12.11.2023

Placinte la tigaie cu branza sarata

Aceste placinte la tigaie se pregatesc relativ usor, sunt satioase si tare gustoase. Poate ca ingrasa, dar nu mancam in fiecare zi asa ceva, nu-i asa😊? Le servim calde, alaturi de un pahar cu lapte sau de ce nu, un pahar cu bere.

 

Daca probati reteta mea de Placinte la tigaie cu branza sarata, va astept cu drag sa reveniti sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata😍Ma puteti urmari pe pagina mea de facebook  unde va astept cu multe retete delicioase ca sa aveti de unde va inspira😉.


    Ingrediente
    Aluat:

  • 500 g faina
  • 350 ml apa calduta
  • 7 g drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspata
  • 2-3 linguri ulei
  • ½ lingurita zahar
  • ¼ lingurita sare
    Umplutura:
  • 350 g telemea
  • 1 ou
    In plus:
  • ulei pentru prajit placintele



Mod de preparare
Aluat:

Cernem faina intr-un bol si o amestecam cu zaharul si drojdia uscata. Daca folositi drojdie proaspata o frecati cu zaharul ca sa se lichefieze. Facem o adancitura in mijlocul ei si incepem sa adaugam treptat apa calduta si sarea. Amestecam cu lingura cat putem, apoi cu mana. Daca aluatul este prea moale mai putem adauga o lingura cu faina. Cand aluatul se aduna intr-o bila il transferam pe blatul de lucru putin infainat si il mai framantam aproximativ 10 minute cu mainile unse cu ulei....acum vom folosi cele trei linguri cu ulei. Cand este gata, punem din nou aluatul in bol, acopermim bolul cu un prosop de bucatarie si lasam la crescut(loc caldut) pana aluatul isi dubleaza volumul.
Umplutura:
Pentru umplutura este bine sa folosim o branza bine scursa. Eu am folosit branza de vaca(telemea), de la tara. Daca branza este prea sarata o putem tine o ora, doua in apa rece inainte sa o radem/zdrobim.
Radem branza pe razatoarea cu gauri mari sau o zdrobim cu furculita, apoi adaugam oul si amestecam bine.
*
Cand aluatul a crescut suficient il rasturnam pe masa de lucru usor infainata si il framantam putin
cat sa iasa aerul din el. Il impartim in 8 bucati egale pe care le modelam sub forma de bile, apoi le acoperim cu folie alimentara sa nu se usuce pe deasupra. Daca aveti un cantar de bucatarie puteti cantari aluatul, apoi il impartiti la 8...cam 115g ar trebui sa aiba fiecare bucata.
Luam prima bila de aluat(restul bilelor vor sta sub folie) si o intindem cu sucitorul(la noi se spune facalet😊) pe masa de lucru usor infainata....vom folosi cate putina faina ori de cate ori este nevoie. O intindem intr-o foaie rotunda de aproximativ 10-12 cm diametrul. Punem in mijlocul ei o lingura de umplutura(cca 50g), apoi adunam marginile spre mijloc si le strangem/ ciupim(vezi foto mai jos). Intoarcem cu lipitura in jos si o intindem/apasam, mai intai cu palmele, apoi cu sucitorul pana ajunge din nou la dimensiunea de 10-12 cm. Placintele se mai pot modela si doar cu palmele unse cu ulei fara a folosi sucitorul, dar eu am zis ca daca tot le prajesc in ulei sa nu mai folosesc si la modelarea lor. Asezam o tigaie pe foc mediu si punem in ea ulei. Nu punem mult, doar cateva linguri cat sa acopere baza tigaii. Cand aceasta se incinge punem prima placinta si reducem putin focul de sub tigaie. Prajim placinta aproximativ 2-3 minute sau pana se rumeneste frumos, apoi o intoarcem pe partea cealalta si o lasam sa se rumeneasca si pe aceasta. Pana se prajeste prima placinta avem timp sa o facem pe urmatoarea. Pe masura ce prajim placintele le scoatem pe o farfurie pe care punem 2-3 straturi de prosop de hartie si le vom face teanc... in felul acesta vor aburi si se vor inmuia. Eu am prajit 2 placinte in acelasi ulei, apoi l-am schimbat cu altul curat. Cam asta-i tot, m-am straduit sa detaliez reteta( in cuvinte, dar si in imagini) cat de bine am putut eu si pe intelesul tuturor...sper ca mi-a iesit😊. Servim placintele calde si cu mare pofta ca sunt tare bune😋.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie. Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti toate RETETELE MELE IN ORDINE ALFABETICA.
Aici gasiti reteta pentru LANGOSI SERVITI CU SMANTANA SI CASCAVAL.



4 comentarii:

  1. Anonim12/11/23

    Ce bine arata placintele.Elena

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc frumos, Elena! O zi minunata sa ai!

      Ștergere
    2. Anonim14/11/23

      Multumesc ptr reteta ,sigur imi va reusi 😉

      Ștergere
    3. Cu mare drag. Iti va iesi...nu este greu de facut , iar eu am explicat-o cat am putut de bine. O seara frumoasa!

      Ștergere

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!