Daca probati reteta mea de Papansi cu branza de vaci sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata😊.Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de Facebook- Facebook.😉.
Ingrediente
Papanasi:
- 500 g branza de vaci
- 350 g faina
- 80 g gris(4 linguri cu varf)
- 100 g zahar
- 2 oua
- un varf cutit de sare
- 1 lingurita cu bicarbonat de sodiu
- 2 lingurite cu coaja de lamaie
- 1 pliculet cu zahar vanilat
In plus:
- ulei pentru prajit papanasii
- smantana fermentata(acrisoara)
- dulceata (dupa preferinta)
- sos de ciocolata
Masuram/cantarim toate ingredientele ca sa le avem la indemana. Branza pe care o folosim trebuie sa fie bine scursa. O putem lasa cateva ore, chiar si peste noapte, intr-o sita in care punem un tifon impaturit in mai multe straturi. O tinem la scurs in frigider ca sa nu se acreasca.
Intr-un castron incapator punem branza de vaci, zaharul, zaharul vanilat, sarea, grisul, coaja de lamaie, ouale si bicarbonatul stins in otet. Amestecam bine cu telul in forma de para sau cu o furculita. Adaugam treptat faina(tip 000) cernuta si framantam maxim 2 minute doar cat se adune aluatul intr-o bila. O sa ne iasa un aluat mai moale si putin lipicios, dar care poate fi modelat usor cu ajutorul fainii. Daca aluatul este prea moale mai puteti adauga o lingura cu faina, dar nu mai mult pentru ca papanasii nu vor iesi pufosi.
Peste aluat punem folie alimentara sau asezam un prosop peste bol si il lasam la "odihnit" 15-20 de minute. Dupa acest timp imparim aluatul in 8 bucati egale pe care le punem pe masa usor infainata. Daca aveti cantar de bucatarie este bine sa le cantariti.
Cu mainile pudrate cu faina luam cate o bucata de aluat si formam 2 sfere: una mica (cat o nuca) si una mare. Pe cea mare o aplatizam, apoi cu degetul mare o strapungem si rotim usor pana obtinem un inel. Papanasii modelati ii punem pe masa de lucru presarata cu faina si ii prajim dupa ce ii teminam de format.
Turnam ulei macar de doua degete intr-un vas mai inalt si cu fundul gros. Punem vasul pe foc mediu si lasam sa se incinga uleiul. Ca sa probam daca uleiul este suficient de incins luam o bucatica mica de aluat si o punem in ulei. Daca incepe sa sfaraie imediat si se ridica la suprafata inseamna ca uleiul este suficient de incins. Reducem focul la mic spre mediu si punem papanasii. Nu ii inghesuim pentru ca vor creste la prajit. Eu am prajit cate doi papanasi deodata, plus doua bilute. Prajim papanasii pe amblele parti pana se rumenesc frumos. Daca focul de sub cratita este prea mic papanasii se vor imbiba in ulei, iar daca focul este prea mare se vor rumeni prea repede si raman cruzi in interior...deci focul trebuie sa fie mic spre mediu.
Cu mainile pudrate cu faina luam cate o bucata de aluat si formam 2 sfere: una mica (cat o nuca) si una mare. Pe cea mare o aplatizam, apoi cu degetul mare o strapungem si rotim usor pana obtinem un inel. Papanasii modelati ii punem pe masa de lucru presarata cu faina si ii prajim dupa ce ii teminam de format.
Turnam ulei macar de doua degete intr-un vas mai inalt si cu fundul gros. Punem vasul pe foc mediu si lasam sa se incinga uleiul. Ca sa probam daca uleiul este suficient de incins luam o bucatica mica de aluat si o punem in ulei. Daca incepe sa sfaraie imediat si se ridica la suprafata inseamna ca uleiul este suficient de incins. Reducem focul la mic spre mediu si punem papanasii. Nu ii inghesuim pentru ca vor creste la prajit. Eu am prajit cate doi papanasi deodata, plus doua bilute. Prajim papanasii pe amblele parti pana se rumenesc frumos. Daca focul de sub cratita este prea mic papanasii se vor imbiba in ulei, iar daca focul este prea mare se vor rumeni prea repede si raman cruzi in interior...deci focul trebuie sa fie mic spre mediu.
Cand sunt gata, ii scoatem pe prosoape de hartie pentru a absorbe excesul de ulei. Cand terminam de prajit toti papanasii asezam "inelele" pe un platou, punem peste ele dulceata/sosul de ciocolata si smantana, iar deasupra lor punem sfera mica. Daca doriti puteti indulci smantana cu putin zahar cu aroma de vanilie. Papanasii sunt buni calzi, dar se pot consuma si reci...un deliciu😋!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.
Multumesc de reteta! Au iesit deliciosi....
