Ingrediente:
- 5 kg gogosari(cantariti inainte de curatare)
- 700 ml otet de 9°
- 4 linguri cu sare neiodata pt.muraturi(100 g)
- 300 g miere de albine
- 1 radacina mare de hrean
- 2 radacini de telina cu frunze
- 1-2 morcovi pentru décor(optional)
- 2 linguri mustar boabe
- 2 linguri piper boabe
- ienibahar(cam 3-4 boabe pt.fiecare borcan de 720 ml)
- 3-4 frunze mari de dafin
Mod de preparare:
Spalam gogosarii si ii lasam la zvantat sau ii stergem bine cu prosoape de hartie. Dupa ce se zvanta indepartam cotoarele si semintele taindu-i in jumatati sau sferturi...depinde cat sunt de mari sau mici. Avem grija sa indepartam orice urma de stricaciune/pata. Ii punem intr-un vas mare si turnam peste ei otetul, apoi punem mierea si sarea....nu conteaza ordinea. Daca doriti puteti reduce sau mari cantitatea de miere. De asemena, mierea se poate inlocui cu zahar. Amestecam totul bine, acoperim vasul si lasam gogosarii la macerat pentru cel putin 10 ore. Daca gogosarii sunt carnosi si mai in putere(nu sunt prea copti) ii putem lasa si 24 de ore. Ideea este ca nu trebuie sa lasam gogosarii la macerat pana se stafidesc, trebuie doar sa se inmoaie putin ca sa ii putem aseza cat mai bine in borcane. Cat timp stau la macerat avem grija sa amestecam de cel putin 4-5 ori in ei. Poate o sa vi se para prea putin lichid pentru 5 kg de gogosari, dar o sa vedeti ca dupa ce stau la macerat gogosarii isi vor lasa destula zeama. Dupa ce gogosarii au stat la macerat ii asezam in borcane curate(am folosit borcane cu capacitatea de 720 ml), iar printre ei punem bucatele de hrean, tellina si morcov. Eu am taiat hreanul in fasii, iar din morcov si radacina de telina am facut niste floricele dragute cu ajutorul unei ustensile de decupat(vedeti mai jos in fotografii). La fiecare borcan adaugam o jumatate de frunza de dafin, 1/2 lingurita cu boabe de mustar, 8-10 boabe de piper si 3-4 boabe de ienibahar. Se pot folosi condimentele care va plac….condimentele pe care le-am pus eu nu sunt obligatorii. Dar hreanul nu trebuie sa lipseasca. La fundul si deasupra borcanului punem cate o tija cu frunze de telina, apoi turnam lichidul strecurat. Lichidul trebuie sa acopere bine gogosarii, sa treaca peste ei. Sotul meu a facut niste stinghiute din lemn si le-am pus deasupra gogosarilor pentru a ii tine presati. Infiletam borcanele cu capace si le depozitam in camara sau beci. Daca va ramane lichid, il puneti intr-o sticla si il puteti folosi la diverse salate. Este o reteta pe care o poate face si o tanara incepatoare in ale bucatariei.
Daca folositi, la fel ca mine, borcane mici, va recomand sa le sterilizati inainte in cuptor…si borcanele si capacele acestora. Aici puteti citi cum procedez eu.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie. Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti toate RETETELE MELE IN ORDINE ALFABETICA.
Aici gasiti reteta pentru CONOPIDA IN OTET.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu