28.02.2016

Gogosari in otet (la rece)

Am incercat mai multe retete de gogosari, insa acestia sunt pe gustul nostru. Gogosarii raman crocanti si aromati si au gust dulce - acrisor.❤ Merg perfect langa o friptura sau tocanita, dar ii folosesc cu succes si in diverse salate.



Daca probati reteta mea de Gogosari in otet, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.


   Ingrediente:

  • 7 kg gogosari(cantariti inainte de curatare)
  • 800 ml otet de 9°
  • 5 linguri cu sare neiodata pt.muraturi(125 g) 
  • 15 linguri cu zahar(aproximativ 350 g)
  • 2 radacini hrean
  • 2 teline(frunza si radacina)
  • 2 linguri mustar boabe
  • 2 linguri piper boabe
  • ienibahar(cam 3-4 boabe la borcanul de 720 ml)
  • 5-6 frunze mari de dafin
Mod de preparare:
Spalam gogosarii si ii lasam la zvantat. Dupa ce se zvanta ii curatam de cotoare si seminte si ii taiem in jumatati sau sferturi...depinde cat sunt de mari sau mici. Avem grija sa indepartam orice urma de stricaciune/pata. Ii punem intr-un vas mare. Punem otetul intr-un vas si adaugam peste el sarea si zaharul. Amestecam si turnam totul peste gogosari. Adaugam frunzele de dafin si ii lasam intre 10 si 24 de ore la macerat. Daca gogosarii sunt carnosi si mai in putere(nu sunt prea copti) trebuie sa stea mai mult la macerat, dar nu pana se stafidesc. Eu i-am lasat la macerat 24 de ore. In acest interval avem grija sa amestecam de 4-5 ori in ei. Poate o sa vi se para prea putin lichid pentru 7 kg de gogosari, dar o sa vedeti ca dupa ce stau la macerat gogosarii aproape plutesc in zeama. A doua zi asezam gogosarii in borcane curate, iar printre ei punem bucatele de hrean si telina. 
La fiecare borcan adaugam: o jumatate de frunza de dafin, 1/2 lingurita boabe de mustar, 10-12 boabe de piper si 3-4 boabe de ienibahar. Deasupra punem cate o tija cu frunze de telina(daca aveti in plus puteti pune si pe fundul borcanului, dar nu este obligatoriu) si turnam lichidul strecurat. Lichidul trebuie sa acopere bine gogosarii, sa treaca peste ei. Infiletam borcanele cu capace si le depozitam in camara sau beci. Daca va ramane lichid, il puneti intr-o sticla si il puteti folosi la diverse salate. Este o reteta simpla si gogosarii raman crocanti si aromati. Rezista si 2-3 ani...asta daca uitati vreun borcan pe raft.
Daca folositi, la fel ca mine, borcane mici, va recomand sa le sterilizati inainte in cuptor…si borcanele si capacele acestora. Aici puteti citi cum procedez eu.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💜. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti si alte retete cu CONSERVE/MURATURI.

29 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Ma bucur mult! Iti multumesc pentru vizita , te mai astept si altadata

      Ștergere
  2. Anonim29/5/19

    Dupa cat timp putem manca primii gogosari? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Am pus si eu..dar daa a hrean caci nu am gasit la magazinul romanesc din orasul meu..Sper sa tina..Va multumesc pt retete!!Cu dvs totul e mai usor!

    RăspundețiȘtergere
  4. Îmi place rețeta dv. și aș dori să știu dacă se poate pune și conopidă între bucățile de gogoșari. Vă mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Luminita. Desigur se pot pune si buchetele de conopida. O pui la macerat impreuna cu gogosarii.

      Ștergere
  5. Este o rețetă pe care o prepar de vreo patru ani , nu am folosit țelina cu frunze și nici ienibahar, dar o sa incerc.
    Vara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Frunzele de telina si ienibaharul dau o aroma placuta gogosarilor. Toate cele bune si voua si-ti multumesc pentru vizita si comentariu!

