Daca probati reteta mea de Cozonac cu fructe uscate sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata😊.Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de Facebook- Facebook.😉.
Ingrediente:
- 500 g faina
- 250 ml lapte
- un ou intreg+2 galbenusuri
- 150 g zahar
- 80 g unt
- 50 ml ulei
- 200 g fructe uscate (stafide, goji, ananas, coaja de portocala confiata)
- un pliculet drojdie uscata(7 g)
- coaja de lamaie
- 2 pliculete zahar vanilat
- 2 lingurite esenta de rom
- ½ lingurita sare
- un ou
Inainte de prepararea cozonacului trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi pe care vi le dau: toate ingredientele pe care le vom folosi trebuie lasate de seara in bucatarie la loc caldut(mai putin laptele). Vom folosi faina superioara tip 000. Peste drojdie nu trebuie sa punem lichide fierbinti ci doar caldute(35-40°C). Drojdia nu trebuie sa intre in contact direct cu sarea. Mare atentie daca folositi drojdie uscata pentru ca sunt doua tipuri: una activa, care trebuie dizolvata in lapte si cealalta este drojdia instant care se amesteca direct in faina....cititi prospectul de pe ambalaj inainte de folosire. Aluatul de cozonac trebuie framantat cel putin o jumatate de ora. Cu cat il vom framanta mai mult, cu atat cozonacul ne va iesi mai pufos. Framantam aducand marginile catre centru, iar in timpul framantarii vom lovi/tranti aluatul de cateva ori de blatul/masa de lucru. Aluatul se poate framanta si la robot…cam 20 de minute. Daca alegem sa ii punem umplutura, nu trebuie sa exageram cu ea. Umplutura in exces face cozonacul sa crape si sa nu mai fie asa pufos. Aluatul trebuie lasat la dospit pana isi dubleaza volumul, chiar si putin mai mult (cca 2 ore). La dospit pentru cca 45 de minute vor sta si cozonacii in tavi inainte de coacere….daca nu sunt dospiti suficient vor crapa la copt.. Daca cuptorul vostru nu coace uniform puteti intoarce/inversa tavile cu cozonaci, dar nu in primele 20 de minute…doar dupa 20 de minute vom deschide usa cuptorului. Eu am copt cozonacul in cuptorul clasic pe gaz. Daca ii coaceti in cuptorul electric setati functia de caldura sus/jos + ventilatie…180°C, iar daca se rumenesc prea repede reduceti temperatura dupa 20 de minute la 170 °C. Daca se rumenesc din primele minute se pot acoperi cu hartie de copt ca sa se coaca si in interior…aici depinde mult de cuptorul fiecaruia dintre noi.
Niciodata nu vom taia cozonacul cand este fierbinte...daca nu aveti rabdare, asteptati macar sa devina caldut, apoi rupeti din el😍. Cam atat am avut de spus…daca aveti si voi alte sfaturi, le astept cu drag in comentarii. Sa va fie de folos!
Mod de preparare:
Pentru ca am folosit o drojdie granule care necesita dizolvare am amestcat-o cu 4-5 linguri de lapte caldut, o jumatate de lingurita cu zahar si o lingurita cu faina. Am omogenizat si am lasat la dospit 15-20 de minute. Daca folositi o drodie care nu trebuie dizolvata o amestecati in faina.
Punem laptele intr-o craticioara impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si sarea. Punem craticioara pe foc mic, amestecam pana se dizolva zaharul si sarea, apoi oprim focul. Lasam laptele indulcit sa se racoreasca pana devine caldut. Batem oul intreg si cele doua galbenusuri cu furculita si le adaugam in laptele caldut, apoi aromatizam cu esenta si amestecam.
Untul si uleiul le punem la incalzit intr-o craticioara sau alt vas si le lasam pana untul se topeste.
Cernem faina de doua ori intr-un castron mai mare si facem o gropita in mijlocul ei. Punem drojdia dospita(in cazul meu) amestecul de oua si lapte, coaja de lamaie si jumatate din amestecul de unt si ulei.
Amestecam pana se incorporeaza toate ingredientele, apoi rasturnam aluatul pe blatul de lucru uns cu unt si ulei. Il framantam cel putin 30 de minute adugand treptat restul de ulei si unt(ne ungem palmele cat timp framantam). Aluatul trebuie sa iasa neted si nelipicios.
Intindem/aplatizam putin aluatul cu mana, presaram fructele uscate, il impaturit si il mai framantat putin ca sa se repartizeze fructele uniform. Il punem din nou in castron, acoperim castronul cu un prosop curat si lasam aluatul la crescut pana isi dubleaza volumul sau si mai mult.
Cand aluatul a dospit suficient il rasturnam pe masa de lucru unsa cu putin ulei si il mai framantam putin(1 minut). Il impartim in doua parti egale, dam forma de rulou fiecarei bucati si le impletim prin rasucire. Il puteti pune intr-o tava normala de cozonac in care asterneti hartie de copt sau cum am facut eu, intr-o forma de guguluf unsa cu unt. Lasam cozonacul la dospit cam trei sferturi de ora, apoi il ungem cu oul batut si il punem in cuptorul preincalzit.
