21.06.2020

Prajitura cu cirese, caise si bezea

Acest desert se prepara relativ usor, contine ingrediente la indemana oricui si este un deliciu. Ciresele si caisele se pot inlocui cu orice fructe de sezon: capsuni, zmeura, mure, piersici, visine, prune sau mere rase/taiate sozisori. Se pot folosi si fructe congelate sau fructe bine scurse din compot. Combinatia de fructe se face dupa preferinta. De asemenea se poate folosi un singur fruct sau se pot folosi mai mult de doua fructe. Recomand cu drag sa incercati reteta si sa o puneti bine...o sa o repetati, va asigur!❤   

Daca probati reteta mea de Prajitura cu cirese, caise si bezea, va astept cu drag sa reveniti sa imi spuneti cum v-a iesit si cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.



    Ingrediente:
    Blat:

  • 5 galbenusuri
  • 300 g faina(12 linguri)
  • 175 g zahar(7 linguri)
  • 150 ml lapte
  • 100 g unt topit si racit sau 125 ml ulei
  • 1 lingurita vanilie
  • 1 lingura coaja de lamaie
  • un pliculet praf de copt(10 g)
  • un varf cutit de sare
    Bezea:
  • 5 albusuri
  • 150 g zahar(6 linguri)
  • 3 pliculete zahar vanilat
  • un varf cutit de sare
      
   Umplutura:
  • 400 g cirese
  • 400 g caise


Mod de preparare:

Prima data ne ocupam de fructe: le spalam le lasam la scurs, apoi le vom scoate samburii. Ciresele le punem intr-o strecuratoare ca sa se scurga bine de sucul pe care si-l vor lasa.
Aprindem cuptorul la foc mediu(180°C). Asternem hartie de copt intr-o tava. Eu am folosit o tava cu dimensiunile de 25x35 cm si am udat-o inainte ca sa pot aseza hartia mai bine in ea.
Cantarim/masuram toate ingredientele ca sa le avem la indemana. Cernem faina impreuna cu praful de copt.
Spargem ouale separand albusurile de galbenusuri. Vom folosi 5 oua mari sau 6 medii. Peste galbenusuri adaugam zaharul si sarea si le mixam bine pana zaharul se dizolva. Adaugam treptat untul topit sau uleiul, apoi cu mixerul la viteza cea mai mica incorporam laptele. Aromatizam cu coaja de lamaie si vanilie si mai mixam cateva secunde. Lasam mixerul deoparte si cu ajutorul unei spatule de silicon incorporam in 2-3 transe faina. Ne va iesi un aluat putin mai gros ca cel de pandispan. Punem aluatul in tava pregatita dinainte, il intindem uniform si asezam deasupra lui fructele. Le vom aseza cu taietura/scobitura in jos. Eu am pus mai intai jumatatile de caisa, apoi printre ele am asezat ciresele. Dam tava la cuptor pentru aproximativ 30 de minute cand vom pune bezeaua
*
Dupa ce prajitura a stat in cuptor 15-20 de minute ne apucam sa facem Bezeaua: batem albusurile spuma cu sarea. Adaugam zaharul si zaharul vanilat in 2 reprize si mixam bine pana se dizolva complet. Trebuie sa ne iasa o bezea tare si lucioasa. La mine nu prea a fost asa 😊 ...am scapat putin galbenus in albusuri si acestea nu s-au batut bine. Bezeaua mea nu a iesit tare pe cat trebuia. Initial am vrut sa folosesc alte albusuri, dar am am zis sa incerc sa vad cum iese. A iesit binisor pana la urma. 😊 
Scoatem tava cu blatul din cuptor si intindem bezeaua. Trasam linii cu o furculita sau putem sa mergem cu ea in zig-zag..se poate lasa si simpla. Reintroducem tava in cuptor pentru aproximativ 15 minute sau pana bezeaua se rumeneste usor deasupra.
Cand este gata, scoatem tava cu prajitura din cuptor si o lasam sa se raceasca in tava. Cand este rece. o scoatem cu hartie cu tot si o asezam pe o tava sau blat. Tragem hartia usor de sub ea, o portionam, o asezam pe un platou si o mancam cu mare pofta. Este o bunatate de prajitura.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💛. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.

9 comentarii:

  1. MULȚUMESC FRUMOS PENTRU REȚETĂ!

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim23/6/22

    Super delicioasă prăjitură.Multumesc ptr.retete.

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim23/6/22

    Arata apetisant!Am să o fac și eu.Multumim ptr rețete accesibile pentru toate buzunarele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag, iti multumesc si eu pentru aprecieri.

      Ștergere
  4. Anonim28/6/22

    Superbă! De fiecare dată arată impecabil și să nu vă spun ce delicioasă este! Ca de altfel orice rețetă am probat! Felicitări!

    RăspundețiȘtergere

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!