13.08.2020

Zacusca de vinete(II)

Gata si prima portie de zacusca pe anul acesta! Cu siguranta mai urmeaza cel putin una. La iarna tare bine ne va prinde😊.

Daca probati reteta mea de Zacusca de vinete, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.
 
    Ingrediente:
  • 5 kg vinete
  • 3 kg ardei kapia
  • 1,5 kg ceapa
  • 2 morcovi
  • 800 ml bulion
  • sare
  • piper macinat
  • 3 frunze de dafin
  • 800-850 ml ulei







Mod de preparare:
Coacem vinetele si ardeii pe tabla speciala sau pe gratarul cu carbuni. Cantitatile din reteta le-am dat cu legumele crude, inainte de curatare. Decojim vinetele fierbinti si le lasam in strecuratoare cel putin 2 ore ca sa se scurga bine de zeama amara.
Ardeii copti ii punem intr-un vas, presaram sare peste ei si acoperim vasul cu capac sau cu folie alimentara. Ii lasam 20-25 de minute(se poate si mai mult) “la aburit”, apoi indepartam cojile, cotoarele si semintele si ii punem intr-o strecuratoare sau in alt vas.
Pana se scurg vinetele ne ocupam de borcane. Din ingredientele date, mie mi-au iesit 15 borcane cu volumul de370 ml, va spun asta ca sa stiti cam cate borcane sa pregatiti.
*Spalam borcanele cu apa calda si detergent de vase, le clatim bine, apoi le asezam pe o tava fara sa se atinga intre ele si fara sa le inchidem cu capace. Capacele le vom pune in tava dupa ce inchidem cuptorul. Punem tava cu borcanele in cuptor la foc mic pentru 15-20 de minute, apoi oprim focul si le lasam acolo sa se raceasca. Nu iutam de capace sa le punem si pe ele 😊
*Decojim ceapa, o spalam, apoi o taiem in bucati si o trecem prin masina de tocat. La fel trecem si ardeii, iar vinetele le pasam cu blenderul sau le tocam marunt. Daca doriti, puteti taia ceapa solzisori si ardeii in cubulete... cum am facut eu aici.
Alegem un vas(cratita/ oala) incapator cu peretii grosi si punem in el uleiul la incins. Cand se incinge adaugam ceapa si ½ lingurita sare. Amestecam, lasam ceapa la inabusit 7-8 minute, apoi adaugam morcovul dat pe razatoarea mare. Cand legumele se inmoaie punem ardeiul, amestecam din nou si cand compozitia incepe sa clocoteasca punem vinetele si frunzele de dafin. Dupa 10 minute de fierbere adaugam bulionul de rosii si lasam zacusca sa fiarba la foc mic aproximativ o ora si jumatate. Timpul de fierbere depinde de vasul in care facem zacusca…daca am ales un vas mai larg, zacusca va fierbe mai repede, iar daca avem unul mai inalt timpul de gatire va fi mai mare. Daca doriti (recomand! 😊 ), puteti fierbe zacusca in cuptor.
Avem grija sa amestecam des ca sa nu se lipeasca legumele de fundul vasului. Cu o jumatate de ora inainte ca zacusca sa fie gata punem sare si piper dupa gust. Cand zacusca este fiarta(vom observa ca uleiul incepe sa iasa la suprafata legumelor).
inchidem focul de sub vas si o lasam putin sa se racoreasca. Indepartam frunzele de dafin si punem zacusca in borcanele sterilizate.
Inchidem borcanele cu capace si le asezam intr-o oala/cratita in care asternem un prosop de bucatarie, o laveta curata sau mai multe straturi de hartie. Turnam apa rece pana aproape de capacele borcanelor, punem oala pe foc mediu si lasam sa fiarba. Cand apa incepe sa clocoteasca reducem focul si continuam sa fierbem borcanele timp de 45 de minute. Lasam borcanele sa se raceasca in apa in care au fiert, acoperite cu un prosop gros sau un capac pus peste cratita, apoi le scoatem, le stergem si le depozitam in camara sau beci. Bunatate! 😊
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca😍. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.

11 comentarii:

  1. 🤗🤗🤗🤗🤗🤗 😋😋😋😋😋😋

    RăspundețiȘtergere
  2. Am respectat întocmai rețeta și a ieșit o zacuscă delicioasă!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am respectat întocmai rețeta și a ieșit o zacuscă delicioasă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Carmen! Ma bucur sa aud asta...sa o consumati cu placere!

      Ștergere
  4. Anonim1/8/22

    Buna, Gicuța! Nu e prea mult ulei pt cantitățile pe care le-ai spus? Nu vreau sa iasa zacusca prea uleioasa, prea grasă. Cam aceeasi rețetă am si eu, insa pun doar 3 kg de vinete doar 3 kg

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Pentru gustul meu nu este prea mult dar se poate reduce cantitatea.

      Ștergere
  5. Anonim11/9/22

    Foarte buna!
    Multumesc pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim28/9/23

    Cite borcane ies?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aproximativ 15 borcane cu capacitatea de 380 ml.

      Ștergere

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!