04.08.2018

Clatite

Clatitele sunt un desert delicios, dar pot fi si un aperitiv rapid si bun. Sunt multe variante, iar reteta se poate adapta foarte usor: clatite dulci, sarate, la cuptor...toate sunt o nebunie. Astazi va prezint reteta clasica de clatite...fragede si pufoase💜.



Daca probati reteta mea de Clatite sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata💜.  Ma puteti urmari pe pagina mea de facebook  unde va astept cu multe retete delicioase ca sa aveti de unde va inspira😉.


    Ingrediente:
  • 5 oua 
  • 350 g faina cernuta 
  • 300 ml lapte 
  • 250 ml apa minerala 
  • 4 linguri ulei 
  • 1lingura cu zahar sau dupa gust 
  • o lingurita esenta de vanilie 
  • un varf cutit de sare 




Mod de preparare:
Spargem ouale intr-un bol, adaugam peste ele sarea si zaharul, apoi le batem bine cu telul in forma de para. Incepem sa adaugam cate 2-3 linguri cu faina amestecand bine de fiecare data ca sa nu faca cocoloase. Turnam cate putin din laptele rece si apa minerala. Continuam sa adaugam alternativ, faina, lapte si apa minerala. Nu uitam sa amestecam bine de fiecare data. Spre sfarsit aromatizam cu esenta, apoi punem pe rand cele 4 linguri de ulei si omogenizam. Trebuie sa obtinem o compozitie fina si sa aiba consistenta smantanii lichide. Acoperim bolul si lasam aluatul 10-15 minute la ”odihnit”. Dupa acest timp punem pe foc mediu tigaia(antiaderenta) in care vom coace clatitele. O ungem cu putin ulei. O vom unge doar la prima clatita, la urmatoarele nu mai este nevoie pentru ca am pus ulei in compozitie. Amestecam din nou in aluatul de clatite, si cand tigaia este bine incinsa o ridicam de pe flacara aragazului, luam cu polonicul si turnam in centrul ei. O rotim/inclinam ca aluatul sa cuprinda toata suprafata. Punem din nou tigaia pe foc si coacem clatita la foc mediu spre iute pana cand marginile acesteia incep sa devina aurii si sa se ridice/desprinda de pe marginea tigaii. Intoarcem clatita pe partea cealata si o mai coacem aproximativ 30 de secunde sau pana  devine usor rumena si pe aceasta parte. Cand este gata, o scoatem pe o farfurie intinsa. Procedam la fel si cu restul aluatului. Pe masura ce coacem clatitele le asezam una peste cealalta ca sa se mentina caldute si sa se inmoaie. Daca pe parcurs aluatul se ingroasa prea mult il mai putem subtia cu putin lapte sau apa minerala.
Ungem clatitele cu dulceata, gem sau crema de ciocolata, apoi le rulam. Din ingredientele mentionate mi-au iesit 14 clatite( (pe primele doua le-am mancat inainte de a le poza😊) formate in tigaia cu dimensiunea de 26 cm.
Sunt fragede, gustoase si pufoase.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie. Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase ca sa aveti de unde va inspira. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti toate RETETELE MELE IN ORDINE ALFABETICA.












20 de comentarii:

  1. Buna ziua. Reteta de clatite este foarte buna!😍😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Ma bucur ca iti place! O zi frumoasa! <3

      Ștergere
  2. Anonim5/2/21

    Doar 14 clatite din asa cantitate mare de compozitie? 5 oua si lapte si apa minerala si asa putine iese? Cand am vazut lista de ingrediente am zis ca va ies cel putin 20 de bucati. Cred ca e tigaia mare, de fapt. Eu folosesc una mai mica la clatite, cu fund dublu si ies tare bune. Arata foarte bine clatitele dvs, o sa fac si eu dupa reteta dvs. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, doar 14....le-am copt intr-o tigaie mai mare de 25 cm. Te imbratisez cu drag, o zi frumoasa!

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Cu drag! Astept sa-mi spui cum ti-au iesit. :)

      Ștergere
  4. Anonim18/5/22

    Si eu am sa ancerc

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim18/5/22

    Foarte bine arata pofta buna

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim18/5/22

    Așa le fac și eu cu același ingrediente, numai că, cantitatea putem să o facem după cît de multe clatite dorim, sînt foarte bune... O seară frumoasă stimată doamnă !

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim19/6/22

    Felicitări pentru toate rețetele postfețe!

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim21/6/22

    Bună seara d na Gicuța.
    Vă rog frumos o rețetă de tort cu clatite aveți. Am facut clătitele dar copii vor tort si aș dori o rețetă.Mulțumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  9. Anonim15/5/23

    Felicitari pentru toate retetele. Eu la aceasta reteta de clatite mai adaug 1 lingurita de bicarbonat de sodiu, le face mai pufoase si nu sunt grele la stomac. Felicitari si spor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc frumos pntru aprecieri si sugestii. O seara minunata sa aveti!

      Ștergere
  10. Anonim19/5/23

    In loc de ulei se poate pune unt 65 la suta grăsime și ies gustoase.

    RăspundețiȘtergere

Daca va place reteta(sau nu ), va rog sa-mi lasati un comentariu. Multumesc anticipat!