24.06.2019

Frunze de vita-de-vie la saramura

In fiecare an pun cateva borcanele cu frunza de vita sa facem sarmalute delicioase la iarna.. Daca borcanele sunt capsate corespunzator, tin si 2-3 ani.😊


Daca probati reteta mea de Frunze de vita-de-vie la saramura, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata.


    Ingrediente:
  • 160 buc de frunza de vita tinere
  • 2 litri apa
  • 2 1/2 linguri(65-70 g) cu sare pt. muraturi
  • 4 borcane de 380 ml cu capac






Mod de preparare:

Mai intai ne ocupam de steriliziraea borcanelor: vedeti aici.
Spalam frunzele de vita, le scuturam bine de apa, apoi le taiem coditele.
Intr-o oala incapatoare punem apa si sarea. Saramura nu o vom folosi pe toata, dar avem nevoie de aceasta cantitate ca sa oparim frunzele. Punem oala pe foc si cand sarea se dizolva si saramura clocoteste adaugam cam 20-25 de frunze de vita odata. Amestecam ca saramura sa le cuprinda pe toate, iar cand acestea isi schimba culoarea(dureaza mai putin de un minut) le scoatem cu o spumiera si le punem intr-o strecuratoare la scurs si racit. Procedam la fel pana terminam toate frunzele. Cand se racesc, suprapunem in acelasi sens cate 10 frunze. Le indoim pe nervura principala, apoi rulam cat de strans putem. Le asezam in borcanele pregatite dinainte. Punem borcanele cu frunza de vita pe o tava de metal sau intr-o oala/cratita. Incalzim din nou saramura pana ajunge aproape de punctul de fierbere, luam cu polonicul din ea si turnam in borcane. Avem grija ca saramura sa intre peste tot intre rulourile de vita si sa nu fie bule de aer. Punem capacele borcanelor si le acoperim cu un prosop gros sau cu capacul oalei(daca alegeti sa le puneti in ea). Le lasam sa se receasca complet, apoi le depozitam in camara sau pivnita. Iarna, cand le folosim la sarmale, punem frunzele pentru cateva ore in apa rece, de preferat peste noapte.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca😍. Puteti sa distibuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti mai multe retete de CONSERVE/MURATURI.














2 comentarii: