Ingrediente
Blat:
Pentru masurarea ingredientelor folosim o cana de 250 ml sau/si cantarul
- 2 cani cu varf de faina(350 g)
- 1 cana zahar(200 g)
- 1 cana apa minerala
- ½ cana ulei
- 1 borcan mic cu gem de prune(375 g)
- 2 linguri cacao(50 g)
- 75 g stafide inmuiate intr-o lingura de rom/esenta de rom
- 75 g miez de nuca uscat in cuptor si tocat cu cutitul
- 1 lingurita cu varf de bicarbonat de sodiu stins in putin otet
- un varf cutit de sare
- 6 linguri zahar(150 g)
- 3 linguri cacao(75 g)
- 6 linguri apa(aproximativ 100 ml)
- 6 linguri ulei(aproximativ 100 ml)
Aprindem cuptorul la foc mediu(180°C) si tapetam o tava (dimensiunea 24x24 cm) cu hartie de copt.
Punem zaharul intr-un castron si adaugam pe rand: apa minerala, uleiul, sarea, gemul si bicarbonatul stins in otet. Amestecam bine cu un tel in forma de para sau o spatula de bucatarie. Cernem faina impreuna cu cacao si le adaugam treptat in compozitia de mai sus. Amestecam bine ca sa nu mai fie urme de faina sau cocoloase, apoi incorporam stafidele si miezul de nuca tocat. Punem aluatul in tava pregatita dinainte il nivelam, apoi trantim/scuturam usor tava ca sa nu fie bule de aer in aluat. O introducem in cuptorul preincalzit pentru aproximativ 35-40 de minute. Dupa ce trec 35 de minute putem sa facem testul cu scobitoarea: infigem o scobitoare in mijlocul prajiturii si daca iese curata, fara aluat prins de ea, inseamna ca este coapta. Daca pe scobitoare raman urme de aluat, mai lasam prajitura 5- 7 minute in cuptor, apoi repetam testul. Cand este gata, scoatem tava cu prajitura din cuptor si o lasam sa se raceasca in tava.
Glazura:
Intr-o craticioara punem zaharul si cacao. Amestecam bine cu telul, apoi turnam apa si omogenizam. Daca apa nu cuprinde tot mixtul de cacao si zahar mai adaugam o lingura, doua cu apa. Asezam craticioara pe foc mic si amestecam continuu pana cand zaharul se dizolva si glazura se ingroasa putin...dureaza aproximativ 2-3 minute. Adaugam uleiul, amestecam si mai lasam sa dea cateva clocote. Dam craticioara deoparte.
Portionam prajitura si turnam deasupra ei glazura calduta. Nivelam cu lama unui cutit si dam tava cu prajitura la rece. In maxim o ora o putem servi bunatate de prajitura. Este absolut delicioasa😋😊!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.
Delicioasă prajitura. Este cea mai bună prăjitură de post !
RăspundețiȘtergereMultumesc, asa am zis si eu :) O dupa-amiaza placuta! <3
ȘtergereVa multumesc pt rreteta va pup
ȘtergereCu drag! Pup si eu, o zi frumoasa sa ai!
ȘtergereFoarte buna prajitura!
ȘtergereMa bucur ca v-a placut, o noapte linistita sa aveti!
ȘtergereFoarte bune va mulțumim pentru rețete
ȘtergereCu drag, iti multumesc si eu pentru aprecieri.
ȘtergereMultumim pentru retete
ȘtergereCu mare drag, iti multumesc si eu pentru aprecieri.
ȘtergereFoarte buna prajitura!
RăspundețiȘtergereAdevarat. Pup, o seara frumoasa!
ȘtergereDelicioasă negresă! Nu zici că e de post!
RăspundețiȘtergereAsa este! :) Iti multumesc mult pentru vizita, o seara frumoasa!
ȘtergereFoarte gustos multumim pentru recetele de post si celelalte va doresc o zi buna in continuare,...
ȘtergereCu drag, sanatate multa.
ȘtergereFoarte buna,o recomand!
RăspundețiȘtergereIti multumesc mult! Pup, o zi frumoasa!
ȘtergereMulțumesc pentru rețetele dumneavoastră
ȘtergereCu drag, si eu iti multumesc pentru aprecieri. O seara frumoasa!
