16.04.2020

Cum folosim drojdia congelata, uscata sau proaspata la cozonac? Cata drojdie proaspata sau uscata folosim la 1 kg de faina?

Pentru ca multe gospodine m-au intrebat daca pot folosi drojdia congelata si pe cea uscata, la cozonac, m-am gandit sa scriu aici un scurt articol.


Daca aveti si alte sfaturi sau trucuri, va astept cu ele in rubrica de comentarii. Multumesc!
Am primit foarte multe mesaje de la gospodine in care ma intrebau daca drojdia congelata sau cea uscata se poate folosi la cozonaci. Raspunsul este: DA!
*
1.Cum procedam? Drojdia congelata o scoatem de seara din congelator(sau cu cel putin 3-4 ore inainte de intrebuintare) si o punem cu ambaj cu tot intr-un castronel sau alt vas, pe masa in bucatarie. De cele mai multe ori, dupa dezghetare, drojdia devine foarte moale, ca o pasta, dar asta nu influenteaza cu nimic aluatul. Cand se dezgheata o scoatem din ambalaj si adaugam putin zahar peste ea...cam ½ lingurita de zahar la 50 g drojdie.O amestecam bine si dupa cateva minute (15-20 , depinde cat de cald este in bucatarie) o sa vedeti ca incepe sa se activeze(face bule mici si se umfla). Dupa ce se activeaza, o puteti folosi.

2. Cum folosim drojdia uscata? Drojdia uscata o gasim in doua variante(eu de doua stiu 😊 ): drojdie instant si drojdie activa. Drojdia instant se amesteca in faina, iar drojdia activa trebuie inmuiata in lapte caldut( 38-40 de grade nu mai mult). Cand cumparam drojdie uscata citim intotdeauna modul de utilizare, apoi o vom folosi la aluaturi.
*
3. Cum folosim drojdia proaspata? Zdrobim 50 g drojdie proaspata, turnam putin lapte caldut...50-75 ml(nu trebuie sa depaseasca 38-40 de grade), adaugam o lingurita de zahar si una de faina, amestecam si lasam la dospit.

Drojdie instant- care se amesteca in faina
Drojdie activa-care se inmoaie in lape caldut
4. Cata drojdie folosim la cozonac? Pentru 2 cozonaci(1 kg de faina) vom folosi 50 g drojdie proaspata, sau 14 g drojdie(uscata) instant sau 20 g drojdie(uscata) activa.
Cam asta-i tot ce am avut de spus despre drojdie...sper ca m-am facut inteleasa.
5.Inainte de prepararea cozonacului trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi pe care vi le dau: toate ingredientele pe care le vom folosi trebuie lasate de seara in bucatarie la loc caldut(mai putin laptele). Vom folosi faina superioara tip 000. Peste drojdie nu trebuie sa punem lichide fierbinti ci doar caldute(35-40°C). Drojdia nu trebuie sa intre in contact direct cu sarea. Aluatul de cozonac trebuie framantat cel putin o jumatate de ora. Cu cat il vom framanta mai mult, cu atat cozonacul ne va iesi mai pufos. Framantam aducand marginile catre centru, iar in timpul framantarii vom lovi/tranti aluatul de cateva ori de blatul/masa de lucru. Aluatul se poate framanta si la robot…cam 20 de minute.  Daca alegem sa ii punem umplutura, nu trebuie sa exageram cu ea. Umplutura in exces face cozonacul sa crape si sa nu mai fie asa pufos. Aluatul trebuie lasat la dospit pana isi dubleaza volumul, chiar si putin mai mult (cca 2 ore). La dospit pentru cca 45 de minute vor sta si cozonacii in tavi inainte de coacere….daca nu sunt dospiti suficient vor crapa la copt.. Daca cuptorul vostru nu coace uniform puteti intoarce/inversa tavile cu cozonaci, dar nu in primele 20 de minute…doar dupa 20 de minute vom deschide usa cuptorului. Eu am copt cozonacii in cuptorul clasic pe gaz. Daca ii coaceti in cuptorul electric setati functia de caldura  sus/jos + ventilatie…180°C, iar daca se rumenesc prea repede reduceti temperatura dupa 20 de minute la 170 °C. Daca se rumenesc din primele minute se pot acoperi cu hartie de copt ca sa se coaca si in interior…aici depinde mult de cuptorul fiecaruia dintre noi.

Niciodata nu vom taia cozonacul cand este fierbinte...daca nu aveti rabdare, asteptati macar sa devina caldut, apoi rupeti din el😍. Cam atat am avut de spus…daca aveti si voi alte sfaturi, le astept cu drag in comentarii. Sa va fie de folos!

Va imbratisez cu drag si va doresc sa aveti un Paste luminat si linistit! Mai jos va las cateva retete de cozonac Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti reteta de ALUATURI FOIETAJE.
Aici gasiti reteta COZONACULUI CU UMPLUTURA DE NUCA SI RAHAT.




2 comentarii:

  1. Anonim9/8/24

    Imi plac sfaturile tale , si rețetele, multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag, va multumesc si eu pentru vizita si aprecieri. O zi buna!

      Ștergere

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!