31.01.2024

Aripioare dulci-picante la cuptor

Duminica trecuta am pregatit aceste delicioase aripioare pentru masa de seara pe care le-am servit alaturi de un sos de iaurt si usturoi. Au iesit taare fragede, aromate si gustoase😋....este o reteta pe care sigur o voi repeta cat mai curand. Ne-am lins pe degete😃!

Daca probati reteta mea de Aripioare dulci-picante la cuptor sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti sa imi spuneti cat de mult v-au placut😊. Toate sfaturile si sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata💜.


    Ingrediente:

  • 10 aripioare de pui (cca 1,2 kg)
  • 500 ml vin alb sau roze
  • 1 ceapa
  • boia iute (½ lgt.)
  • sare(1 lgt.)
  • piper macinat (½ lgt)
    Pentru uns aripioarele:
  • 2 linguri miere
  • 4 linguri ketchup
  • 1 lingura otet balsamic
  • 2 linguri sos de soia





Mod de preparare:
Parlim aripioarele, le curatam si spalam, apoi indepartam varfurile si le taiem in doua. Eu nu am aruncat varfurile, le-am pus intr-o ciorba de cartofi si praz pentru a capata gust si mai bun. Punem aripioarele intr-un vas si turnam apa rece cat sa treaca peste ele cu 2-3 degete. Le lasam asa cam o jumatate de ora timp in care mai schimbam apa de 1, 2 ori...in felul acesta mai iese sangele din ele. Punem vinul intr-o cana mai mare sau orice alt vas si adaugam sare, boia si piper macinat. Eu am pus cam o lingurita cu sare si cate ½ lingurita de boia si piper macinat. Daca doriti puteti folosi si alte condimente care va plac.  Amestecam pana se dizolva sarea. Indepartam primele frunze de la ceapa, o spalam si o taiem in solzisori mai mari. Punem aripioarele intr-o cratita/oala mai mica, peste aripioare punem ceapa taiata, apoi turnam vinul condimentat. Vinul trebuie sa ajunga macar la nivelul aripioarelor sau sa treaca peste cu un deget, doua. Acoperim cratita cu capac si lasam aripioarele sa stea la marinat cel putin doua ore sau mai bine peste noapte in frigider. Dupa acest timp asezam aripioarele, fara sa le suprapunem, intr-un vas incapator...eu am folosit o cratita larga, dar se poate folosi o tava sau un vas termorezistent. Turnam marinada in care au stat cu cepa cu tot. Punem vasul in cuptorul aprins la foc iute(200°C) unde vor sta in total cam o ora. Cand aripioarele incep sa fiarba indepartam spuma care se formeaza la suprafata. Dupa cca 20 de minute intoarcem aripioarele si pe partea cealalta. Intre timp pregatim sosul cu care le vom unge mai spre final: amestecam mierea cu ketchup, otet balsamic si sos de soia. Daca mierea pe care o folosim nu este fluida incalzim amestecul pe baie de aburi pana aceasta se dizolva. Dupa alte 15-20 de minute scoatem vasul din cuptor, indepartam ceapa si ungem/pensulam aripioarele cu jumatate din sos. Avem grija ca in tava sa fie zeama macar cat degetul mic ca sa nu se arda aripioarele. Daca zeama a scazut complet mai putem adauga putin vin sau apa pe care il vom turna pe marginea vasului, pe langa aripioare. Dam tava din nou la cuptor pentru cca 10 minute dupa care vom intoarce aripioarele si pe partea cealalta si le ungem/pensulam cu restul sosului. Dupa alte 10 minute aripioarele vor fi gata.....sunt foarte fragede, aromate si usor picante cu un invelis dulce-acrisor. Noi le-am servit doar cu un sos de iaurt si usturoi, dar merg foarte bine si diverse garnituri alaturi: de legume, orez, piure de cartofi sau....cartofi prajiti😋. Deliciu!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie. Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim, sa ne inspiram si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti toate RETETELE MELE IN ORDINE ALFABETICA.

Aici gasiti reteta pentru ARIPIOARE DE PUI CU SOS LA TIGAIE.





 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!