22.06.2016

Sufleu de conopida

In afara de conopida in otet, nu imi placea niciun fel de mancare cu acesata leguma, dar am descoperit aceasta reteta...este o nebunie. Va recomand cu drag sa incercati acest sufleu, cu siguranta o sa va placa.


Daca probati reteta Sufleului de conopida, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.

Ingrediente:

  • ·     600 g conopidă
  • ·     250 g
  • ·     4 ouă mari,
  • ·     2 linguri cu faina
  • ·     50 g unt
  • ·     1 lingură ulei
  • ·     350 ml lapte integral
  • ·     sare
  • ·     piper măcinat
  • ·     unt pentru ungerea vasului



Mod de preparare:

Începem prin a desface conopida în buchețele de dimensiuni potrivite. Le spălăm bine și le punem la fiert într-o oală mare cu apă clocotită și o linguriță de sare. Le lăsăm să fiarbă aproximativ 10-12 minute după ce apa a dat în primul clocot – vrem ca ele să fie gătite, dar totuși ferme (al dente), nu sfărâmicioase. Scurgem imediat conopida și o trecem sub jet de apă rece pentru a opri gătirea și a-și menține culoarea. O lăsăm apoi să se scurgă și să se răcească complet.

Acum ne ocupăm de baza cremoasă.

Punem într-o cratiță untul și uleiul. Când s-au încins și untul s-a topit, adăugăm dintr-o dată cele 2 linguri de făină. Amestecăm rapid cu un tel, formând o pasta. Gătim acest sos timp de 1 minut la foc mediu, amestecând constant, pentru a elimina gustul de făină crudă.

Turnăm laptele călduț treptat, amestecând energic cu telul după fiecare adăugare, pentru a ne asigura că nu se formează cocoloașe.

Condimentăm sosul cu sare si piper macinat.

Lăsăm sosul să fiarbă la foc mic, amestecând continuu, până când se îngroașă și capătă consistența unei smântâni groase (durează aproximativ 3-4 minute).

Luăm cratița de pe foc și lăsăm sosul să se răcească (să fie calduț).

Între timp, spargem ouăle separând albușurile de gălbenușuri. Adăugăm în sosul cald galbenușurile (pe rând, amestecând după fiecare) și cașcavalul ras. Amestecăm bine.

Într-un bol separat, batem albușurile spumă tare cu un praf de sare.

Încorporăm spuma de albușuri în sosul cu cașcaval. Facem acest lucru în două tranșe: adăugăm mai întâi o treime, amestecând mai energic. Apoi adăugăm restul de albușuri, amestecând ușor, cu mișcări de jos în sus, pentru a nu scoate aerul din ele.

Ungem un vas termorezistent (cu diametrul de aproximativ 18-20cm) cu unt moale

Așezăm buchețelele de conopidă uniform pe fundul vasului.

Turnăm compoziția de sufleu peste conopidă. Scuturăm ușor vasul ca sosul să pătrundă printre buchețele.

Dăm vasul la cuptorul preîncălzit, la foc mediu (180°C). Coacem sufleul timp de 40-50 de minute sau până când s-a umflat frumos și este rumenit, auriu-maroniu, deasupra.

Când este gata, scoatem vasul din cuptor, lasăm sufleul să se rcorească puțin,  apoi il putem servi. O bunătate!

Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💛. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti mai multe retete cu APERITIVE/GARNITURI.









Așa arată sufleul tăiat când este cald/călduț. În imaginea de prezentare, sufleul a fost tăiat când era rece.


15 comentarii:

  1. O rețetă super! Îmi place foarte mult vasul termorezistent! Unde as putea găsi și eu așa ceva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mariana,iti multumesc frumos pentru vizita.
      Vasul l-am primit cadou cu ceva timp in urma. Este adus din afara,nu stiu daca se gaseste la noi. te pup si-ti doresc o seara frumoasa!

      Ștergere
  2. Vas de ena pot folosii la acest preparat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alexandra , un asemenea vas am folosit si eu. Sa ai spor!

      Ștergere
  3. Cu retetele d-voastea poate gati si un incepator. Ma bucur ca am descoperit site-ul.Vas de ena pot folosi la aceasta reteta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult,Alexandra!Poti folosi orice vas, vas de ena am folosit si eu. Te pup, o seara frumoasa! <3

      Ștergere
  4. Multúmesc pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Felicitari pentru retele trimise....minunate toate,felicitari!!!

      Ștergere
    2. Iti multumesc din suflet, o zi frumoasa sa ai!

      Ștergere
  5. Anonim5/10/23

    Mult spor si succes ! O zi buna .

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim5/10/23

    Vă urmăresc rețetele cu mare drag

    RăspundețiȘtergere

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!