Daca aveti si alte sfaturi sau trucuri, va astept cu ele in rubrica de comentarii. Multumesc!
Am primit foarte multe mesaje de la gospodine in care ma intrebau daca drojdia congelata sau cea uscata se poate folosi la cozonaci. Raspunsul este: DA!
*
1.Cum procedam? Drojdia congelata o scoatem de seara din congelator(sau cu cel putin 3-4 ore inainte de intrebuintare) si o punem cu ambaj cu tot intr-un castronel sau alt vas, pe masa in bucatarie. De cele mai multe ori, dupa dezghetare, drojdia devine foarte moale, ca o pasta, dar asta nu influenteaza cu nimic aluatul. Cand se dezgheata o scoatem din ambalaj si adaugam putin zahar peste ea...cam ½ lingurita de zahar la 50 g drojdie.O amestecam bine si dupa cateva minute (15-20 , depinde cat de cald este in bucatarie) o sa vedeti ca incepe sa se activeze(face bule mici si se umfla). Dupa ce se activeaza, o puteti folosi.
*
2. Cum folosim drojdia uscata? Drojdia uscata o gasim in doua variante(eu de doua stiu 😊 ): drojdie instant si drojdie activa. Drojdia instant se amesteca in faina, iar drojdia activa trebuie inmuiata in lapte caldut( 38-40 de grade nu mai mult). Cand cumparam drojdie uscata citim intotdeauna modul de utilizare, apoi o vom folosi la aluaturi.
*
3. Cum folosim drojdia proaspata? Zdrobim 50 g drojdie proaspata, turnam putin lapte caldut...50-75 ml(nu trebuie sa depaseasca 38-40 de grade), adaugam o lingurita de zahar si una de faina, amestecam si lasam la dospit.
Drojdie instant- care se amesteca in faina |
Drojdie activa-care se inmoaie in lape caldut |
4. Cata drojdie folosim la cozonac? Pentru 2 cozonaci(1 kg de faina) vom folosi 50 g drojdie proaspata, sau 14 g drojdie(uscata) instant sau 20 g drojdie(uscata) activa.
Cam asta-i tot ce am avut de spus despre drojdie...sper ca m-am facut inteleasa.
*
Cam asta-i tot ce am avut de spus despre drojdie...sper ca m-am facut inteleasa.
*
5.Inainte
de prepararea cozonacului trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi pe care vi
le dau: toate ingredientele pe care le vom folosi trebuie lasate de seara in
bucatarie la loc caldut(mai putin laptele). Vom folosi faina superioara tip
000. Peste drojdie nu trebuie sa punem lichide fierbinti ci doar
caldute(35-40°C). Drojdia nu trebuie sa intre in contact direct cu sarea. Aluatul de cozonac trebuie framantat cel putin o jumatate de
ora. Cu cat il vom framanta mai mult, cu atat cozonacul ne va iesi mai pufos.
Framantam aducand marginile catre centru, iar in timpul framantarii vom
lovi/tranti aluatul de cateva ori de blatul/masa de lucru. Aluatul se poate
framanta si la robot…cam 20 de minute. Daca alegem sa ii punem umplutura, nu trebuie
sa exageram cu ea. Umplutura in exces face cozonacul sa crape si sa nu mai fie
asa pufos. Aluatul trebuie lasat la dospit pana isi dubleaza volumul, chiar si
putin mai mult (cca 2 ore). La dospit pentru cca 45 de minute vor sta si
cozonacii in tavi inainte de coacere….daca nu sunt dospiti suficient vor crapa
la copt.. Daca cuptorul vostru nu coace uniform puteti intoarce/inversa tavile
cu cozonaci, dar nu in primele 20 de minute…doar dupa 20 de minute vom deschide
usa cuptorului. Eu am copt cozonacii in cuptorul clasic pe gaz. Daca ii coaceti
in cuptorul electric setati functia de caldura sus/jos + ventilatie…180°C, iar daca se rumenesc prea
repede reduceti temperatura dupa 20 de minute la 170 °C.
Daca se rumenesc din primele minute se pot acoperi cu hartie de copt ca sa se
coaca si in interior…aici depinde mult de cuptorul fiecaruia dintre noi.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti reteta de ALUATURI FOIETAJE.
Aici gasiti reteta COZONACULUI CU UMPLUTURA DE NUCA SI RAHAT.
Niciodata
nu vom taia cozonacul cand este fierbinte...daca nu aveti rabdare, asteptati
macar sa devina caldut, apoi rupeti din el😍. Cam atat am avut de
spus…daca aveti si voi alte sfaturi, le astept cu drag in comentarii. Sa va fie
de folos!
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti reteta de ALUATURI FOIETAJE.
Aici gasiti reteta COZONACULUI CU UMPLUTURA DE NUCA SI RAHAT.
Imi plac sfaturile tale , si rețetele, multumesc
RăspundețiȘtergereCu mare drag, va multumesc si eu pentru vizita si aprecieri. O zi buna!
Ștergere