16.07.2021

Dulceata si sirop de visine- 2 in 1

Ne place dulceata de visine...mai ales la papansi. Astazi vin cu o reteta clasica de dulceata si sirop de visine facute din aceleasi fructe. Sper sa va placa si sa o incercati si voi.💜

 

Daca probati reteta mea de Dulceata si sirop de visine, va astept cu drag sa reveniti sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.   


     Ingrediente:
  • 4 kg visine
  • 3,5 kg zahar
  • zeama de la doua lamai mari





Mod de preparare:
Indepartam cozile visinilor, le spalam bine cu apa rece si le lasam la scurs intr-o strecuratoare. Cand sunt scurse le punem intr-o cratita/vas mai larga/larg (cu pertii grosi) in straturi alternative cu zaharul. Ultimul strat trebuie sa fie de zahar. Adaugam si zeama de lamaie, acoperim cratita cu capac si o lasam la loc mai racoros(nu in figider) pana a doua zi. Eu am facut aceasta operatiune seara si am lasat visinile cu zaharul pana a doua zi pe la pranz. In acest timp mai “scuturam” de cateva ori cratita cu fructele si zaharul.
Inainte sa ne apucam de prepararea dulcetii si a siropului sterilizam sticlele si borcanele pe care urmeaza sa le umplem. Vom avea nevoie de 8-9 borcane de 370 g si sticle cat sa incapa aproximativ 1,2 l de sirop. Metoda de sterilizare o gasiti aici.
Punem cratita pe foc iute si amestecam usor insistand pe fundul acesteia unde a mai ramas o parte din zahar nedizolvat. Lasam cratita pe foc pana se dizolva tot zaharul, apoi o dam deoparte si scoatem cu polonicul cam 1, 5 l suc. Il punem intr-o craticioara cu volumul de cca 2,5- 3 litri. Trebuie sa ramana suficient sirop in cratita cu fructe, sa fie bine acoperite. Punem ambele vase pe foc potrivit. Indepartam din ambele vase spuma care se formeaza ori de cate ori este nevoie. Siropul il fierbem cam 15 minute, apoi il turnam fierbinte in sticlele pregatite dinainte. Cand turnam siropul in sticle si umplem borcanele cu dulceata, acestea trebuie sa fie asezate pe o tava de metal ca sa nu se sparga. Eu le-am lasat pe tava de aragaz in care le-am sterilizat. Inchidem sticlele cu capac sau le astupam cu dop, apoi le acoperim cu un prosop mai gros. Le lasam asa pana se racesc. Dulceata va mai fierbe cateva minute….din cand in cand stergem marginile cratitei cu o bucata de panza umezita in apa sau un burete nou/curat. Dupa 25-30 de minute putem sa facem proba picaturii: trecem cu o lingurita prin dulceata si lasam sa cada ultimile picaturi pe o farfurie. Daca picaturile sunt ferme si nu se imprastie, dulceata este gata….daca nu, mai fierbem dulceata cateva minute(5-7) si repetam testul. Eu am fiert dulceata 35 de minute dupa primul clocot. Punem dulceata fierbinte in borcanele pregatite dinainte. Pe masura ce le umplem infiletam bine capacele, apoi intoarcem borcanele cu capacul in jos. Dupa 10 minute le reintoarcem in pozitia normala, le acoperim cu un prosop mai gros si le lasam acolo pana se racesc. Cand sunt gata depozitam borcanele cu dulceata si sticlele cu sirop de visine in beci, sau pe raftul din camara. La iarna ne va prinde tare bine…si nu numai la iarna😉
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca❤. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.





















Aici gasiti reteta pentru VISINATA.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!