Daca probati reteta mea de Gogosari umpluti cu varza, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.
Ingrediente:
- 11 gogosari potriviti ca marime
- o varza mica rosie
- o varza mica alba
- o conopida mica
- 2 morcovi
- o radacina de telina cu frunze(marime medie)
- 2 radacini de hrean(marime medie)
- o lingura de sare pentru muraturi
- 2 litri apa
- 500 ml otet de 9°
- 3 linguri sare pentru muraturi
- 5-6 linguri zahar (sau dupa gust)
- 2-3 frunze de dafin
- ½ lingura boabe de piper
Mod de preparare:
Taiem varza fideluta si o punem intr-un vas incapator. Dam un morcov pe razatoarea mare dupa ce il spalam si curatam de coaja. Punem morcovul peste varza, presaram o lingura de sare si "framantam" putin legumele pana se inmoaie. Radem fin putin hrean (cam o lingura), apoi il amestecam cu varza si morcovul. Lasam sa stea deoparte cel putin o jumatate de ora.
Intre timp spalam gogosarii si ii lasam la scurs. Cand sunt bine scursi le scoatem cotoarele cu un cutit cu varf ascutit....decupam frumos pe langa cotor, apoi il scoatem cu atentie sa nu rupem gogosarul. Cu ajutorul unei lingurite curatam nervurile gogosarilor si ii scuturam bine sa cada toate semintele.
Umplem gogosarii cu amestecul de legume.
Punem pe fundul uni borcan mare de 5 litri cateva tije si bucati de telina si hrean. Asezam gogosarii in borcan, iar printre ei punem felii de telina, hrean si rondele de morcov. Golurile le umplem cu buchetele de conopida. Mai asezam la mijloc si deasupra frunze de telina. Daca va mai ramane conopida, a doua zi o puteti pune in borcan... gogosarii se vor inmuia putin si va mai fi loc.
Intr-o cratita punem apa, otetul, sarea si zaharul. Asezam cratita pe foc mic si cand incepe sa clocoteasca adaugam boabele de piper si frunzele de dafin. Cand se dizolva sarea si zaharul oprim focul de sub cratita si lasam solutia sa se racoreasca 5 minute. Dupa acest timp o turnam cu polonicul peste legumele din borcan cu tot cu boabe de piper si frunzele de dafin. Nu uitam sa asezam inainte borcanul pe o tava de metal sau pe lama unor cutite ca sa nu se sparga.
Acoperim borcanul cu celofan sau capac si il lasam in bucatarie sa se raceasca dupa care il depozitam la loc mai racoros. Gata, ce buni vor fi la iarna!😋
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💜. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti mai multe retete de CONSERVE/MURATURI.
Aici gasiti reteta GOGOSARILOR IN OTET- LA RECE.
Aici gasiti reteta GOGOSARILOR IN SOS DE MUSTAR.
Buna ziua. Am pus anul asta gogosari cu conopida si dupa 2 luni s-a tulburat zeama si au inceput sa fermenteze. Aveti idee din ce cauza s-a intamplat asta? mai pot fi reparati?
RăspundețiȘtergereBuna. Probabil ca borcanele au prins aer. Poti scurge lichidul, il fierbi pana da in 2-3 clocote si cand se racoreste il torni peste legume.
ȘtergereVreau sa fac și eu an acesta..e prima data..nu merge oare și în bidon de plastic..?? Oricum o sa încerc și în borcan de sticla
RăspundețiȘtergereBuna. Merge, dar trebuie sa se inchida etans. O zi buna!
ȘtergereSunteți minunată!
RăspundețiȘtergereMultumesc din inima pentru aprecieri. O seara frumoasa!
ȘtergereFoarte bine arata o sa incerc și eu .Mulțumesc .
RăspundețiȘtergereIti multumesc si eu pentru aprecieri. O seara frumoasa!
ȘtergereFoarte bine arata.
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos!
ȘtergereArata foarte bine sunteti super.
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, o seara frumoasa!
ȘtergereTrebuie neaparat pus și țelina ?
RăspundețiȘtergereSe paote si fara, dar telina le da o aroma deosebita.
ȘtergereArata foarte bine! Mulțumesc!
RăspundețiȘtergereIti multumesc si eu, o seara frumoasa!
ȘtergereAm pus totul conform rețetei....aștept rezultatele și...iarna sa le mancam cu tochitura...!!!
RăspundețiȘtergereAceeași compoziție o pun in ardei galbeni și fără conopida, conopida o pun in gogoșari! Bănuiesc ca și în acest fel sunt foarte gustoase!
RăspundețiȘtergereDaa, foarte buni si ardeii grasi/galbeni...sunt gustosi in ambele variante. O seara frumoasa!
Ștergere