Ingrediente
Blat:
- 5 galbenusuri
- 175 g zahar
- 200 g faina
- 125 g unt
- 2 linguri cacao neagra
- 200 ml lapte
- 2 lingurite esenta de rom
- 1 lingurita praf de copt
- un varf cutit de sare
- 5 albusuri
- 150 g zahar
- 2 pliculete zahar vanilat
- un varf cutit sare
- 4 linguri gem de prune
Mod de preparare
Blat:
Aprindem cuptorul la foc mediu - 180°C.
Mixam galbenusurile cu sarea, apoi punem zaharul treptat si mixam pana acestea se albesc. Adaugam untul moale, laptele si esenta .Mixam bine dupa fiecare.
Cu ajutorul unei spatule de bucatarie incorporam faina cerunta si amestecata cu cacao si praful de copt.
Turnam compozitia intr-o tava (24x24 cm) in care am pus hartie de copt. Dam tava la cuptorul incins pentru aproximativ 25 de minute sau pana blatul trece testul scobitorii: infigem o scobitoare in mijlocul blatului si daca iese curata, fara aluat prins de ea, inseamna ca este copt.
Cu 10-15 minute inainte ca blatul sa fie gata incepem sa pregatim bezeaua:
Mixam albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adaugam in mai multe reprize zaharul, zaharul vanilat. Mixam pana acestea se dizolva complet si se formeaza bezeaua.
Cand blatul a trecut testul scobitorii il ungem cu un strat de gem, apoi intindem bezeaua. Facem diferite forme cu furculita. Dam din nou tava cu prajitura la cuptor pentru aproximativ 10 minute sau pana bezeaua capata o culoare usor maronie.
Cand este gata, scoatem tava cu prajitura din cuptor, o lasam ca se raceasca, apoi o portionam cu un cutit trecut prin apa. Un deliciu😋!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💓. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti si alte retete cu DULCIURI.
Aici gasiti reteta NEGRESEI CIOCOLATOASE.
Aici gasiti reteta NEGRESEI DE POST.
Mixam galbenusurile cu sarea, apoi punem zaharul treptat si mixam pana acestea se albesc. Adaugam untul moale, laptele si esenta .Mixam bine dupa fiecare.
Cu ajutorul unei spatule de bucatarie incorporam faina cerunta si amestecata cu cacao si praful de copt.
Turnam compozitia intr-o tava (24x24 cm) in care am pus hartie de copt. Dam tava la cuptorul incins pentru aproximativ 25 de minute sau pana blatul trece testul scobitorii: infigem o scobitoare in mijlocul blatului si daca iese curata, fara aluat prins de ea, inseamna ca este copt.
Cu 10-15 minute inainte ca blatul sa fie gata incepem sa pregatim bezeaua:
Mixam albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adaugam in mai multe reprize zaharul, zaharul vanilat. Mixam pana acestea se dizolva complet si se formeaza bezeaua.
Cand blatul a trecut testul scobitorii il ungem cu un strat de gem, apoi intindem bezeaua. Facem diferite forme cu furculita. Dam din nou tava cu prajitura la cuptor pentru aproximativ 10 minute sau pana bezeaua capata o culoare usor maronie.
Cand este gata, scoatem tava cu prajitura din cuptor, o lasam ca se raceasca, apoi o portionam cu un cutit trecut prin apa. Un deliciu😋!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💓. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti si alte retete cu DULCIURI.
Mie îmi tot cade bezeaua in cuptor...ce gresesc oare?
RăspundețiȘtergereSuperr mia iesit imi
RăspundețiȘtergereMa bucur tare mult! O seara frumoasa! <3
ȘtergereGROAZNIC de MULT zahar!
RăspundețiȘtergere375 gr de zahar la o prajitura din 5 oua.
Am facut prajitura si NU s-a atins nimeni de ea (8 invitati si 3 copii)!
Emilia, imi pare rau ca nu v-a placut prajitura. Pe langa cele 5 oua, prajitura mai contine si faina, unt lapte....in aluat, dupa cum bine ai vazut, se folosesc 175 g de zahar, restul se pune la bezea....o bezea fara zahar nu se poate face. Sute de gospodine au incercat reteta si le-a placut....imi pare rau ca nu a fost si pe gustul vostru. O zi frumoasa! :)
Ștergereeste absolut fabuloasa. familia, colegii, prietenii ... mereu e batalie pe ea.
ȘtergereMa bucur ca are succes...si noi o adoram.
ȘtergereDoamna Emilia, daca nimeni NU s-a atins de prajitura, de unde au stiut ei atunci ca are foarte mult zahar???������
RăspundețiȘtergereSuperba prăjitură mulțumim pt rețelele minunate va ador !
RăspundețiȘtergereIti multumesc si eu, o zi minunata!
ȘtergereMinunate retetele dv,le urmaresc cu interes si am sa le incerc.Multumesc.
RăspundețiȘtergereBună seara,prăjitura mi-a ieşit perfect!Fiul meu a mâncat singur aproape toată prajitura!Mulțumesc pentru rețeta dumneavoastră!!!!
RăspundețiȘtergereMa bucur sa aud asta, o zi minunata!
ȘtergereFoarte bună rețeta! Chiar m-am gândit la ea pt că asta cu 5 ouă am avut-o și eu într-un caiet f vechi pe care nu-l mai găsesc. Iar referitor la ce spune d-na Emilia mai sus că este "groaznic" de dulce, nu este adevărat ținând cont că are și cacao care îi taie mult din dulceață. La aproape orice prăjitură cu cremă intră minim 500 gr zahăr. Iar la un doboș în tavă normală 900 de gr foi+cremă fără glazură. Ori dacă nimeni nici nu a gustat prajitura de unde au știut că e "groaznic" de dulce? Mulțumesc frumos pentru rețetă!
RăspundețiȘtergereCu mare drag!
ȘtergereArată foarte bine, am să o fac și eu!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos,
ȘtergereBuna ziua.Untul trebuie topit si racit...sau la temp.camerei?Multumesc.Arata suuper.
RăspundețiȘtergereUnde scrie untul topit si racit ca eu nu vad.Scrie se adauga untul moale in nici un caz topit.
ȘtergereCum sa fac sa îmi iasă bezeaua cu crusta deasupra?
RăspundețiȘtergereBuna. Lasi prajitura putin mai mult in cuptor pana se rumeneste bezeaua.
ȘtergereAm incercat astazi prajitura si nici nu am apucat sa o pun pe masa ca a si dispărut. Este usoara,nu foarte dulce si f buna la gust(am pus gem de capsuni).Si foarte usor de preparat.De fapt ca si alte prajituri pe care le-am incercat .
RăspundețiȘtergereMa bucur mult ca v-a placut si aceasta prajitura. O seara frumoasa!
ȘtergereHmmm abia astept sa o incerc!!!Va multumim aveti niste retete minunate si foarte gustoase !!!
RăspundețiȘtergereO zi frumoasa, Anca!
ȘtergereFoarte buna. Multumesc pentru retete bune, va urmaresc cu drag.:)
RăspundețiȘtergereIti multumesc si eu pentru aprecieri, Silvia! O zi frumoasa 😘 !
ȘtergereBună ziua am încercat și eu reteta, foarte bună. Felicitări pentru retete!!
RăspundețiȘtergereBuna.
ȘtergereMa bucur tare mult ca v-a placut. Iti multumesc pentru aprecieri!