05.07.2016

Cozonac cu fructe uscate

Un cozonac pufos si aromat, cozonac preparat cu faina de grau proaspat macinat...prea bun, prea ca la tara! Un cozonac care se desface pale-pale.



Daca probati reteta mea de Cozonac cu fructe uscate, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut.


loading...

      Ingrediente:
  • 500 g faina 
  • 250 ml lapte 
  • un ou intreg+2 galbenusuri 
  • 150 g zahar 
  • 80 g unt 
  • 50 ml ulei 
  • 200 g fructe uscate (stafide, goji, ananas, coaja de portocala confiata) 
  • un pliculet drojdie uscata(7 g) 
  • coaja de lamaie 
  • 2 pliculete zahar vanilat 
  • 2 lingurite esenta de rom 
  • un praf de sare 
      Pentru uns:
  • un ou 


Inainte de prepararea cozonacului, trebuie sa tinem cont de cateva sfaturi: Toate ingredientele pe care le vom folosi trebuie sa fie lasate de seara in bucatarie, la loc caldut(mai putin laptele). Peste drojdie nu trebuie sa punem lichide fierbinti ci doar caldute(35-40 grade). Drojdia nu trebuie sa intre in contact direct cu sarea. Aluatul de cozonac trebuie framantat cel putin o jumatate de ora. Cu cat il vom framanta mai mult, cu atat aluatul va deveni mai pufos. Framantam aducand marginile catre centru. Nu trebuie sa exageram cu umplutura. Umplutura in exces face cozonacul sa crape si sa nu mai fie asa pufos. Niciodata nu vom taia cozonacul cand este fierbinte...daca nu aveti rabdare, asteptati macar sa devina doar caldut.

 Mod de preparare: 
Am amestecat drojdia cu 4-5 linguri de lapte caldut, o jumatate lingurita de zahar si o lingurita faina. Am omogenizat si am lasat la dospit 15-20 de minute. Restul de lapte l-am pus intr-o craticioara pe foc la incalzit impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si sarea. Cand zaharul s-a dizolvat am dat craticioara deoparte. Am batut oul intreg si cele doua galbenusuri cu furculita si le-am adaugat in laptele racorit. Am aromatizat cu esenta.
Untul si uleiul le-am pus intr-o craticioara pe foc. Am lasat doar cat sa se topeasca untul si am dat deoparte.
Intr-un castron mare am cernut faina si am facut o adancitura in mijlocul ei. Am pus drojdia, amestecul de oua si lapte, jumatate din unt si ulei si coaja de lamaie.
Am amestecat pana s-au incorpororat toate ingredientele, apoi am rasturnat aluatul pe masa si l-am framantat aproximativ 45 de minute, adugand treptat restul de ulei si unt. Aluatul trebuie sa iasa neted si nelipicios
Am intins putin aluatul cu mana, am presarat fructele uscate, am impaturit si am mai framantat putin pana s-au repartizat fructele uniform. L-am lasat la crescut pana si-a dublat volumul (aproximativ o ora ).
Cand a crescut l-am rasturnat pe masa si l-am mai framantam putin. L-am impartit in doua, am dat forma de rulou fiecarei bucati si le-am impletim prin rasucire.
Am pus aluatul intr-o forma de guguluf unsa cu unt si l-am mai lasat la crescut aproximativ o jumatate de ora, apoi l-am uns cu ou batut.
L-am copt aproximativ 45 -50 de minute in cuptorul preincalzit, la foc mediu. Dupa cum se vede mi-a iesit un cozonac pufos care s-a rupt pale-pale. Ce bun a fost!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca :). Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti mai multe retete cu DULCIURI.

















Daca va plac retetele mele si vreti sa primiti notificari de la Facebook atunci cand postez si altele, intrati AICI pe pagina mea si dati like (asta in caz ca nu ati facut-o ), apoi dati click pe “Urmareste” si selectati optiunea '’Vezi mai intai’'. Am atasat o poza mai jos ca sa vedeti exact pasii pe care trebuie sa-i urmati.


loading...

4 comentarii:

  1. Interesantă rețetă. Pot înlocui fructele cu cremă de ciocolată sau cozonacul devine prea dulce?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Loreta,umplutura la alegere,dar sa nu fie in exces. Te pup si-ti multumesc pentru vizita

      Ștergere
    2. Mulțumesc frumos!Paște fericit, cu sănătate și lumină!

      Ștergere
  2. Cu mare drag! Sa aveti si voi un Paste fericit!

    RăspundețiȘtergere

Daca va place reteta(sau nu :) ), va rog sa-mi lasati un comentariu. Multumesc!

Postări populare

COPYRIGHT © Toate articolele și imaginile de pe acest blog aparțin autorului Bunătăți din bucătăria Gicuței. Orice multiplicare, copiere sau publicare a acestora fără acordul scris al autorului, se vor pedepsi conform legii in vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.).

Postare prezentată

Prajitura Rumba

Prajitura Rumba este un desert spornic, aspectuos si delicios, care contine foi de napolitana, un blat din albusuri imbogatit cu nuca si rah...