Daca probati reteta mea de Slaninuta fiarta in zeama de varza, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.
Ingrediente:
- slaninuta
- sare grunjoasa( de muraturi)
- usturoi
- frunze de dafin
- piper boabe si macinat
- zeama de varza
Mod de preparare:
Asezam bucatile de slaninuta(am avut
slaninuta de la un porc de aproximativ 120 kg) intr-un vas care se inchide cu
capac si presaram sare din belsug pe toate partile. Slaninuta nu va iesi sarata,
isi va lua sare atat cat trebuie. Acoperim vasul si lasam slaninuta sa stea la
sare cel putin o saptamana, apoi o scoatem si o lasam cateva ore la zvantat. Noi
am afumat-o(2 zile cate 4-5 ore pe zi, fum rece), dar se poate pregati si neafumata.
Punem intr-un vas mai mare zeama de
varza, cateva frunze de dafin si boabe de piper(la 1 litru de zeama 2 frunze de
dafin si o lingurita cu boabe de piper). Cand zeama incepe sa clocoteasca
adaugam slaninuta si lasam sa fiarba aproximativ 10-12 minute sau pana
furculita intra usor in ea. Timpul de fierbere poate varia in functie de grosimea slaninutei. Am avut si cateva bucati mai groase de slaninuta care
aveau si putina carnita pe ele si le-am fiert mai mult. Atentie, nu o fierbem
prea mult ca riscam sa se desprinda soriciul de pe pe ea! Cand toate bucatile
de slaninuta sunt fierte le lasam la racit.
Separat, facem o saramura tare cat sa
stea oul deasupra(adaugam sare, amestecam, apoi punem un ou. Daca oul pluteste
deasupra apei inseamna ca saramura este perfecta). Punem saramura pe foc, o
fierbem in clocot 1-2 minute, apoi o lasam sa se raceasca.
Asezam bucatile de slaninuta intr-un vas/borcan
care se inchide cu capac. Printre ele
presaram rondele de usturoi(3 capatani mari am folosit eu) si piper proaspat
macinat. Turnam saramura rece cat sa treaca cu 2 degete peste slaninuta, punem
o farfurie(greutate) deasupra si inchidem vasul cu capac. Depozitam vasul
intr-un loc mai racoros. Va spuneam mai sus ca am avut cateva bucati mai groase
de slaninuta…cu ele am procedat astfel: am presarat peste ele boia iute si sare
si le-am “masat” bine. Le-am infasurat in hartie, apoi le-am pus intr-o cutie de
carton.
Daca vremea de afara se incalzeste si
inca mai aveti slaninuta in saramura o puteti pune in
congelator. Cam asta-i tot , dragii mei. Daca aveti intrebari/ nelamuriri/sfaturi va
astept comentariile, aici pe blog sau in pagina, unde imi puteti trimite
mesaje. Sa va fie de folos!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un
comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti
munca😍. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare.
Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti reteta pentru CALTABOSI.Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Bună seara cât timp lăsăm slănină în saramură?
RăspundețiȘtergereBuna. In aceasta saramura se conserva...se poate tine pana la epuizare.
ȘtergereDaca sta in saramura cand scoti sa mananci nu este sarata?
RăspundețiȘtergereNu este sarata. In general, slanina isi ia sare atat cat trebuie.
ȘtergereMulțumim de sfaturi.Sunt foarte folositoare!
RăspundețiȘtergereCu mare drag, o zi frumoasa!
Ștergere