ȘtergereDelicioasa! Este cea mai pufoasa si bogata negresa de post pe care am mancat-o vreodata. Numai ca nu ne-a ajuns. Pentru o tava mai mare 30/34 ce cantitati sa folosim? Multumesc
RăspundețiȘtergereMa bucur ca v-a placut. O portie si jumatate cred ca ar ok pt o tava mai mare.
ȘtergereSuperbe si foarte bune retete ! Felicitari Dna Gicuta si multimiri pentru ca ne impartasiti si noua aceste minunate retete !! Sanatate multa va doresc si toate cele bune !
RăspundețiȘtergereIti multumesc mult! La fel iti doresc si eu, sa auzim numai de bine!
ȘtergereFelicitari pentru toate retetele,sunt cele mai bune,f.bine explicate,usoare ,rapide si destul de economice!Multumesc!!!
RăspundețiȘtergereCu mult drag! Iti multumesc si eu pentru vizita si comentariu, o seara placuta!
ȘtergereAșa este!
ȘtergereAș vrea să o cunosc pe d-na Gicuța ,cred că este o persoană pozitivă și f.destoinică!
Te imbratisez cu drag!
ȘtergereDelicioasă foarte buna felicitări
RăspundețiȘtergereIti multumesc, o seara frumoasa!<3
ȘtergerePrăjitura este excelenta preferata mea 💐☘️😘
RăspundețiȘtergereBuna dimineata, Rodica! Avem aceleasi gusturi :) ...o zi frumoasa!
ȘtergereSuper buna! Felicitări și mulțumim pt rețete! 😘
RăspundețiȘtergereCu mare drag...iti multumesc si eu pentru vizita si comentariu :)
ȘtergereExtraordinar de buna....o sa ramana reteta de negresa de post si de ne post a familiei��Un spectacol si se face in 10 min.
RăspundețiȘtergereFelicitari!
Iti multumesc, ma bucur ca v-a placut! :)
RăspundețiȘtergereSuper negresa!Mulțumesc frumos!
RăspundețiȘtergereCu drag, iti multumesc si eu pentru vizita si comentariu.
ȘtergereSuperba,mulțumim pt retete
RăspundețiȘtergereCu drag, iti multumesc si eu pt. aprecieri.
ȘtergereMultumesc pentru toate retele . Sunt foarte bune.
RăspundețiȘtergereCu drag, ma bucur ca iti plac.
ȘtergereFoarte bună reteta ! Multumesc.
RăspundețiȘtergereCu drag, o seara frumoasa!
ȘtergereMultumesc frumos! Am sa o incerc si eu!
RăspundețiȘtergereCu drag, astept sa imi spui cat de mult v-a placut.
ȘtergereFoarte bună negresa de post mulțumesc mult!
RăspundețiȘtergereCu drag. Iti multumesc si eu pentru aprecieri.
ȘtergereBună ziua ,daca fac prajitura într-o tavă de 20/30 cm dublez cantitățile?Mulțumesc!
RăspundețiȘtergereSuper !
RăspundețiȘtergereFelicitări!
Multumesc mult!
RăspundețiȘtergereBuna seara! D- naGicuta,vreau sa fac negresa,dar nu am in casa apa minerala acum. Sa pun vin,lapte .... e. Bine?? Va multmesc
RăspundețiȘtergereBuna. Merge si apa plata daca o faci de post, daca nu, lapte.
ȘtergereMi-a lăsat gura apă doar cât am citit, abia aștept să o fac doar că nu am miez de nucă, dar nu cred că e vreo problema, mulțumesc pentru rețetă.
RăspundețiȘtergereBuna. Se poate face si fara miez de nuca. Dupa ce o faci, te astept sa imi spui cat de mult v-a placut. O zi frumoasa!
ȘtergereDeliciu
RăspundețiȘtergereAsa este. O zi buna!
ȘtergereNu înțeleg de ce nu se ingroasa glazura :( am respectat rețeta dar nu se ingroasa
RăspundețiȘtergereProbabil de la cacao...incearca sa mai adaugi o lingura in plus.
ȘtergereMulțumesc pentru rețete!
RăspundețiȘtergereCu mare drag! Va multumesc si eu pentru aprecieri, o zi frumoasa!
Ștergere