .
RăspundețiȘtergereVa multumesc si eu pentru aprecieri, imbratisez cu drag pe toata lumea. Sarbatori fericite!
Ștergere