21.12.2021

Aluat oparit pentru cozonaci pufosi si gustosi

Din acest aluat oparit ies niste cozonaci foarte pufosi care se pastreaza moi si proaspeti mai multe zile. Cozonacii pot fi umpluti cu crema de nuca, de mac, cu ciocolata, fructe uscate sau rahat.💜

Daca probati reteta mea de Aluat oparit pentru cozonaci pufosi si gustosi sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata😍. Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de FacebookFacebook.😉.


   Ingrediente pentru 2 cozonaci mari:
  • 6 galbenusuri
  • 1/4 lingurita sare
  • 1 kg faina
  • 500 ml lapte
  • 250-300 g zahar
  • 14 g drojdie uscata(instant)sau 50 g drojdie proaspata
  • 1 lingura coaja de lamaie
  • 1 lingura coaja de portocala
  • 1 lingura esenta vanilie
  • 100 g unt (minim 80% grasime)
  • 100 ml ulei



Inainte de prepararea cozonacului trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi pe care vi le dau: toate ingredientele pe care le vom folosi trebuie lasate de seara in bucatarie la loc caldut(mai putin laptele). Vom folosi faina superioara tip 000. Peste drojdie nu trebuie sa punem lichide fierbinti, ci doar caldute(35-40°C). Drojdia nu trebuie sa intre in contact direct cu sarea. Mare atentie daca folositi drojdie uscata pentru ca sunt doua tipuri: una activa, care trebuie dizolvata in lapte si cealalta este drojdia instant care se amesteca direct in faina....cititi prospectul de pe ambalaj inainte de folosire. Aluatul de cozonac trebuie framantat cel putin o jumatate de ora. Cu cat il vom framanta mai mult, cu atat cozonacul ne va iesi mai pufos. Framantam aducand marginile catre centru, iar in timpul framantarii vom lovi/tranti aluatul de cateva ori de blatul/masa de lucru. Aluatul se poate framanta si la robot…cam 20 de minute. Daca alegem sa ii punem umplutura, nu trebuie sa exageram cu ea. Umplutura in exces face cozonacul sa crape si sa nu mai fie asa pufos. Aluatul trebuie lasat la dospit pana isi dubleaza volumul, chiar si putin mai mult (cca 2 ore). La dospit pentru cca 45 de minute vor sta si cozonacii in tavi inainte de coacere….daca nu sunt dospiti suficient vor crapa la copt.. Daca cuptorul vostru nu coace uniform puteti intoarce/inversa tavile cu cozonaci, dar nu in primele 20 de minute…doar dupa 20 de minute vom deschide usa cuptorului. Eu am copt cozonacii in cuptorul clasic pe gaz. Daca ii coaceti in cuptorul electric setati functia de caldura sus/jos + ventilatie…180°C, iar daca se rumenesc prea repede reduceti temperatura dupa 20 de minute la 170 °C. Daca se rumenesc din primele minute se pot acoperi cu hartie de copt ca sa se coaca si in interior…aici depinde mult de cuptorul fiecaruia dintre noi.
Niciodata nu vom taia cozonacul cand este fierbinte...daca nu aveti rabdare, asteptati macar sa devina caldut, apoi rupeti din el😍. Cam atat am avut de spus…daca aveti si voi alte sfaturi, le astept cu drag in comentarii. Sa va fie de folos! 

Mod de preparare:
Masuram/cantarim toate ingredientele ca sa le avem la indemana. Cernem faina de doua- trei ori intr-un bol mai mare.
Peste galbenusuri adaugam sarea si le batem usor cu furculita…sarea va intesifica culoarea acestora. Luam 2 linguri(50 g) din faina cernuta si o punem intr-un bol de metal sau sticla. Fierbem in clocot 250 ml lapte(din cei 500 ml) in care adaugam 1 lingurita cu zahar, apoi il turnam peste faina din bol. In timp ce turnam laptele peste faina amestecam energic cu telul in forma de para sau o lingura ca sa nu se formeze cocoloase. Lasam amestecul deoparte si cand devine caldut, (nu trebuie sa friga!... ar trebui sa aiba pana in 40 °C), adaugam peste el drojdia. Amestecam si lasam "maiaua" la crescut pana creste in volum...cam 15-20 de minute.
In timp ce maiaua creste punem intr-o craticioara restul de lapte impreuna cu zaharul si untul. Eu am pus 250 g zahar si aluatul a fost suficient de dulce pentru gustul meu...daca va place mai dulce puteti adauga in plus 50 g. Lasam pe foc pana zaharul se dizolva si untul se topeste, apoi o dam deoparte si punem coaja de citrice. Cand se racoreste(devine doar caldut) adaugam galbenusurile si esenta de vanilie….daca doriti puteti aromatiza si cu esenta de rom sau ce aroma va place. Facem o adancitura in mijlocul fainii si punem maiaua crescuta si compozitia calduta de lapte, galbenusuri si zahar. Amestecam mai intai cu o lingura, apoi cu mana pana se incorporeaza toate ingredientele si obtinem o bila de aluat. Daca aluatul este prea tare mai adaugam putin lapte caldut, iar daca este prea moale mai punem putina faina.... depinde de gradul de umiditate al fainii pe care o folosim. Rasturnam aluatul pe blatul uns cu ulei si incepem sa il farmantam cel putin 30 de minute. Cu cat vom framanta aluatul mai mult, cozonacii vor iesi pufosi si se vor rupe in fasii. Ungem din cand in cand mainile cu ulei si framantam aluatul aducand marginile catre centru. In timp ce framantam vom folosi cei 100 ml ulei. In timpul framantarii vom lovi/tranti aluatul de cateva ori de blatul/masa de lucru. Cand este gata, punem din nou aluatul in vas, acoperim vasul cu folie alimentara sau cu un prosop si-l lasam la crescut la loc cald. Cand incepe sa creasca(cam dupa 30-40 de minute) mai framantam aluatul 1-2 minute, apoi il lasam din nou la crescut pana isi dubleaza volumul. Cand aluatul a crescut suficient, il rasturnam pe masa unsa cu putin ulei. Il framantam putin cat sa iasa aerul din el, apoi il il imparim in parti egale si il umplem dupa preferinta.
Recomand cu drag sa faceti cozonaci impletiti in doua…au alta textura fata de cozonacii gen rulou.😊 Se mai lasa in tavi (7x12x33 cm) la crescut cam 45 de minute, apoi se ung cu un galbenus amestecat cu putin lapte si se pun tavile in cuptorul preincalzit la foc mediu(170-180°C). Se coc aproximativ 50 de minute. Daca se rumenesc prea repede se acopera cu hartie de copt. De asemenea, daca cuptorul nu coace uniform puteti schimba pozitia cozonacilor...dar, doar dupa primele 20 de minute de coacere, pana atunci nu deschideti usa cuptorului. Cand sunt copti, se scot din tavi cu hartie cu tot si se lasa la racit. Cam asta-i tot, sa va fie de folos!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie. Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase ca sa aveti de unde va inspira. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti toate RETETELE MELE IN ORDINE ALFABETICA.


