12.01.2022

Focaccia- reteta simpla de paine italiana

Focaccia este o paine italiana, plata, de 2-2,5 cm inaltime, frageda si tare gustoasa. Aluatul se framanta usor ca orice aluat de paine, doar ca se foloseste ulei de masline care ii da o savoare aparte. Se poate condimenta cu diverse ierburi aromatice, proaspete sau uscate. Eu astazi v-o aduc in varianta simpla.💜    


 Daca probati reteta mea de Focaccia- reteta simpla de paine italiana, va astept cu drag sa reveniti sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.


    Ingrediente:
  • 500 g faina tip 650
  • 1 pliculet drojdie uscata(7g)
  • 350-380 ml apa
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita sare
  • 2 linguri ulei de masline
    Pentru uns focaccia:
  • 4 linguri ulei de masline
  • 4 linguri apa
  • 1 lingura sos chili dulce amestecat cu 2-3 linguri apa(optional)







Mod de preparare:
Cernem faina intr-un bol, adaugam drojdia uscata si o amestecam cu lingura in faina. Drojdia uscata se poate inlocui cu 25 g de drojdie proaspata care se freaca cu zaharul(1 lgt) pana se lichefiaza, apoi se toarna peste faina.
Punem la incalzit 350 ml apa impreuna cu zaharul si sarea. Apa trebuie sa ajunga la o temperatura de 35-38°C....sa fie calduta. Turnam treptat apa in bolul cu faina si amestecam, mai intai cu lingura, apoi cu mana. Amestecam pana se formeaza aluatul. Daca aluatul este prea tare mai adaugam putina apa. La final, consistenta aluatului trebuie sa fie mai moale. Stropim aluatul cu putin ulei de masline(din cele 2 linguri), amestecam/framantam apoi il transferam pe masa de lucru unsa cu ulei. Framantam aluatul aproximativ 10 minute, apoi il punem din nou in bol si il lasam la crescut pana isi dubleaza volumul.
*
Ungem cu cu putin ulei de masline tava cuptorului si rasturnam in ea aluatul crescut. Il apasam cu palmele pana ajunge la dimensiunea tavii avand grisa ca aluatul sa fie intins intr-un strat uniform. Amestecam intr-un bol apa cu uleiul de masline, inmuiem varful degetelor in acest amestec si facem gropite in aluatul din tava. Apasam cu degetele pana la fundul tavii. Ce ne ramane din amestecul de ulei si apa il turnam cu lingura peste tot aluatul din tava. Eu am presarat deasupra si ½ lingurita seminte de susan…doar pentru aspect. 😊
Mai lasam Focaccia la dospit cca 30 de minute, apoi o coacem in cuptorul preincalzit la foc mare spre foarte mare(200-220°C) pentru aproximativ 20 de minute sau pana se rumeneste usor deasupra. Cu 5 minute inainte sa fie gata eu am uns painea cu putin sos dulce de chili diluat in putina apa.
Cand este gata, scoatem focaccia din tava, o lasam sa racoreasca, apoi o putem servi. Se poate servi ca atare sau cu diverse preparate. Un deliciu...cu greu te opresti din mancat!😋
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💙. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!