11.09.2018

Tort Raffaello

Blat pufos si crema delicioasa cu frisca, ciocolata, mascarpone si fulgi de cocos. Un tort delicios, lejer, pe care il putem prepara la orice ocazie. Eu l-am facut de Sfanta  Maria, pentru sotul meu (Marian)...musafirii nostri au fost super incantati💜.


Daca probati reteta mea de Tort Raffaello, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.


    Ingrediente
    Blat:

  • 6 oua 
  • 200 g zahar 
  • 150 g faina 
  • 25 g fulgi de cocos 
  • 3 linguri ulei 
  • o lingurita extract de vanilie 
  • un varf cutit sare 
    Crema:
  • 500 ml smantana pentru frisca cu cel putin 30%grasime(am folosit Pilos de la Lidl) 
  • 200 g ciocolata alba 
  • 1 lingura zahar pudra cu aroma de vanilie 
  • 1 cutie mascarpone(250g) 
  • 25 g fulgi de cocos 
    Pentru insiropat blatul:
  • 350-400 ml lapte de cocos 
     In plus:
  • 100 ml smantana pentru frisca batuta cu o lingurita zahar pudra(pt rozetele de deasupra tortului) 
  • Bomboane Raffaello: le-am facut ca aici, doar ca am folosit jumatate din ingrediente. Ies cateva bomboane in plus fata de cate avem nevoie pentru tort, dar va asigur ca nu vor ramane nemancate 😊 
  • fulgi de cocos(aproximativ 50 g) 
  • cateva bombonele mici si verzi :) (optional) 
  • cateva migdale


Mod de preparare
Blat:

Aprindem cuptorul la foc mediu(170-180ºC).
Imbracam fundul si peretii interiori ai unei forme rotunde(24 cm diametrul) cu hartie de copt.
Spargem ouale separand albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu sarea pana devin spuma, apoi incorporam treptat zaharul mixand bine pana acesta se dizolva. Ne va iesi o bezea tare si lucioasa. Peste galbenusuri punem lingura cu lingura uleiul si amestecam bine cu telul. Adaugam si vanilia. Cu ajutorul unei spatule de bucatarie incorporam treptat amestecul de galbenusuri peste bezeaua de albusuri. Amestecam cu miscari largi de jos in sus(prin rasturnare). Adaugam in mai multe reprize si faina cernuta si amestecata cu fulgii de cocos, procedand la fel ca la galbenus. Mentionez ca nu am folosit praf de copt sau alti agenti de crestere.
Punem aluatul in forma pregatita dinainte, nivelam, scuturam si lovim usor forma de masa.O introducem in cuptor pentru aproximativ 35-40 de minute. Dupa primele 35 de minute facem testul scobitorii. Infigem o scobitoare in mijlocul blatului si daca iese curata, fara aluat prins de ea inseamna ca blatul este copt. Cand blatul este gata il scoatem cu tot cu hartie din tava si il lasam sa se raceasca. Blatul il facem de seara sau cau cateva ore bune inainte de a pregati tortul, ca sa se poata taia bine.
Crema:
Punem smantana intr-o craticioara pe foc mediu si o infierbantam. Amestecam lejer in ea si nu o lasam sa dea in clocot. Cand incepe sa faca bule mici pe margini luam craticioara de pe foc si adaugam ciocolata rupta bucatele. O lasam 2-3 minute sa se topeasca, apoi incepem sa amestecam cu o spatula sau o lingura pana compozitia devine omogena. O lasam ca sa ajunga la temperatura camerei, apoi o dam la rece pentu cateva ore bune sau cel mai bine peste noapte. Daca acest amestec nu este bine racit, nu o sa se bata…. sfatul meu este ca aceasta operatiune, plus coacerea blatul de tort sa le faceti de seara, ca sa aiba timp suficient sa se raceasca. Atunci frisca o putem bate fara probleme si blatul il putem taia mai usor.
A doua zi taiem blatul in trei felii.
Mixam la viteza medie amestecul de frisca si ciocolata pana incepe sa capete consistenta. Adaugam zaharul pudra si mixam in continuare pana amestecul devine spumos. Punem treptat si branza mascarpone mixand la viteza mica. Nu mixam crema mult ca sa nu se taie. Lasam mixerul deoparte si cu ajutorul unei spatule de bucatarie incorporam fulgii de cocos. Impartim crema in trei parti(ochiometric).
Asezam prima foaie de blat pe un platou, o insiropam cu lapte de cocos si intindem peste ea o parte din crema. La fel procedam si cu a doua foaie si crema. A treia foaie de blat o insiropam doar pe partea taiata, apoi o asezam peste crema. Presam usor cu palmele si ungem de jur imprejurul tortului si deasupra cu crema ramasa. Nivelam cat de bine putem, apoi presaram fulgi de cocos pe laterale si deasupra. Cu ajutorul unui posh facem rozete deasupra tortului, peste care asezam cate o bomboana Raffaello. Ornam deasupra cu bombonicile verzi, cateva migdale, iar la baza tortului de jur imprejur presaram cateva  migdale taiate. Pana la urma, voi alegeti decorul dupa bunul plac si imaginatie...eu v-am descris cum am facut. Inainte de servire dam tortul 3-4 ore la rece. Deliciu!!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii.- plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca😍. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu