05.07.2016

Cozonac cu fructe uscate



Un cozonac pufos si aromat ,cozonac preparat cu faina de grau proaspat macinat...prea bun, prea ca la tara! Un cozonac care se desface pale-pale.


loading...

       Ingrediente:

  • 500 g faina
  • 250 ml lapte
  • un ou intreg+2 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 80 g unt
  • 50 ml ulei

  • 200 g fructe uscate (stafide,goji,ananas,coaja portocala confiata)
  • un pliculet drojdie uscata(7 g)
  • coaja de lamaie
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 2 lingurite esenta de rom
  • un praf de sare
       Pentru uns:
  • un ou



Mod de preparare:
Am amestecat drojdia cu 4-5 linguri de lapte caldut,1/2 lingurita de zahar si o lingurita faina. Am omogenizat si am lasat la dospit 15-20 de minute.
Restul de lapte l-am pus intr-o craticioara pe foc la incalzit impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si sarea. Cand s-a topit zaharul am dat craticioara deoparte.
Am batut oul intreg si cele doua galbenusuri cu furculita si le-am adaugat in laptele racorit impreuna cu esenta de rom.
Untul si uleiul le-am pus intr-o craticioara pe foc . Am lasat doar cat sa se topeasca untul si am dat deoparte.
Intr-un castron mare am cernut faina si am facut o adancitura in mijloc. Am pus drojdia, amestecul de oua si lapte, jumatate din unt si ulei si coaja de lamaie.





Am amestecat pana s-au incorpororat toate ingredientele apoi am rasturnat aluatul pe masa si l-am framantat aproximativ 45 de minute, adugand treptat restul de ulei si unt. Aluatul trebuie sa iasa neted si nelipicios
Am intins putin aluatul cu mana ,am presarat fructele uscate, am impaturit si am mai framantat putin pana s-au repartizat fructele uniform. L-am lasat la crescut pana si-a dublat volumul (aproximativ o ora ).
Cand a crescut l-am rasturnat pe masa si l-am mai framantam putin. L-am impartit in doua , a dat forma de rulou fiecarei bucati si le-am impletim prin rasucire.
Am pus aluatul intr-o forma de guguluf unsa cu unt si l-am mai lasat la crescut aproximativ o jumatate de ora, dupa care l-am uns cu ou batut.
L-am copt aproximativ 45 -50 de minute in cuptorul preincalzit, la foc mediu.
Sa va fie de folos!
Aici gasiti reteta cozonacului pufos cu umplutura de nuca










 
 
loading...
loading...

4 comentarii:

  1. Interesantă rețetă. Pot înlocui fructele cu cremă de ciocolată sau cozonacul devine prea dulce?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Loreta,umplutura la alegere,dar sa nu fie in exces. Te pup si-ti multumesc pentru vizita

      Ștergere
    2. Mulțumesc frumos!Paște fericit, cu sănătate și lumină!

      Ștergere
  2. Cu mare drag! Sa aveti si voi un Paste fericit!

    RăspundețiȘtergere

});

Articole recente