13.04.2020

Placinta cu mere

Placinta cu mere este o placinta simpla, clasica si tare buna. Aluatul este super. Placintele se pot face si cu branza sau dovleac. Recomand cu drag sa incercati si voi reteta!❤

Daca probati reteta mea de Placinta cu mere sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata😊.Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile mele de FacebookFacebook.

       
    Ingrediente
    Aluat:
  • 500 g faina
  • 25 g drojdie proaspata sau 7 g granule
  • 250 ml apa
  • 4 linguri ulei
  • 1 lingurita zahar
  • ¼ lingurita sare
   Umplutura:
  • 1,5 kg mere
  • 5-6 linguri de zahar sau dupa gust
  • 3 pliculete zahar vanilat
   In plus:
  • 4-5 linguri ulei pentru uns aluatul si blatul
  • 2 linguri de zahar pentru presarat deasupra placintelor

Mod de preparare:
La acesta reteta eu am folosit mere rase la borcan (3 borcane) pe care le-am amestecat cu 6 linguri de zahar, 3 pliculete zahar vanilat si 1 lingurita de scortisoara.
Daca folositi mere proaspete, le spalati, le stergeti cu un prosop, apoi le curatati de coaja si cotor. Le radeti pe razatoarea mare si le puneti intr-o cratita pe foc mediu spre iute. Adaugati si zaharul si caliti merele pana scade zeama pe care si-o lasa. La sfarsit adaugati scortisoara si lasati merele sa se raceasca.
Aluat:
Frecam drojdia cu ½ lingurita de zahar si o lasam sa se activeze.
Cernem fain(tip 000) intr-un bol. Daca folositi drojdie uscata o amestecati in faina.
Punem pe foc un ibric sau alt vas cu apa, uleiul si sarea. Cand se incalzeste putin o dam deoparte.
Facem o adancitura in mijlocul fainii, punem drojdia lichefiata, o amestecam putin in faina, apoi turnam si apa calduta
Framantam aproximativ 5-7 minute sau pana aluatul nu se mai lipeste de maini. Trebuie sa ne iasa un aluat potrivit de tare cu care se lucreaza usor. Daca aluatul este prea tare mai adaugam 1-2 linguri cu apa. Punem din nou aluatul in bol, acoperim bolul cu un prosop curat si lasam aluatul la odihnit/crescut 15-20 de minute.
Dupa acest timp impartim aluatul in opt parti egale carora le vom da forma sferica. Pe blatul de lucru uns cu putin ulei sau presarat cu faina  intindem(pe rand) fiecare bila, intr-o foaie rotunda de aproximativ 15 cm diametrul.
Ungem o foaie cu ulei si o acoperim cu alta foaie neunsa. La fel procedam si cu celelalte foi.
La final vom avea patru pachete a cate 2 foi.
*
Impartim merele in patru parti egale.
Ungem din nou blatul de lucru cu ulei (se poate presara si faina) si intindem primul “pachet” de foi intr-o foaie subtire de aproximativ 30x35 cm. Intindem pe toata suprafata foii o parte din mere, apoi rulam cat de strans putem sigiland capetele. Punem placinta intr-o tava in care am asternut hartie de copt. Eu am folosit tava de aragaz si am udat-o inainte in interior ca sa se aseze hartia mai bine in ea. La fel procedam si cu restul foilor si al merelor. Cand terminam de format  placintele presaram deasupra lor zaharul si dam tava la cuptorul preincalzit (foc mediu 180°C). Lasam placintele sa se coaca aproximativ 45 de minute sau pana se rumenesc frumos. Cand sunt gata, scoatem tava din cuptor, punem deasupra placintelor un prosop curat si le lasam asa aproximativ 15 minute ca sa se inmoaie. Dupa acest timp putem portiona si servi aceste placinte delicioase👌. 
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie. Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase ca sa aveti de unde va inspira. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti toate RETETELE MELE IN ORDINE ALFABETICA.
























16 comentarii:

  1. super am sa o fa si eu dar cu dovleac multumesc pt reteta

    RăspundețiȘtergere
  2. Este un aluat deosebit de apetisant (dupa coacere).Ce se intampla daca lucram cu merele rase crude,fara sa le calim,le stoarcem in maini de exemplu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, se pot folosi si mere crude bine stoarse, dar recomand sa presarai 1 lingura cu pesmet pe foaia de aluat inainte de a pune merele.

      Ștergere
  3. Anonim26/10/22

    Da am facut si eu a esit foaarte buna bravo

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim4/2/23

    Cred că sunteți o gospodină f bună. Vă mulțumesc oricum rețete

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag, iti multumesc si eu pentru aprecieri.

      Ștergere
  5. Anonim6/2/23

    Super rețetă,mulțumim!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag, iti multumesc si eu pentru aprecieri.

      Ștergere
  6. Anonim2/11/23

    De ce puneți drojdie dacă nu trebuie sa crească? Merci, Tatiana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Cresc putin la copt si aluatul iese moale. O zi buna!

      Ștergere
  7. Anonim24/3/24

    De ce sa le spal si sterg daca le curat ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru ca atunci cand curatati marul, puneti mai intai mana pe marul nespalat, apoi pe marul curatat.

      Ștergere