Ingrediente:
Mod de preparare:
Cernem faina intr-un castron mare si o amestecam cu drojdia.
Turnam apa (sa fie la temperatura camerei) treptat si amestecam cu lingura pana la omogenizare.
Spre sfarsit adaugam sarea si mai amestecam putin. Aluatul va fi unul foarte moale si lipicios.
Acoperim castronul cu folie alimentara si il dam la frigider pentru cel putin 12 ore. Eu l-am lasat 18 ore.
Dupa acest timp, presaram din belsug faina pe un prosop de bucatarie si rasturnam aluatul.
Presaram putina faina si pe el, pudram bine si mainile, apoi il aplatizam usor si ii dam o forma de dreptunghi.
Aducem partea stanga de aluat pana la jumatate si o acoperim cu partea dreapta. Partea de sus o aducem pana la jumatate, iar partea de jos, de asemenea, peste partea de sus (vezi foto mai jos).
Asezam aluatul cu partea deschisa in jos pe prosop de bucatarie, il pudram cu faina si il invelim.
- 1 kg faina (am folosit de tara)
- 2 pliculete drojdie uscata(7g/pliculet)
- 750 ml apa
- 2 lingurite sare
Mod de preparare:
Cernem faina intr-un castron mare si o amestecam cu drojdia.
Turnam apa (sa fie la temperatura camerei) treptat si amestecam cu lingura pana la omogenizare.
Spre sfarsit adaugam sarea si mai amestecam putin. Aluatul va fi unul foarte moale si lipicios.
Acoperim castronul cu folie alimentara si il dam la frigider pentru cel putin 12 ore. Eu l-am lasat 18 ore.
Dupa acest timp, presaram din belsug faina pe un prosop de bucatarie si rasturnam aluatul.
Presaram putina faina si pe el, pudram bine si mainile, apoi il aplatizam usor si ii dam o forma de dreptunghi.
Aducem partea stanga de aluat pana la jumatate si o acoperim cu partea dreapta. Partea de sus o aducem pana la jumatate, iar partea de jos, de asemenea, peste partea de sus (vezi foto mai jos).
Asezam aluatul cu partea deschisa in jos pe prosop de bucatarie, il pudram cu faina si il invelim.
Il lasam la "odihnit" o ora. La jumatatea timpului in care aluatul se odihneste punem o oala cu capac in cuptor si il aprindem la foc mare(230°C ).
Puteti folosi un tuci, un vas termorezistent sau orice vas care rezista la temperaturi mari. Cuptorul, vasul si capacul in care vom aseza painea trebuie sa fie incinse foarte bine.
Asezam aluatul pe hartie de copt cu partea deschisa in sus si il transferam rapid in oala fierbinte. Ii punem capacul si reintroducem oala in cuptor.
Dupa 35 de minute scoatem capacul, reducem temperatura cuptorului la foc iute( 200°C) si lasam painea sa se rumeneasca inca vreo 20-25 de minute(depinde de cuptorul fiecaruia). Cand este coapta, scoatem painea din oala, o invelim intr-un prosop curat si o lasam sa se raceasca...daca aveti rabdare😃. A iesit o minunatie de paine....parca-i scoasa din cuptorul de pamant... de la tara...
Puteti folosi un tuci, un vas termorezistent sau orice vas care rezista la temperaturi mari. Cuptorul, vasul si capacul in care vom aseza painea trebuie sa fie incinse foarte bine.
Asezam aluatul pe hartie de copt cu partea deschisa in sus si il transferam rapid in oala fierbinte. Ii punem capacul si reintroducem oala in cuptor.
Dupa 35 de minute scoatem capacul, reducem temperatura cuptorului la foc iute( 200°C) si lasam painea sa se rumeneasca inca vreo 20-25 de minute(depinde de cuptorul fiecaruia). Cand este coapta, scoatem painea din oala, o invelim intr-un prosop curat si o lasam sa se raceasca...daca aveti rabdare😃. A iesit o minunatie de paine....parca-i scoasa din cuptorul de pamant... de la tara...
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💜. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti mai multe retete cu ALUATURI FOIETAJE.
Aici gasiti reteta SCOVERGILOR DIN COPILARIE.Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💜. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti mai multe retete cu ALUATURI FOIETAJE.
arata foarte,foarte bine
RăspundețiȘtergeremultumim pentru reteta
Multumesc si eu!
ȘtergereArata minunat,cred ca e si gustoasa
RăspundețiȘtergereVoi incerca sa o fac si eu
Buna!Da,este gustoasa...iti recomand reteta cu drag! Te pup, o zi frumoasa!
ȘtergereSe coace în continuare tot la 200°C? Mulțumesc pentru răspuns!
RăspundețiȘtergereScuze ca raspund asa tarziu. Da, se pastreaza aceeasi temperatura.
ȘtergereArata minunaaat! Voi face și eu! Mulțumim! 2022 mai bun!
RăspundețiȘtergereIti multumesc! Aa avem cu totii un An nou mai bun, cu sanatate si bucurii!
ȘtergereMultumesc pentru retetele de cozonac si chec ❤💋🙏
RăspundețiȘtergereCu mare drag. Iti multumesc si eu pentru aprecieri, o zi buna! <3
ȘtergereAzi am făcut.o și a ieșit minunata .mulțumesc totul foarte bine explicat și ușor de pus in practica .
RăspundețiȘtergereMa bucur ca ti-a reusit. Iti multumesc si eu pentru aprecieri, Sarbatori cu bine!
ȘtergereArată minunat. Mă tentează. Mulțumesc mult pentru rețetă.
RăspundețiȘtergereCu mare drag, recomand cu drag sa o faci.
Ștergere