Ingrediente:
- · 600 g conopidă
- · 250 g
- · 4 ouă mari,
- · 2 linguri cu faina
- · 50 g unt
- · 1 lingură ulei
- · 350 ml lapte integral
- · sare
- · piper măcinat
- · unt pentru ungerea vasului
Mod
de preparare:
Începem
prin a desface conopida în buchețele de dimensiuni potrivite. Le spălăm bine și
le punem la fiert într-o oală mare cu apă clocotită și o linguriță de sare.
Le lăsăm să fiarbă aproximativ 10-12 minute după ce apa a dat în primul clocot
– vrem ca ele să fie gătite, dar totuși ferme (al dente), nu sfărâmicioase.
Scurgem imediat conopida și o trecem sub jet de apă rece pentru a opri gătirea
și a-și menține culoarea. O lăsăm apoi să se scurgă și să se răcească complet.
Acum
ne ocupăm de baza cremoasă.
Punem într-o cratiță untul și uleiul. Când s-au
încins și untul s-a topit, adăugăm dintr-o dată cele 2 linguri de făină.
Amestecăm rapid cu un tel, formând o pasta. Gătim acest sos timp de 1
minut la foc mediu, amestecând constant, pentru a elimina gustul de făină
crudă.
Turnăm laptele călduț treptat, amestecând
energic cu telul după fiecare adăugare, pentru a ne asigura că nu se formează
cocoloașe.
Condimentăm sosul cu sare si piper macinat.
Lăsăm sosul să fiarbă la foc mic, amestecând
continuu, până când se îngroașă și capătă consistența unei smântâni groase
(durează aproximativ 3-4 minute).
Luăm
cratița de pe foc și lăsăm sosul să se răcească (să fie calduț).
Între
timp, spargem ouăle separând albușurile de gălbenușuri. Adăugăm în sosul cald
galbenușurile (pe rând, amestecând după fiecare) și cașcavalul ras. Amestecăm
bine.
Într-un
bol separat, batem albușurile spumă tare cu un praf de sare.
Încorporăm
spuma de albușuri în sosul cu cașcaval. Facem acest lucru în două tranșe:
adăugăm mai întâi o treime, amestecând mai energic. Apoi adăugăm restul de
albușuri, amestecând ușor, cu mișcări de jos în sus, pentru a nu scoate aerul
din ele.
Ungem
un vas termorezistent (cu diametrul de aproximativ 18-20cm) cu unt moale
Așezăm
buchețelele de conopidă uniform pe fundul vasului.
Turnăm
compoziția de sufleu peste conopidă. Scuturăm ușor vasul ca sosul să pătrundă
printre buchețele.
Dăm
vasul la cuptorul preîncălzit, la foc mediu (180°C). Coacem sufleul timp de
40-50 de minute sau până când s-a umflat frumos și este rumenit, auriu-maroniu,
deasupra.
Când
este gata, scoatem vasul din cuptor, lasăm sufleul să se rcorească puțin, apoi il putem servi. O bunătate!
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💛. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti mai multe retete cu APERITIVE/GARNITURI.

Așa arată sufleul tăiat când este cald/călduț. În imaginea de prezentare, sufleul a fost tăiat când era rece.













.jpg)
O rețetă super! Îmi place foarte mult vasul termorezistent! Unde as putea găsi și eu așa ceva?
RăspundețiȘtergereMariana,iti multumesc frumos pentru vizita.
ȘtergereVasul l-am primit cadou cu ceva timp in urma. Este adus din afara,nu stiu daca se gaseste la noi. te pup si-ti doresc o seara frumoasa!
V
ȘtergereVas de ena pot folosii la acest preparat?
RăspundețiȘtergereAlexandra , un asemenea vas am folosit si eu. Sa ai spor!
ȘtergereCu retetele d-voastea poate gati si un incepator. Ma bucur ca am descoperit site-ul.Vas de ena pot folosi la aceasta reteta?
RăspundețiȘtergereMultumesc mult,Alexandra!Poti folosi orice vas, vas de ena am folosit si eu. Te pup, o seara frumoasa! <3
ȘtergereMultúmesc pentru reteta.
RăspundețiȘtergereCu mult drag!
ȘtergereFelicitari pentru retele trimise....minunate toate,felicitari!!!
ȘtergereIti multumesc din suflet, o zi frumoasa sa ai!
ȘtergereMult spor si succes ! O zi buna .
RăspundețiȘtergereMultumesc din inima, o zi frumoasa!
ȘtergereVă urmăresc rețetele cu mare drag
RăspundețiȘtergereMa bucur sa aud asta. O zi frumoasa!
Ștergere