      Ștergere
  6. in fiecare an utilizez reteta darpentru 6 kg.gogosar pulpa.
    -
    - gogosar feliat 1/4 sau 1/2
    - sare 4-5 linguri functie de marimea klingurii
    - 500 gr.zahar
    - 1 litru otet
    - condimente dupa gust,coriandru,usturoi,f.dafin,piper, frunze telina ,hrean
    - amestecati totul si turnat peste pula de gogosar intrun vas cei pate cuprinde si-i poti amesteca .
    - dupa 12 -14 ore ,pulpa se inmoaie dupa care asezati in borcan cat cuprinde pana la nivelul gatului ce formeaza gatul borcanului .
    Acoperiti cu zeama lasata ,puneti peste o frunza de telina sau o tija taiata care are un continut mai mare din gustul telina-ei,infiletati capacul .
    Asezatile in camara si intr-o saptamana puteti sa savurati cu placere munca voastra.
    Va las cu bine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata! Multumim, o zi buna!

      Ștergere
    2. Anonim29/6/22

      Buna cred ca sint ff buni dupa cum arata am sa fac si eu dar nedumerirea mea este nu se mai fier la benmary? Multumesc

      Ștergere
  7. Lămurițimă ce este ienibaxar?





    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. ienibaharul este un condiment. Se gaseste in mai toate magazinele alimentare

      Ștergere
  8. Mi e teama sa nu imi ajunga zeama, si as vreavsa i pun la bidon de 5 litri, are ceva dacă il deschid atunci când am nevoie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Zeama ar trebui sa ajunga, chiar sa mai ramana. Da, se pot pune si in bidon cu conditia ca bidonul sa se inchida perfect.

      Ștergere
  9. Mulțumesc frumos pentru rețetă. Începând de astăzi, 18 nov.'21, h:16, am dat la macerat gogoșarii. Teama mea este că i-am pus în oală inox, nu într-un lighean din plastic. Oare oxidează? Oare am greșit, ca să știu pt viitor. Cu bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este nicio problema. Gogosarii vor iesi asa cum trebuie, adica perfecti. ;) O seara frumoasa!

      Ștergere
  10. Doamna Gicuța vă rog corectați/colaționați textul vezi "pula de gogoșari" poate pulpa ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru atentionare...este un comentariu de la un cititor, si din pacate nu il pot corecta. Telefonul ne mai face figuri cateodata/ :) O zi buna!

      Ștergere
    2. Anonim22/7/22

      Îmi plac rețetele tale ..cred ca pe toate le am încercat..am ras si eu cand am vazut ce a scris unknown asa i tel .iî de vina ..dar trebuie citit după ce scriem ..zi buna ..

      Ștergere
  11. Anonim29/8/22

    Nu trebuie sterilizați

    RăspundețiȘtergere
  12. Anonim17/9/22

    Îi fac de vreo 20 de ani. Sînt foarte buni 😋

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La fel si eu ii fac de ceva timp dupa reteta asta. O seara frumoasa sa ai.

      Ștergere
  13. Anonim27/9/22

    Reteta foarte buna ,dar ceva conservant nu se pune? nu fermenteaza daca nu punem?.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este nevoie de conservant, hreanul ii tine crocanti.

      Ștergere
  14. Anonim14/10/22

    Bună seara.Am pus acum doua săptămâni gogosari dar am văzut ca capacele s au bombat, le am desfăcut și am văzut ca zeama a început sa fermenteze.Mai pot sa sa le salvez ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Probabil ca nu au fost bine borcanele inchise. Incearca sa schimbi capacele.

      Ștergere
  15. Anonim3/9/23

    Buna ziua,sunt gustos si fara telina?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Telina ii da o aroma aparte, dar se poate si fara. O zi frumoasa!

      Ștergere

Daca va place reteta(sau nu ), va rog sa-mi lasati un comentariu. Multumesc anticipat!

COPYRIGHT Bunătăți din bucătăria Gicuței ©2016- 2024. Toate articolele și imaginile de pe acest blog aparțin autorului Bunătăți din bucătăria Gicuței. Orice multiplicare, copiere sau publicare a acestora fără acordul scris al autorului, se vor pedepsi conform legii in vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.).