Ingrediente:
- 2 kg carne de porc (carne de lucru, fleica, carne grasa)
- 400 g plaman
- 150 g orez
- 3 cepe mari
- sare
- piper
- cimbru
- boia dulce si iute
- 2-3 frunze de dafin
Mod de preparare:
Intr-un vas incapator punem la fiert, in apa rece, plamanul. Daca nu aveti sau nu vreti sa folositi plaman se poate renunta la el. Adaugam putina sare si 2 frunze de dafin si lasam sa fiarba aproximativ 10 minute dupa primul clocot. Dupa acest timp il scoatem din apa si il lasam sa se raceasca. Cand s-a racit, taiem plamanul si restul de carne in bucatele. Curatam si spalam ceapa, apoi o taiem in 4. Le trecem pe toate prin masina de tocat. Eu am folosit o sita de marime medie, daca doriti puteti folosi una cu orificii mai mici.
Punem tocatura intr-un vas incapator si adaugam orezul spalat, sare si condimente. Eu pun cam 15 g de sare la kg de carne. Amestecam bine si gustam sa vedem daca compozitia este destul de sarata si condimentata.
Umplem intestinele cu ajutorul masinii speciale sau cu masina de tocat la care vom atasa dispozitivul pentru umplut carnatii/lebari/caltabosi. Intestinele nu trebuie sa fie indesate cu amestecul de carne pentru ca la fiert orezul se umfla si pot plezni. Legam capetele matelor cu sfoara, apoi le unim. Cam asta-i tot. Putem pastra caltabosii mai mult timp in congelator.
Cand vrem sa-i fierbem, ii scoatem din congelator si ii lasam sa se decongeleze intr-un loc mai racoros sau in frigider. Ii intepam in mai multe locuri cu o scobitoare si ii punem intr-o oala cu suficienta apa rece. Adaugam putina sare si o frunza de dafin. Fierbem caltabosii la foc mic aproximativ o ora. Daca apa scade, mai adaugam alta apa fierbinte. Caltabosul este bun si cald si rece. In zona noastra caltabosul nu se preseaza, iar in imaginea de prezentare de mai sus caltabosul era caldut atunci cand l-am taiat. Un deliciu!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca😍. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti mai multe retete de APERITIVE/GARNITURI
Minunat,va multumesc
RăspundețiȘtergereCu drag! Sarbatori cu bine!
ȘtergerePune orezul într-un tifon și fierbel odată cu organele nu se mai umfla în mat iar caltaboși prăjește-l când vrei sa îl mananci încearcă nu te costa nimic
ȘtergereO idee excelenta.
ȘtergereARATA MINUNAT .MULTUMESC .
RăspundețiȘtergerePup, cu mult drag! Iti multumesc si eu pentru vizita si comentariu!
ȘtergereLa fel fac și eu, dar îi pregătesc La cuptor!
ȘtergereAm incercat si eu la cuptor...este absolut delicios.
ȘtergereSunt super toate retetele.Gemu de gutui l-am facut dupa reteta dv.Sarbatori fericite.
RăspundețiȘtergereBuna. Ma bucur ca iti plac, o zi minunata sa ai!
ȘtergereFoarte buni Mulțumim
RăspundețiȘtergereCu drag
ȘtergereBuna ,retetele sant bine venite.Multumum ca existati.
RăspundețiȘtergereIti multumesc si eu pentru aprecieri, o zi frumoasa sa aveti!
Ștergeretoate retetele imi placmultumim
RăspundețiȘtergereCu drag, iti multumesc si eu pentru vizita si aprecieri.
ȘtergereArata bine
RăspundețiȘtergereSpor in tuate
Multumesc frumos! Sarbatori cu bine!
ȘtergereSuper
RăspundețiȘtergereMultumesc
ȘtergereFoarte buni! Mulțumesc!
RăspundețiȘtergereCu drag
ȘtergerePrefer fără șorici
RăspundețiȘtergereSunt sigura ca si asa este delicios. O zi frumoasa!
Ștergere