Ingrediente:
- 4 oua
- 200 g zahar
- 50 ml ulei vegetal
- 175 g piure de portocale
- 275 g faina
- coaja de portocala
- 1 lingurita cu varf praf de copt
- 1 lingurita esenta de vanilie
- un varf cutit de sare
Mod de preparare:
Aprindem cuptorul la foc mediu(180°C). Tapetam o tava mai mare(am folosit tava de cozonac cu dimensiunile de 7x12x33 cm) cu hartie de copt,…eu am udat tava inainte ca sa se aseze hartia mai bine in ea. Ca sa obtinem piureul de portocale avem nevoie de 2 portocale care cantaresc impreuna cca 400 g. Spalam bine portocalele cu apa calda, le stergem, apoi radem fin coaja acestora. Avem grija sa radem doar partea portocalie. Curatam intreaga coaja a portocalelor, inclusiv partea alba, apoi le desfacem in felii. Scoatem samburii si indepartam cat putem din membrana. Dupa ce le-am curatat mi-au ramas 200 g pulpa de portocala. Pasam feliile de portocala cu blenderul vertical sau cu orice tocator electric. Vom vedea ca pe cupa/cutitul blenderului o sa ramana membrana pe care nu am putut sa o indepartam. O inlaturam, apoi cantarim piureul obtinut…. vom avea nevoie de 175 g. Daca nu ati obtinut 175 g de piure, puteti completa cu apa, de preferat apa minerala cu bule. Acum ca am facut piureul cantarim restul ingredientelor ca sa le avem la indemana. Spargem ouale in vasul mixerului sau in alt bol, adaugam sarea peste ele si le mixam cateva secunde. Punem zaharul, si mixam in continuare pana acesta se dizolva complet. Eu am folosit 200 g de zahar, daca vi se pare mult, puteti reduce cantitatea pana la 150 g. Adaugam uleiul in fir subtire in timp ce mixam. Cu mixerul la viteza mica incorporam treptat faina cernuta si amestecata cu praful de copt, alternand cu piureul de portocale. Eu am folosit faina tip 650(asta am avut in casa 😑), dar se poate folosi orice faina de caliatate superioara. La sfarsit aromatizam cu esenta si mai mult de jumatate din coaja rasa de portocala. Turnam compozitia de chec in tava pregatita dinainte, o nivelam, apoi lovim usor tava de masa ca sa se aseze bine compozitia in ea. Dam tava la cuptor pentru aproximativ 40-45 de minute sau pana checul se rumeneste frumos deasupra. Dupa primele 40 de minute putem sa facem testul scobitorii: infigem o scobitoare in mijlocul checului, si daca iese curata, fara aluat prins de ea, checul este gata….daca nu, mai lasam checul in cuptor si dupa 5-7 minute repetam testul scobitorii. Cand este copt, scoatem checul din tava cu hartie cu tot si cand se racoreste cernem deasupra lui zahar pudra. Il feliem cand se raceste si il servim alaturi de cei dragi. Bu-na-ta-te!!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii, plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😍. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti retetele mele de CHEC.
imi plaace,da,am luat reteta si o fac..multumesc.
RăspundețiȘtergereCu mare drag, astept sa imi spui cumu ti-a iesit.
ȘtergereБраво
RăspundețiȘtergereMultumesc! :)
ȘtergereInteresante rețete. Mulțumesc.
RăspundețiȘtergereCu drag, iti multumesc si eu pentru aprecieri.
ȘtergereÎmi plac mult rețetele dumneavoastră sunt explicate pe înțelesul tuturor ❤❤🙏🙏VĂ mulțumesc 🙏
RăspundețiȘtergereMa bucur sa aud asat...iti multumesc si eu pentru aprecieri.
ȘtergereFii binecuvitata! I mi plac toate retetele tale!
RăspundețiȘtergereMa bucur sa aud asta. Doamne ajuta!
ȘtergereAcum l-am scos din cuptor, poate a iesit!!!!
RăspundețiȘtergereBuna. Pana la urma cum a fost, v-a placut?
Ștergere