Ingrediente
Blat:
- 6 oua
- 9 linguri zahar (225 g)
- 5 linguri faina (125 g)
- 3 linguri cacao (75 g)
- 3 linguri ulei
- o lingurita praf de copt
- un praf de sare
- 400 g unt gras
- 4 galbenusuri
- 9 linguri zahar (225 g)
- 3 linguri cacao (75 g)
- 2 linguri lapte
- 2 lingurite esenta de rom
- 300 ml cappuccino sau cafea indulcita
- 200 g ciocolata cu lapte
- 50 g unt
- 50 ml frisca lichida
- ¼ din crema
- 100 g ciocolata
Mod de preparare
Blat:
Am separat albusurile de galbenusuri. Albusurile le-am batut spuma cu un varf cutit de sare si am inceput sa adaugat zaharul lingura cu lingura. Am mixat bine pana s-a format o spuma consistenta. Am adaugat treptat si galbenusurile amestecate cu uleiul. Am cernut faina cu cacao si praful de copt si cu ajutorul unei spatule am incorporat-o in amestecul de oua. Am turnat compozitia intr-o forma rotunda ( diametrul 24 cm) tapetata cu hartie de copt. Am dat tava la cuptorul preincalzit la foc mediu(180°C) pentru aproximativ 25-30 de minute. Am facut testul cu scobitoarea Cand blatul a fost copt l-am lasat sa se raceasca.
Crema:
Intr-o craticioara am pus galbenusurile si cu un tel le-am amestecat cu zaharul, laptele si cacaoa. Am pus sa fiarba pe baie de aburi amestecand continuu pana compozitia s-a ingroasat putin. Am dat deoparte si cand s-a racit am adaugat esenta de rom.
Am mixat spuma untul moale, apoi treptat am incorporam in el amestecul de galbenusuri.
Asamblare:
Am taiat blatul, pe orizonatala, in trei egale. Am insiropat(pe rand) fiecare parte de blat cu cappuccino si am intins peste ea crema. Am oprit 1/4 din crema pentru décor.
Glazura:
Am pus toate ingredientele intr-un vas si le-am topit pe baie de aburi.
Cum am decorat:
Am imbracat marginile tortului cu un strat subtire de crema(am oprit 2-3 linguri pentru aveline), apoi am asezat de jur imprejurul tortului, la baza, bucati de ciocolata.
Am turnat aproximativ trei sferturi din glazura( calda) in mijlocul tortului si am inclinat usor platoul sa se prelinga si pe margini. Din restul de glazura am modelat un grilaj dupa ce tortul a stat la frigider aproximativ 20 de minute. Dupa alte 20 de minute de stat la rece, cu ajutorul unui posh, am format aveline. In centrul fiecarei avelina am pus un “bob” de ciocolata alba topita, iar in centrul tortului bucati de ciocolata. A iesit un tort minunat…voi ce ziceti?😍
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💜. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti mai multe retete cu DULCIURI/TORTURI.
Blat:
Am separat albusurile de galbenusuri. Albusurile le-am batut spuma cu un varf cutit de sare si am inceput sa adaugat zaharul lingura cu lingura. Am mixat bine pana s-a format o spuma consistenta. Am adaugat treptat si galbenusurile amestecate cu uleiul. Am cernut faina cu cacao si praful de copt si cu ajutorul unei spatule am incorporat-o in amestecul de oua. Am turnat compozitia intr-o forma rotunda ( diametrul 24 cm) tapetata cu hartie de copt. Am dat tava la cuptorul preincalzit la foc mediu(180°C) pentru aproximativ 25-30 de minute. Am facut testul cu scobitoarea Cand blatul a fost copt l-am lasat sa se raceasca.
Crema:
Intr-o craticioara am pus galbenusurile si cu un tel le-am amestecat cu zaharul, laptele si cacaoa. Am pus sa fiarba pe baie de aburi amestecand continuu pana compozitia s-a ingroasat putin. Am dat deoparte si cand s-a racit am adaugat esenta de rom.
Am mixat spuma untul moale, apoi treptat am incorporam in el amestecul de galbenusuri.
Asamblare:
Am taiat blatul, pe orizonatala, in trei egale. Am insiropat(pe rand) fiecare parte de blat cu cappuccino si am intins peste ea crema. Am oprit 1/4 din crema pentru décor.
Glazura:
Am pus toate ingredientele intr-un vas si le-am topit pe baie de aburi.
Cum am decorat:
Am imbracat marginile tortului cu un strat subtire de crema(am oprit 2-3 linguri pentru aveline), apoi am asezat de jur imprejurul tortului, la baza, bucati de ciocolata.
Am turnat aproximativ trei sferturi din glazura( calda) in mijlocul tortului si am inclinat usor platoul sa se prelinga si pe margini. Din restul de glazura am modelat un grilaj dupa ce tortul a stat la frigider aproximativ 20 de minute. Dupa alte 20 de minute de stat la rece, cu ajutorul unui posh, am format aveline. In centrul fiecarei avelina am pus un “bob” de ciocolata alba topita, iar in centrul tortului bucati de ciocolata. A iesit un tort minunat…voi ce ziceti?😍
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💜. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti mai multe retete cu DULCIURI/TORTURI.
Aici gasiti reteta TORTULUI CU CREMA DE IAURT SI FRISCA.
Buena ziua. La tortul amandina capuchino lati disfacut in 300g de lapte sau apa? Multumesc frumos.
RăspundețiȘtergerehttps://bunatatidinbucatariagicutei.blogspot.ro/2017/08/tort-egiptean.html
RăspundețiȘtergereO rețetă super , recomand. Va mulțumim mult de toate bunătățile.
RăspundețiȘtergereTe pup si iti multumesc si eu! O zi buna!
ȘtergereBună Gicuţa!
RăspundețiȘtergerePoate nu am fost destul de atenta, dar...cata esenta de rom ai pus!?
Mulţumesc din ❤
Melinda
Buna, Melinda! Scuze, am omis s-o trec la ingrediente :) ....2 lingurite cu esenta am pus. Editez acum reteta. Multumesc pentru atentionare....pup, o zi frumoasa! <3
ȘtergereMultumesc frumos Gicuta, sa ai o seara magica! Pup U !
ȘtergerePup si iti multumesc si eu! O zi frumoasa! <3
ȘtergereAm facut aceasta prajitura si mi-a iesit excelent.Sunt foarte multumita. Va doresc sanatate si numai bine🙏❤ !!! Va urmaresc cu drag💝 !!!
RăspundețiȘtergereBa bucur ca v-a placut. Si eu iti multumesc pentru vizita si aprecierei, o seara frumoasa sa aveti!
ȘtergereBuna ziua! Aș dori cantitățile pt o formă de tort cu diametrul de 18! Vă mulțumesc! Sărbători fericite!
RăspundețiȘtergereBuna. Iti las mai jos ingredientele. sarbatori fericite!
ȘtergereIngrediente
Blat:
5 oua
7 linguri zahar
4 linguri faina
2 linguri cacao
3 linguri ulei
o lingurita praf de copt
un praf de sare
Crema:
350 g unt gras
3 galbenusuri
8 linguri zahar
2 linguri cacao
2 linguri lapte
2 lingurite esenta de rom