22.05.2016

Papanasi cu branza de vaci si gris

Papanasii sunt un desert romanesc foarte cunoscut, usor de preparat si tare tare bun..... sunt moi, pufosi si super deliciosi! Servim papanasii cu smantana si dulceata sau ciocolata, sos de vanilie sau ce va place😉. 


Daca probati reteta mea de Papansi cu branza de vaci  sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata😊.Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de FacebookFacebook.😉.


   Ingrediente
   Papanasi:

  • 500 g branza de vaci 
  • 350 g faina
  • 80 g gris(4 linguri cu varf)
  • 100 g zahar
  • 2 oua
  • un varf cutit de sare
  • 1 lingurita cu  bicarbonat de sodiu
  • 2 lingurite cu  coaja de lamaie
  • 1 pliculet cu zahar vanilat 
   In plus:
  • ulei pentru prajit papanasii
  • smantana fermentata(acrisoara)
  • dulceata (dupa preferinta)
  • sos de ciocolata


Mod de preparare:
Masuram/cantarim toate ingredientele ca sa le avem la indemana. Branza pe care o folosim trebuie sa fie bine scursa. O putem lasa cateva ore, chiar si peste noapte, intr-o sita in care punem un tifon impaturit in mai multe straturi. O tinem la scurs in frigider ca sa nu se acreasca.
Intr-un castron incapator punem branza de vaci, zaharul, zaharul vanilat, sarea, grisul, coaja de lamaie, ouale si bicarbonatul stins in otet.  Amestecam bine cu telul in forma de para sau cu o furculita. Adaugam treptat faina(tip 000) cernuta si framantam maxim 2 minute doar cat se adune aluatul intr-o bila. O sa ne iasa un aluat mai moale si putin lipicios, dar care poate fi modelat usor cu ajutorul fainii. Daca aluatul este prea moale mai puteti adauga o lingura cu faina, dar nu mai mult pentru ca papanasii nu vor iesi pufosi. 
Peste aluat punem folie alimentara sau asezam un prosop peste bol si il lasam la "odihnit" 15-20 de minute. Dupa acest timp imparim aluatul in 8 bucati egale pe care le punem pe masa usor infainata. Daca aveti cantar de bucatarie este bine sa le cantariti. 
Cu mainile pudrate cu faina luam cate o bucata de aluat si formam 2 sfere: una mica (cat o nuca) si una mare. Pe cea mare o aplatizam, apoi cu degetul mare o strapungem si rotim usor pana obtinem un inel. Papanasii modelati ii punem pe masa de lucru presarata cu faina si ii prajim dupa ce ii teminam de format.
Turnam ulei macar de doua degete intr-un vas mai inalt si cu fundul gros. Punem vasul pe foc mediu si lasam sa se incinga uleiul. 
Ca sa probam daca uleiul este suficient de incins luam o bucatica mica de aluat si o punem in  ulei. Daca incepe sa sfaraie imediat si se ridica la suprafata inseamna ca uleiul este suficient de incins. Reducem focul la mic spre mediu si punem papanasii. Nu ii inghesuim pentru ca vor creste la prajit. Eu am prajit cate doi papanasi deodata, plus doua bilute. Prajim papanasii pe amblele parti pana se rumenesc frumos. Daca focul de sub cratita este prea mic papanasii se vor imbiba in ulei, iar daca focul este prea mare se vor rumeni prea repede si raman cruzi in interior...deci focul trebuie sa fie mic spre mediu.
Cand sunt gata, ii scoatem pe prosoape de hartie pentru a absorbe excesul de ulei. Cand  terminam de prajit toti papanasii asezam "inelele" pe un platou, punem peste ele dulceata/sosul de ciocolata si smantana, iar deasupra lor punem sfera mica. Daca doriti puteti indulci smantana cu putin zahar cu aroma de vanilie. Papanasii sunt buni calzi, dar se pot consuma si reci...un deliciu😋! 
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.

38 de comentarii:

  1. Anonim21/9/16

    Multumesc de reteta! Au iesit deliciosi....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-au placut :)O zi frumoasa! <3

      Ștergere
    2. Anonim27/8/22

      iti nultumesc nult la noi azi ne adunam toti la masa de pranz asa ca voi face la copii care sau nascut in romania o surpriza deosebita iti multumesc o zi buna

      Ștergere
    3. Cu drag, ma bucur ca te-am inspirat cu aceasta reteta.

