Daca probati reteta mea de Turte de Craciun, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.
Ingrediente
Aluat:
- 500 g faina
- 250-300 ml apa calduta
- ¼ lingurita sare
- 750 ml apa
- 250 g zahar(10 linguri)
- 1 lingurita coaja de lamaie
- 1 lingura esenta de rom
- 500 g nuca macinata
- 150 g zahar(6 linguri)
- coaja rasa de la o lamaie si o portocala
Mod de preparare
Aluat:
Cenem faina intr-un bol,
facem o adancitura in mijlocul ei si punem sarea si 250 ml apa calduta. Incepem
sa framantam si daca este nevoie mai adaugam putina apa….eu am pus in total 280
ml. In functie de calitatea/umiditatea
fainii cantitatea de apa poate varia. Trebuie sa ne iasa un aluat potrivit de
tare. Framantam aproximativ 10 minute, apoi acoperim bolul cu folie
alimentara sau un prosop si lasam aluatul sa se odihneasca aproximativ o
jumatate de ora.
Pentru coacerea turtelor avem nevoie de o tigaie cat mai larga. Eu am
folosit una cu diametrul de 24 cm.
Am impartim aluatul in 13 bile egale. Eu le-am cantarit: 60 g/bucata 😊 Daca aveti o tigaie mai mica impartiti aluatul
in mai multe bucati 15-16….ideea este ca trebuie sa obtinem foi cat mai
subtiri. Presaram putina faina pe planul de lucru, luam o bila de aluat,
presaram si pe ea putina faina, apoi o intindem intr-o foaie rotunda de marimea
tigaii in care o vom coace(24 cm in cazul meu). Coacem turta in tigaia incinsa(fara
ulei) pe ambele parti. Procedam la fel si cu celelalte bucati de aluat. Pe masura
ce coacem turtele le asezam una peste cealalata si le lasam pana a doua zi sa
se usuce bine.
Multe cititoare au spus ca in locul aluatului au folosit foi subtiri de placinta si au fost multumite de rezultat.
*******************
Sirop:
Punem apa, zaharul si coaja de lamaie intr-o cratita, pe foc si dupa 1-2
minute de clocot dam deoparte, adaugam esenta si lasam sa se raceasca.
Umplutura:
Peste nuca macinata adaugam zaharul, amestecam, apoi punem razatura de
citrice si amestecam din nou.
Insiropare si asamblare:
Luam o turta o scufundam in siropul rece(puteti pune si 2) si o lasam cam 1-2 minute sa
se inmoaie. Dupa acest timp o scoatem
din sirop, o asezam pe un platou si o mai stropim cu putin sirop(1-2 linguri).
Presaram pestea ea cam 2 linguri pline din amestecul de nuca si zahar. Procedam
la fel cu restul de turte si nuca, doar ca peste ultima turta vom pune nuca mai
tarziu, la finisare. Infasuram platoul cu turte in folie alimentara si il lasam
la rece pana a doua zi. Dupa acest timp desfacem folia si presaram deasupra
nuca pastrata plus cativa mieji intregi de nuca. Portionam, apoi putem servi.
Se patreaza la frigider infoliat ca sa nu se usuce.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul
prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi
lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi
rasplatiti munca💜. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de
socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti mai multe retete de DULCIURI.Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Ms pt rețete sunt ffff bune
RăspundețiȘtergereCu drag! Iti multumesc si eu pentru vizita si comentariu, o zi frumoasa! <3
ȘtergereMulțumesc frumos de reteta!
ȘtergereCu drag! Iti multumesc si eu pentru vizita si aprecieri. O zi buna!
ȘtergereArata super! O sa incerc reteta chiar acum :) Sarbatori fericite!
RăspundețiȘtergereMultumesc si eu! Sarbatori fericite si voua!
ȘtergereMultumesc din suflet chiar nu gaseam solutia de a le "coace", Sunt fericita ca am gasit postarea ta,Cuscra mea face in fiecare an si voiam sa-i fac ginerelui meu o surpriza cu turtele,pentru ca sarbatorim nasterea domnului impreuna in acest an.
RăspundețiȘtergereCu drag! Sarbatori fericite sa aveti!
ȘtergereBuna ziua.Ma numesc Madalina va multumesc mult de retetele dumnevoastra sunt foarte delicioase.va doresc o zi buna spor la lucru.
RăspundețiȘtergereBuna Madalina! Iti multumesc si eu pentru vizita si mesaj. Sarbatori cu bine! <3
ȘtergereSuper...multumesc din suflet..o idee minunata!
ȘtergereMulțumesc din suflet
Sunt foarte yummi
Cu drag! Si eu iti multumesc pentru vizita si aprecieri! O seara frumoasa sa aveti!
ȘtergereEu in loc de turte, fac clatite din apa minerala, faina grau, un varf de cutit de bicarbonat sodiu stins cu lamaie sau otet, ulei si arome. Le coc in tigaie de clatite si la utma le insiropez si pun nuca cu zahar si zahar vanilat intre ele.
ȘtergereTrebuie sa fie tare bune...am sa incerc si eu. O seara frumoasa!
ȘtergereReteta cu clatite , avem nevoie de acelas sirop ca la turte?
ȘtergereMulțumesc pentru rețetă, frumos explicat și poze de ajutor, un Crăciun binecuvântat vă doresc
RăspundețiȘtergereCu mult drag! Sarbatori cu bine si voua!
ȘtergereE usoara si accesibila reteta! Multumim! 😍
RăspundețiȘtergereCu drag! Iti multumesc si eu pentru vizita si comentariu!
ȘtergereMultumesc pentru reteta. Sarbatori cu bine va doresc !
RăspundețiȘtergereCu mare drag! Sa aveti si voi sarabatori frumoase!
ȘtergereO reteta atat de simpla! Merita probata!
RăspundețiȘtergereAsa este...un adevarat delciu.
ȘtergereMulțumesc pentru rețetă, sigur o voi încerca acum de Crăciun! Sărbători binecuvântate! 🙏🙏🙏
RăspundețiȘtergereCu drag, sa avetisi voi sarbatori linistite si fericite!
ȘtergereMultumesc frumos pentru reteta .Sarbatori binecuvantate.❤
RăspundețiȘtergereCu drag, sarbatori binecuvantate sa aveti si voi!
Ștergere