13.05.2017

Negresa cu gem si bezea

O prajitura delicioasa care contine ingrediente la indemana oricui si se prepara usor. Merita sa incercati reteta, o sa o repetati.... va garantez!💜 

Daca probati reteta mea de Negresa cu gem si bezea, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.

    Ingrediente
    Blat:

  • 5 galbenusuri 
  • 175 g zahar 
  • 200 g faina 
  • 125 g unt 
  • 2 linguri cacao neagra 
  • 200 ml lapte 
  • 2 lingurite esenta de rom 
  • 1 lingurita praf de copt 
  • un varf cutit de sare
    Bezea:
  • 5 albusuri 
  • 150 g zahar 
  • 2 pliculete zahar vanilat 
  • un varf cutit sare
     In plus:
  • 4 linguri gem de prune

Mod de preparare
Blat:
Aprindem cuptorul la foc mediu - 180°C. 
Mixam galbenusurile cu sarea, apoi punem zaharul treptat si mixam pana acestea se albesc. Adaugam untul moale, laptele si esenta .Mixam bine dupa fiecare.
Cu ajutorul unei spatule de bucatarie incorporam faina cerunta si amestecata cu cacao si praful de copt.
Turnam compozitia intr-o tava (24x24 cm) in care am pus hartie de copt. Dam tava la cuptorul incins pentru aproximativ 25 de minute sau pana blatul trece testul scobitorii: infigem o scobitoare in mijlocul blatului si daca iese curata, fara aluat prins de ea, inseamna ca este copt.
Cu 10-15 minute inainte ca blatul sa fie gata incepem sa pregatim bezeaua:
Mixam albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adaugam in mai multe reprize zaharul, zaharul vanilat.  Mixam pana acestea se dizolva complet si se formeaza bezeaua.
Cand blatul a trecut testul scobitorii il ungem cu un strat de gem,  apoi intindem bezeaua. Facem diferite forme cu furculita. Dam din nou tava cu prajitura la cuptor pentru aproximativ 10 minute sau pana bezeaua capata o culoare usor maronie.
Cand este gata, scoatem tava cu prajitura din cuptor, o lasam ca se raceasca, apoi o portionam cu un cutit trecut prin apa. Un deliciu😋!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💓. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti si alte retete cu DULCIURI.

                                                       











Aici gasiti reteta NEGRESEI CIOCOLATOASE.

Aici gasiti reteta NEGRESEI DE POST.

29 de comentarii:

  1. Anonim7/6/17

    Mie îmi tot cade bezeaua in cuptor...ce gresesc oare?

    RăspundețiȘtergere
  2. emilia.ilie@yahoo.com8/9/21

    GROAZNIC de MULT zahar!
    375 gr de zahar la o prajitura din 5 oua.
    Am facut prajitura si NU s-a atins nimeni de ea (8 invitati si 3 copii)!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Emilia, imi pare rau ca nu v-a placut prajitura. Pe langa cele 5 oua, prajitura mai contine si faina, unt lapte....in aluat, dupa cum bine ai vazut, se folosesc 175 g de zahar, restul se pune la bezea....o bezea fara zahar nu se poate face. Sute de gospodine au incercat reteta si le-a placut....imi pare rau ca nu a fost si pe gustul vostru. O zi frumoasa! :)

      Ștergere
    2. Anonim13/11/22

      este absolut fabuloasa. familia, colegii, prietenii ... mereu e batalie pe ea.

      Ștergere
    3. Ma bucur ca are succes...si noi o adoram.

      Ștergere
  3. Anonim5/2/22

    Doamna Emilia, daca nimeni NU s-a atins de prajitura, de unde au stiut ei atunci ca are foarte mult zahar???������

    RăspundețiȘtergere
  4. Superba prăjitură mulțumim pt rețelele minunate va ador !

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim30/7/22

    Minunate retetele dv,le urmaresc cu interes si am sa le incerc.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim27/10/22

    Bună seara,prăjitura mi-a ieşit perfect!Fiul meu a mâncat singur aproape toată prajitura!Mulțumesc pentru rețeta dumneavoastră!!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim31/10/22

    Foarte bună rețeta! Chiar m-am gândit la ea pt că asta cu 5 ouă am avut-o și eu într-un caiet f vechi pe care nu-l mai găsesc. Iar referitor la ce spune d-na Emilia mai sus că este "groaznic" de dulce, nu este adevărat ținând cont că are și cacao care îi taie mult din dulceață. La aproape orice prăjitură cu cremă intră minim 500 gr zahăr. Iar la un doboș în tavă normală 900 de gr foi+cremă fără glazură. Ori dacă nimeni nici nu a gustat prajitura de unde au știut că e "groaznic" de dulce? Mulțumesc frumos pentru rețetă!

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim1/11/22

    Arată foarte bine, am să o fac și eu!

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim1/11/22

    Buna ziua.Untul trebuie topit si racit...sau la temp.camerei?Multumesc.Arata suuper.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim29/4/23

      Unde scrie untul topit si racit ca eu nu vad.Scrie se adauga untul moale in nici un caz topit.

      Ștergere
  10. Anonim18/1/23

    Cum sa fac sa îmi iasă bezeaua cu crusta deasupra?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Lasi prajitura putin mai mult in cuptor pana se rumeneste bezeaua.

      Ștergere
  11. Anonim21/1/23

    Am incercat astazi prajitura si nici nu am apucat sa o pun pe masa ca a si dispărut. Este usoara,nu foarte dulce si f buna la gust(am pus gem de capsuni).Si foarte usor de preparat.De fapt ca si alte prajituri pe care le-am incercat .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur mult ca v-a placut si aceasta prajitura. O seara frumoasa!

      Ștergere
  12. Hmmm abia astept sa o incerc!!!Va multumim aveti niste retete minunate si foarte gustoase !!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Foarte buna. Multumesc pentru retete bune, va urmaresc cu drag.:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc si eu pentru aprecieri, Silvia! O zi frumoasa 😘 !

      Ștergere
  14. Anonim23/9/23

    Bună ziua am încercat și eu reteta, foarte bună. Felicitări pentru retete!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna.
      Ma bucur tare mult ca v-a placut. Iti multumesc pentru aprecieri!

      Ștergere

Daca va place reteta(sau nu ), va rog sa-mi lasati un comentariu. Multumesc anticipat!

COPYRIGHT Bunătăți din bucătăria Gicuței ©2016- 2024. Toate articolele și imaginile de pe acest blog aparțin autorului Bunătăți din bucătăria Gicuței. Orice multiplicare, copiere sau publicare a acestora fără acordul scris al autorului, se vor pedepsi conform legii in vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.).