RăspundețiȘtergereMa bucur ca ti-au placut :)O zi frumoasa! <3
Ștergereiti nultumesc nult la noi azi ne adunam toti la masa de pranz asa ca voi face la copii care sau nascut in romania o surpriza deosebita iti multumesc o zi buna
ȘtergereCu drag, ma bucur ca te-am inspirat cu aceasta reteta.
ȘtergereBună seara!Va rog sa ma iertati dar...brânza de vaci e o brânză sărată.N as vrea sa greșesc.Multumesc.Aaa si branza dulce pe care o gasesc eu e închegată..ca si cum ar fi scoasă din saculet.Proaspătă.E bună?
RăspundețiȘtergereMihaela,branza de vaci este dulce ..adica branza proaspata. Te pup, o zi frumoasa si sa ai spor!
RăspundețiȘtergereAu ieșit extraordinar de buni!Un deliciu😊Multumim!
RăspundețiȘtergereCu mult drag! Ma bucur ca au fost si pe gustul vostru :)
ȘtergereIntrebare: Aceiasi compozitie(cu aceleasi cantitati),se pot face papanasi fierti si nu prajiti? Multumesc!
RăspundețiȘtergereMaria, pentru papanasii fierti inlocuiesti faina cu 200 g gris si renunti la bicarbonat. Restul ingredientelor sunt aceleasi.Te pup si iti multumesc pentru vizita.
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru raspunsul prompt! Inca nu am incercat, dupa Paste sigur veau sa-i pun in aplicare! :)
ȘtergereCu drag!
ȘtergereAsta stiam si eu ,ca se fierb,dar o sa incerc sa ii prajesc.
RăspundețiȘtergereSunt foarte buni si prajiti.Iti multumescpentru vizita, o zi buna!
ȘtergereSuper gustoși!!!
RăspundețiȘtergereAdevarat! Te pup si iti multumesc pentru vizita!
ȘtergereAm sa fac reteta asta de papanasi.Multumim pt retete
RăspundețiȘtergereCu mare drag! Ti-o recomand din suflet!
ȘtergereBuna...am facut si eu, su iesit extraordinar de buni
RăspundețiȘtergereMa bucur mult! Pup, o zi frumoasa!
ȘtergereSe prejesc în mult ulei?
RăspundețiȘtergereBuna dimineata! Sa fie ulei cam de doua degete.
ȘtergereBuna ziua,se pot coace si la cuptor?
RăspundețiȘtergereBuna. Da, merg si la cuptor.
ȘtergereCu caș se poate? Sa dau pe răzătoare caș proaspăt de vaci? Sau doar cu brânză proaspătă (la săculeț)?
RăspundețiȘtergereCred ca merge, trebuie sa il dai pe razatoarea fina.
ȘtergereMulțumesc frumos pt răspuns, pe wekeend am sa încerc sa fac, sper sa îmi iasă 😘😘
RăspundețiȘtergereCu drag! Trebuie sa iasa. <3
ȘtergereMinunati!!😘
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos! <3
ȘtergereCe fel de smantana folosiți?
RăspundețiȘtergereAm folosit smantana fermentata( de la Pilos), dar se poate folosi orice smantana va place. Daca doriti, ii putei adauga putin zahar cu aroma de vanilie.
ȘtergereMultumesc ptr reteta!
RăspundețiȘtergereCu drag, si eu iti multumesc pentru aprecieri. O seara frumoasa!
ȘtergereAm facut papanasii si multumesc pentru reteta. Locuiesc in SUA si ingredientele folosite difera putin: branza ricotta in loc de cea de vaci, wheat cream (nu este "crema" ci seamana cu grisul cumva), iar bicarbonatul si chiar si faina si ele sunt oarecum "altfel". Asta gasesc aici.
RăspundețiȘtergereDesi papanasii aratau un pic prea prajiti, cand i-am taiat, in mijloc erau cam necopti.
Sub nici o forma nu va invinuiesc, ba din contra, sunt multumita ca mi-am facut pofta.
Ma puteti, va rog, sfatui? Uitandu-ma la pozele de pe site, ma gandesc ca poate i-am facut prea inalti si "stransi", desi biluta si ea a iesit cruda in mijloc. Sa adaug ceva mai multa faina? Sau bicarbonat? Multumesc anticipat.
Buna, imi pare rau pentru nereusita. Daca papanasii si-au pastrat forma nu ar mai trebui adaugata faina in plus. Ma gandesc sa nu fi fost uleiul prea incins si s-au rumenit prea repede la exterior. De asemenea , papanasii se prajesc in ulei mai mult, sa fie macar de 2-3 degete in cratita sau vasul in care ii prajim. Mai incearca, trebuie sa iasa.
ȘtergereMultumesc! Da, si-au pastrat forma. Incerc din nou curand si voi lasa si branza mai mult timp la scurs. Poate ca era prea umeda.
RăspundețiȘtergerePosibil...o zi frumoasa si spor!
Ștergere