29.12.2021

Tort Fanta cu crema de branza

Astazi va aduc un tort usor de realizat, cu aspect minunat, racoros si foarte gustos. Acest tort, a fost tortul nostru de Craciun anul acesta(2021)...musafirii mei au fost foarte incantati... si de gust si de aspect.💛

 

Daca probati reteta mea de Tort Fanta cu crema de branza  sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata😊.Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de FacebookFacebook.😉.

    Ingrediente
    Blat:

  • 5 oua
  • 175 g zahar(7 linguri)
  • 125 g faina( 5 linguri)
  • 50 g cacao(2 linguri)
  • 50 g ulei(4 linguri)
  • 1 lingurita extract/esenta vanilie
  • 1 lingurita praf de copt
  • un varf cutit de sare
    Crema:
  • 700 g branza de vaci bine scursa
  • 250 g unt cu minim 80% grasime
  • 200 g zahar pudra cu aroma de vanilie
  • un varf cutit de sare
    Glazura:
  • 400 ml suc de portocala
  • 1 plic praf de budinca cu gust de vanilie(40 g)
  • 75 g zahar(3 linguri)
    In plus:
  • 100 ml suc de portocala pentru insiropat blatul
  • cateva felii de portocala si bobonele cacao pentru décor




Mod de preparare
Blat:

Aprindem cuptorul la foc mediu-180°C. Tapetam o forma rotunda cu hartie de copt….eu am folosit o forma de 24 cm diametrul, cu inel detasabil. Masuram/cantarim toate ingredientele ca sa le avem la indemana. Dupa ce le-am cantarit amestecam intr-un bol faina cu cacao si praful de copt. Spargem ouale separand albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu sarea pana obtinem o spuma tare, apoi adaugam zaharul treptat si mixam in continuare pana zaharul se dizolva si se formeaza o bezea. Separat, amestecam cu un tel galbenusurile cu uleiul pus ca la maioneza si aromatizam cu vanilia. Adaugam treptat compozitia de galbenusuri peste bezea mixand la viteza mica. Lasam mixerul deoparte si cernem peste  compozitie amestecul de faina, cacao si praf de copt. Amestecam usor cu o spatula, de jos in sus pana obtinem o compozitie omogena. Punem compozitia in forma pregatita dinainte,o nivelam si dam forma la cuptor pentru aproximativ 35 de minute. Dupa primele 35 de minute facem testul cu scobitoarea: infigem o scobitoare in mijlocul blatului si daca iese curata, fara aluat prins pe ea, inseamna ca este copt....daca nu, mai lasam blatul la cutor, si repetam testul dupa 5-7 minute. Cand este gata, scoatem blatul din tava cu hartie cu tot si il lasam la racit...cel mai bine este sa il facem cu o zi inainte(de seara) ca sa il putem felia mai usor.
Cand blatul este complet racit taiem un capacel cat sa-l indreptam, apoi il taiem in doua pe orizontala.
Crema:
Eu am folosit branza de vaci la galetusa de 1 kg de la Lidl. Am lasat-o la scurs intr-o strecuratoare in care am asezat un tifon impaturit in mai multe straturi. Dintr-un kg de branza mi-au ramas 700 g branza scursa bine.
Mixam (cca 1 minut) untul moale impreuna cu zaharul pudra si sarea, apoi adugam treptat branza si mixam pana obtinem o compozitie fina. Impartim crema astfel obtinuta in doua parti egale.
Asamblare:
Asezam pe un platou inelul formei(il imbracam in folie) in care am copt blatul, un inel reglabil de tort…sau improvizam ceva, cum am facut eu 😊. Blatul meu s-a mai strans la copt si era mai mic in diameru decat forma in care l-am copt, asa ca am folosit un feliator reglabil de tort pe care l-am imbracat in folie alimentara. Se poate asambla tortul si fara acest inel, insa glazura va cadea putin pe margini ca la prajitura Fanta(reteta aici), dar va arata bine si asa, si va fi la fel de delicious.❤ Punem prima foaie de blat, o insiropam cu 50 ml suc de portocala(ne ajutam de o pensula)…eu am folosit suc de portocale la cutie de la Tymbark, apoi punem jumatate din crema de branza si nivelam. Peste crema punem a doua foaie de blat, apasam usor, o insiropam cu restul de suc de portocala si intindem cealalta jumatate de crema. O nivelam si pe aceasta si dam tortul la frigider pana pregatim glazura:
Punem praful de budinca intr-un castonel si il amestecam cu zaharul.Turnam aproximativ 150 ml de suc de portocala(poate fi Fanta, Tymbark, Santal sau suc de portocala proaspat stors) si amestecam bine. Restul de suc ii punem intr-o craticioara pe foc mic. Cand incepe sa fiarba dam craticioara deoparte, adaugam praful de budinca amestecat cu zaharul si sucul, apoi amestecam bine cu telul. Punem din nou craticioara pe foc mic si mai lasam sa fiarba aproximativ 1 minut sau pana compozitia se ingroasa…in acest timp amestecam continuu cu telul. Cand este gata, lasam budinca sa se mai racoreasca si cand este usor calduta, scoatem foma cu tortul din frigider si o turnam deasupra cremei de branza. Nivelam rapid cu un cutit cu lama lata, apoi dam forma din nou la frigider pentru minim 3-4 ore. Dupa acest timp, trecem cu lama unui cutit de jur imprejurul tortului ca sa il desprindem de peretii inelului. Indepartam cu atentie inelul si decoram tortul cu cateva feliute de portocala si bombonele. Il feliem cu un cutit lung si ascutit pe care il spalam cu apa fierbinte dupa fiecare taietura. Un deliciu!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z



Aici gasiti reteta TORTULUI RAFFAELLO.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!