07.11.2016

Cozonac cu nuca si rahat


Dulce, pufos, aromat...tocmai bun de pus pe masa de sarbatorisi nu numai.


loading...
      Ingrediente pentru patru cozonaci  
      Aluat:
  • 2 kg faina
  • 600 g zahar
  • 1 litru lapte
  • 100g drojdie proaspata
  • 4 oua intregi
  • 8 galbenusuri
  • 250 g unt 82%grasime
  • 150 ml ulei
  • coaja de la 2 lamai
  • 2 fiole esenta de rom
  • 2 fiole esenta de vanilie
  • o lingurita sare

       Umplutura:
  • 8 albusuri
  • 500 g nuca macinata
  • 250 g zahar
  • 3 linguri cacao
  • 150 g stafide hidratate in 2 linguri cu esenta de  rom
  • 500 g rahat
  • un praf de sare
       Pentru uns:
  • galbenus de ou
       In plus:
  • seminte de mac si susan(optional)



Aici gasiti reteta COZONACULUI CU FRUCTE,CARE SE DESFACE PALE-PALE

Aici gasiti reteta COZONACULUI FARA FRAMANTARE



Mod de preparare
Aluat:

Punem ouale si galbenusurile intr-un castron ,adaugam sarea peste ele si le batem cu furculita .Le lasam deoparte.
Turnam 100 ml lapte caldut peste drojdie,adaugam o lingurita de zahar si doua de faina,amestecam si  lasam la dospit.
Incalzim restul de lapte si adaugam zaharul. Amestecam pana se topeste apoi il dam deoparte si adaugam esentele si coaja de lamaie.
Punem untul si uleiul intr-o craticioara la incalzit si lasam doar cat sa se topeasca untul .
Cernem faina de doua ori si intr-un vas mai mare in care vom pregati aluatul. Facem o adancitura in mijlocul fainii si punem drojdia dospita.
Adaugam treptat amestecul de lapte apoi amestecul de oua si galbenusuri  si jumatate din uleiul si untul topit.Framantam pana se incorporeaza toate ingredientele .Rasturnam aluatul pe masa de lucru si-l framantat aproximativ 45 de minute,  adugand treptat restul de grasime.
Cand este gata, punem aluatul din nou in vas, il acoperim cu un prosop curat si il lasam la crescut la loc cald  pana isi dubleaza volumul.





Umplutura:
Mixam albusurile cu un praf de sare apoi adaugam zaharul treptat si mixam in continuare pana ne iese o bezea tare si lucioasa.Incorporam nuca amestecand usor cu o spatula, iar la sfarsit punem cacaoa si stafidele.

Cand aluatul a crescut il impartim in 8 bucati pe care le framantam putin ,cat sa iasa aerul. Intindem fiecare bucata cu mana pe blatul de lucru uns cu ulei, intr-o forma dreptunghiulara. Punem din compozitia de nuca pe toata suprafata si bucati de rahat,apoi rulam .Impletim prin rasucire cate doua rulouri si le asezam in formele tapetate cu hartie de copt. Lasam la crescut aproximativ trei sferturi de ora,apoi ungem cozonacii cu galbenus .(In timpul coacerii eu am mai uns odata cozonacii) 
Dam tavile la cuptorul preincalzit la foc potrivit pentru aproximativ 50 de minute, pana cozonacii se rumenesc frumos. In primele 20 de minute nu vom deschide usa cuptorului.Deasupra cozonacilor eu am presarat si cateva seminte de mac si susan.Cand sunt gata ii scoatem din tavi si ii lasam la racit in bucatarie, la loc cald.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii.
Sa va fie de folos!
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu mai jos. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Aici gasiti reteta de DULCIURI











Aici am facut 6 cozonaci...am muncit ceva 😘




loading...
loading...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

p.b.
});

Articole recente