10.05.2016

Sirop de soc - fara fierbere

Un sirop parfumat, dulce-acrisor care se poate pastra peste iarna intr-un loc mai racoros. Recomand cu drag sa il faceti si voi!.💜Am avut soc proaspat cules si am facut din el acest sirop, o socata si mi-a ramas de am pus si la uscat. 

Daca probati reteta mea de Sirop de soc, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata😉.


    Ingrediente:
  • 50 flori de soc (aproximativ 600 g)
  • 2 kg de zahar 
  • 6 lamai 
  • 2 litri de apa 

Mod de preparare:
Scufundam una cate una florile de soc in apa rece, le scuturam usor, apoi le lasam la scurs. Cand sunt bine scurse le taiem coditele.
Punem apa si zaharul intr-o oala mai mare (5-6 litri), o asezam pe foc si o incalzim pana se dizolva zaharul ( nu trebuie sa fiarba).
Dam oala deoparte si lasam lichidul sa ajunga la temperatura bucatariei.
Taiem cu un cutit coaja(doar partea galbena) la 4 lamai si o punem in lichid impreuna cu zeama de la toate cele 6 lamai.
Punem florile de soc, amestecam, acoperim oala cu capac si o tinem la frigider 4 zile ca sa se macereze. Amestecam in lichid (sirop) de doua, trei ori pe zi.
Dupa acest timp, stoarcem bine socul si coaja de lamaie, strecuram siropul si il punem in sticle curate si sterilizate(modul de sterilizare il gasiti aici). Inchidem sticlele cu dopuri si le pastram intr-un loc racoros. Din ingredientele folosite mi-au iesit 3 litri de sirop. Se consuma diluat cu apa minerala/plata sau se foloseste la diverse deserturi. Este absolut minunat si aromat!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii, plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💜. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.

8 comentarii:

  1. Si cu cele două lămâi rămase ce facem?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Camy, iti multumesc pentru atentionare...era o greseala, am modificat. Adaugam si sucul de la cele sase lamai. Te pup, o zi frumoasa!

      Ștergere
  2. Toma Irina10/5/17

    Avand in vedere ca prepararea este "aproape" la rece , cat timp credeti ca rezista siropul in sticla sterilizata ? Multumesc .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata,Irina!Daca sticlele sunt depozitate corespunzator, siropul tine mai mult de un an. Iti multumesc si eu pentru vizita si te mai astept, o zi frumoasa!

      Ștergere
  3. Anonim14/5/18

    Are un anumit timp de sterilizare? As vrea sa il pot păstra corect până la iarna! Multumesc anticipat! ��

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna.Sticlele spalate foarte bine se pun pe o tava care se introduce in cuptor.Se porneste cuptorul la foc mic si se lasa 15-20 de minute. Dupa acest timp inchidem cuptorul si lasam sticlele sa se raceasca in el. Cand se racesc punem siropul in ele si il depozitam la loc mai racoros. Se mentine garantat peste iarna.

      Ștergere
  4. Anonim9/5/19

    Multumim pentru reteta. Intentionez sa prepar si eu acest sirop. Am insa o nelamurire - cum se acopera sticlele? Se folosesc dopuri/capace/celofan sau se acopera doar cu tifon? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere

Daca va place reteta(sau nu ), va rog sa-mi lasati un comentariu. Multumesc anticipat!