      Ștergere
  2. Bună seara!Va rog sa ma iertati dar...brânza de vaci e o brânză sărată.N as vrea sa greșesc.Multumesc.Aaa si branza dulce pe care o gasesc eu e închegată..ca si cum ar fi scoasă din saculet.Proaspătă.E bună?

    RăspundețiȘtergere
  3. Mihaela,branza de vaci este dulce ..adica branza proaspata. Te pup, o zi frumoasa si sa ai spor!

    RăspundețiȘtergere
  4. Au ieșit extraordinar de buni!Un deliciu😊Multumim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mult drag! Ma bucur ca au fost si pe gustul vostru :)

      Ștergere
  5. Intrebare: Aceiasi compozitie(cu aceleasi cantitati),se pot face papanasi fierti si nu prajiti? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Maria, pentru papanasii fierti inlocuiesti faina cu 200 g gris si renunti la bicarbonat. Restul ingredientelor sunt aceleasi.Te pup si iti multumesc pentru vizita.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru raspunsul prompt! Inca nu am incercat, dupa Paste sigur veau sa-i pun in aplicare! :)

      Ștergere
  7. Anonim1/10/17

    Asta stiam si eu ,ca se fierb,dar o sa incerc sa ii prajesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt foarte buni si prajiti.Iti multumescpentru vizita, o zi buna!

      Ștergere
  8. Răspunsuri
    1. Adevarat! Te pup si iti multumesc pentru vizita!

      Ștergere
  9. Am sa fac reteta asta de papanasi.Multumim pt retete

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna...am facut si eu, su iesit extraordinar de buni

    RăspundețiȘtergere
  11. Se prejesc în mult ulei?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata! Sa fie ulei cam de doua degete.

      Ștergere
  12. Buna ziua,se pot coace si la cuptor?

    RăspundețiȘtergere
  13. Cu caș se poate? Sa dau pe răzătoare caș proaspăt de vaci? Sau doar cu brânză proaspătă (la săculeț)?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca merge, trebuie sa il dai pe razatoarea fina.

      Ștergere
  14. Mulțumesc frumos pt răspuns, pe wekeend am sa încerc sa fac, sper sa îmi iasă 😘😘

    RăspundețiȘtergere
  15. Anonim9/8/22

    Minunati!!😘

    RăspundețiȘtergere
  16. Anonim22/1/23

    Ce fel de smantana folosiți?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am folosit smantana fermentata( de la Pilos), dar se poate folosi orice smantana va place. Daca doriti, ii putei adauga putin zahar cu aroma de vanilie.

      Ștergere
  17. Anonim28/1/23

    Multumesc ptr reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag, si eu iti multumesc pentru aprecieri. O seara frumoasa!

      Ștergere
  18. Anonim10/2/24

    Am facut papanasii si multumesc pentru reteta. Locuiesc in SUA si ingredientele folosite difera putin: branza ricotta in loc de cea de vaci, wheat cream (nu este "crema" ci seamana cu grisul cumva), iar bicarbonatul si chiar si faina si ele sunt oarecum "altfel". Asta gasesc aici.
    Desi papanasii aratau un pic prea prajiti, cand i-am taiat, in mijloc erau cam necopti.
    Sub nici o forma nu va invinuiesc, ba din contra, sunt multumita ca mi-am facut pofta.
    Ma puteti, va rog, sfatui? Uitandu-ma la pozele de pe site, ma gandesc ca poate i-am facut prea inalti si "stransi", desi biluta si ea a iesit cruda in mijloc. Sa adaug ceva mai multa faina? Sau bicarbonat? Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, imi pare rau pentru nereusita. Daca papanasii si-au pastrat forma nu ar mai trebui adaugata faina in plus. Ma gandesc sa nu fi fost uleiul prea incins si s-au rumenit prea repede la exterior. De asemenea , papanasii se prajesc in ulei mai mult, sa fie macar de 2-3 degete in cratita sau vasul in care ii prajim. Mai incearca, trebuie sa iasa.

      Ștergere
  19. Anonim16/2/24

    Multumesc! Da, si-au pastrat forma. Incerc din nou curand si voi lasa si branza mai mult timp la scurs. Poate ca era prea umeda.

    RăspundețiȘtergere

Daca va place reteta(sau nu ), va rog sa-mi lasati un comentariu. Multumesc anticipat!

COPYRIGHT Bunătăți din bucătăria Gicuței ©2016- 2024. Toate articolele și imaginile de pe acest blog aparțin autorului Bunătăți din bucătăria Gicuței. Orice multiplicare, copiere sau publicare a acestora fără acordul scris al autorului, se vor pedepsi conform legii in vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.).