Il coacem aproximativ 45 de minute la foc mediu(180°C) sau pana cozonacul se rumeneste frumos. Dupa cum se vede, mi-a iesit un cozonac pufos care s-a rupt pale-pale. Ce bun a fost💛! Daca doriti sa ii puneti umplutura de nuca, gasiti reteta aici.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.
Cernem faina de doua ori intr-un castron mai mare si facem o gropita in mijlocul ei. Punem drojdia dospita(in cazul meu) amestecul de oua si lapte, coaja de lamaie si jumatate din amestecul de unt si ulei.
Amestecam pana se incorporeaza toate ingredientele, apoi rasturnam aluatul pe blatul de lucru uns cu unt si ulei. Il framantam cel putin 30 de minute adugand treptat restul de ulei si unt(ne ungem palmele cat timp framantam). Aluatul trebuie sa iasa neted si nelipicios.
Intindem/aplatizam putin aluatul cu mana, presaram fructele uscate, il impaturit si il mai framantat putin ca sa se repartizeze fructele uniform. Il punem din nou in castron, acoperim castronul cu un prosop curat si lasam aluatul la crescut pana isi dubleaza volumul sau si mai mult.
Cand aluatul a dospit suficient il rasturnam pe masa de lucru unsa cu putin ulei si il mai framantam putin(1 minut). Il impartim in doua parti egale, dam forma de rulou fiecarei bucati si le impletim prin rasucire. Il puteti pune intr-o tava normala de cozonac in care asterneti hartie de copt sau cum am facut eu, intr-o forma de guguluf unsa cu unt. Lasam cozonacul la dospit cam trei sferturi de ora, apoi il ungem cu oul batut si il punem in cuptorul preincalzit.
Il coacem aproximativ 45 de minute la foc mediu(180°C) sau pana cozonacul se rumeneste frumos. Dupa cum se vede, mi-a iesit un cozonac pufos care s-a rupt pale-pale. Ce bun a fost💛! Daca doriti sa ii puneti umplutura de nuca, gasiti reteta aici.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.
Interesantă rețetă. Pot înlocui fructele cu cremă de ciocolată sau cozonacul devine prea dulce?
RăspundețiȘtergereLoreta,umplutura la alegere,dar sa nu fie in exces. Te pup si-ti multumesc pentru vizita
ȘtergereMulțumesc frumos!Paște fericit, cu sănătate și lumină!
ȘtergereAstăzi fac foarte bine explicat 🥰🥰
ȘtergereAstept sa imi spui cum ti-a iesit :)
ȘtergereCu mare drag! Sa aveti si voi un Paste fericit!
RăspundețiȘtergereRețetele sunt super bune, gustoase,nu sunt foarte scumpe și explicate pe înțelesul tuturor. Mulțumesc frumos dna Gicuta
RăspundețiȘtergereCu mare drag. Iti multumesc si eu si va doresc sa aveti un Paste linistit!
ȘtergereLa 1 kg de faina oare trebuie sa pun 14 g drojdie? Ca tot in retetele tale, la alti cozonaci, vad ca la 1 kg de faina se pun 7 g de drojdie dar la asta pe care vreau eu sa il fac, cu fructe, ai scris la 500 g faina, 7 g drojdie.
RăspundețiȘtergereAs face aluatul asta pt 2 cozonaci cu umpluturi diferite dar nu stiu cata drojdie sa pun. Ma ajuti, te rog???!!
Buna, Simona! Da 14 g la kg de faina. La care reteta de cozonac ai vazut 7 g la kg? :)
ȘtergereM-am încurcat în rețete, scuze! 🙄 Aveam deschise mai multe pagini. Vreau sa fac un cozonacel cu fructe uscate și altul cu cacao și rahat dar același aluat! Sper sa iasă bun și mai ales pufos. De asta ii și fac azi. Sa ii mănânc proaspeți!!
RăspundețiȘtergereAm facut si este foarte bun.
RăspundețiȘtergereMa bucur ca v-a placut. O seara frumoasa!
ȘtergereArată grozav!Am să mă străduiesc să-l fac și eu!Mulțumesc pentru rețetă!Sunteți minunată!
RăspundețiȘtergereCu mare drag, astept sa imi spui cum ti-a iesit. Iti multumesc si eu pentru aprecieri!
ȘtergereMultumesc ptr reteta , sanatate si mult bine!!!
RăspundețiȘtergereCu drag. Doamne ajuta, sanatate tuturor!
ȘtergereSuper rețeta abia aștept să o fac! Mulțumesc! Am făcut cozonacii dvs cu smântână! O bunătate! 🙏
RăspundețiȘtergereCu mare drag, o zi frumoasa! Astept sa imi spui cat de mult v-au placut cozonacii.
RăspundețiȘtergere