16.01.2022

Baghete de casa- reteta simpla

Bagheta de casa are gust si aroma deosebita. Se face relativ usor si nu necesita foarte mult efort si timp de preparare. Sper sa incercati si voi cat mai curand reteta si sa va bucurati de o painica aromata si delicioasa facuta de mainile voastre.💛

 

Daca probati reteta mea de Baghete de casa, va astept cu drag sa reveniti sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata😍.

 
    Ingrediente:
  • 750 g faina tip 650
  • 450 ml apa
  • 7 g drojdie uscata
  • 10 g zahar(1 lingurita cu varf)
  • 15 g sare(3/4 lingura)



Mod de preparare:
Cernem faina intr-un bol si o amestecam cu drojdia. Drojdia uscata se poate inlocui cu 25 g de drojdie proaspata care se freaca cu zaharul(1 lgt) pana se lichefiaza, apoi se toarna peste faina.
Punem la incalzit apa impreuna cu zaharul si sarea. Apa trebuie sa ajunga la o temperatura de 35-38°C....sa fie calduta, nu fierbinte. Turnam treptat apa in bolul cu faina si amestecam... mai intai cu lingura, apoi cu mana. Amestecam pana se formeaza aluatul. Daca aluatul este prea tare mai adaugati putina apa calda, iar daca este prea moale mai puneti putina faina(1-2 linguri maxim). Aici depinde mult de tipul de faina pe care il folosim. O faina de calitate superioara(tip 000) inglobeaza mai multa apa, iar una de calitate inferioara mai putina. Rasturnam aluatul pe masa de lucru infainata si il framantam cca 15 minute. Cand este gata, il punem in bolul presarat cu faina, acoperim bolul cu un prosop curat si lasam aluatul la crescut pana isi dubleaza volumul.
*
Rasturnam aluatul crescut pe masa infainata, il framantam putin cat sa iasa aerul din el, apoi il impartim in 4 parti egale. Cam 300 g va avea fiecare bucata. Luam o bucata de aluat si o aplatizam cu palmele pana ajunge la dimensiunea de aproximativ 30*20 cm. Rulam aluatul pe lungime apasand usor dupa fiecare rulare, apoi “ciupim” aluatul acolo unde se imbina ca sa il sigilam. Presaram putina faina peste bagheta de aluat, apoi o tavalim/rostogolim usor prin faina. O luam cu ambele maini de capete si o asezam(cu lipitura in jos) in tava mare de cuptor captusita cu hartie de copt. Procedam la fel si cu bucatile de aluat ramase. Cu un cutit bine ascutit sau o lama de ras facem cateva crestaturi oblice pe suprafata baghetelor. Acoperim tava cu un prosop de bucatarie si lasam baghetele la crescut cam trei sferturi de ora. Incercam sa sprijinim prosopul de marginile tavii sa nu il punem direct peste baghete. Intre timp preincalzim cuptorul la foc foarte mare (250°C). Cand baghetele au crescut, punem pe partea de jos a cuptorului o tava sau o cratita cu aproximativ 1 litru de apa clocotita. Apa va produce aburi, iar la final baghetele noastre vor avea o coaja aurie si crocanta si un miez foarte pufos si gustos. Vasul cu apa va ramane in cuptor pana la sfarsit. Bagam tava cu baghetele la cuptor si le coacem aproximativ 25 de minute sau pana se rumenesc frumos. Daca cuptorul nu coace uniform putem intoarce tava dupa primele 15 minute. Cand sunt gata, le scoatem din tava si daca avem rabdare le lasam sa se raceasca…acum vreau sa vad cine are rabdare, noi…nuuuu.😁 Servim bagheta cu ce ne place.💜
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💚. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti retetele mele de ALUATURI/FOIETAJE.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!