61 de comentarii:

  1. super reteta ,pe placul tuturor si la indemana oricui!

    RăspundețiȘtergere
  2. Răspunsuri
    1. Astept sa imi spui cat de mult ti-a placut

      Ștergere
    2. Anonim29/7/23

      Voi încerca!

      Ștergere
    3. Astept sa imi spui cum ti-a iesit cozonacul. O zi frumoasa!

      Ștergere
  3. Reteta mi-a plăcut trebuie să o încerc, mulțumesc am salvat rețetă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! Astept sa imi spui cum ti-a iesit cozonacul. Sarbatori fericite!

      Ștergere
    2. Anonim4/4/23

      O voi încerca, mulțumesc.

      Ștergere
    3. Cu drag. Astept sa imi spui cum ti-au iesit. O zi frumoasa!

      Ștergere
    4. Anonim13/11/23

      Superbe retete ! 👍😊

      Ștergere
    5. Multumesc frumos!

      Ștergere
  4. Foarte practica reteta.
    Am s-o incerc cu placere.
    Multumim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! Un An Nou cu sanatate si tot ce iti doresti!

      Ștergere
  5. foarte bun cozonacul,am incercat rețeta și este superrrr 🤗🤗🤗🤗

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur mult ca v-au placut. O zi frumosa si te mai astept sa revii.

      Ștergere
    2. Anonim26/11/22

      Felicitari ptr reteta si explicatii! Intradevar, e maximul intre retetele de cozonac... parerea mea!

      Ștergere
    3. Multumesc frumos.

      Ștergere
  6. O rețetă pt cozonac de post?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O gasesti aici:https://bunatatidinbucatariagicutei.blogspot.com/2016/02/cozonac-floare-de-post.html

      Ștergere
  7. Am sa încerc rețeta de cozonac. Arata genial!! Felicitări!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru vizita si apreciere. Astept sa imi spui cum ti-a iesit cozonacul.

      Ștergere
  8. Niște poze cu ei copți?

    RăspundețiȘtergere
  9. Am făcut negresa de post după reteta dvs,foarte bună mi-a ieșit,mulțumesc pentru reteta și sa știți ca am devenit fanul dvs.felicitari!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc si eu pentru incredere. Ma bucur ca v-a placut negresa.

      Ștergere
  10. Superbă rețetă..îmi ies cozonaci pufoși!mulțumesc ❤

    RăspundețiȘtergere
  11. Fac aceasta reteta de 16 ani. Nu am dat gres niciodata.

    RăspundețiȘtergere
  12. Azi l-am încercat. Foarte bun! Data viitoare înlocuiesc o parte din lapte cu smântână.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca v-a placut. Ideea cu inlocuirea laptelui cu smantana este excelenta.

      Ștergere
  13. Răspunsuri
    1. Nu o sa regreti, astept sa imi spui cum iti ies cozonacii.

      Ștergere
  14. Anonim17/10/22

    Multumesc ptr reteta d-na și dabia aștept sa o pun în practica
    Mult respect ptr ceeace pregătiți cu atâta măiestrie și cu multe detalii ,în modul de preparare. Zi frumoasa sa aveti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult pentru cuvintele frumoase. O zi buna!

      Ștergere
  15. Anonim26/11/22

    Numai rețete faine aveți! Mulțumim!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc si eu pentru aprecieri, o zi buna!

      Ștergere
  16. Anonim26/11/22

    Multumesc de informatii .o sa incerc! Sarbatori fericite !💌🌹🙏

    RăspundețiȘtergere
  17. Anonim26/11/22

    Super rețetă....o încerc de Crăciun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Astept sa imi spui cum ti-a iesit. O zi frumoasa!

      Ștergere
  18. Anonim17/12/22

    O să incerc de crăciun

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Astept sa imi spui cum a iesit. Craciun fericit sa aveti!

      Ștergere
  19. Anonim17/12/22

    Multumim pentru devotamentul cu care ne explicati in d
    etaliu fiecare pas. O sa o incerc acum de craciun . Sărbători frumoase !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag! Sarbatori binecuvantate sa aveti si voi!

      Ștergere
  20. Iulian18/12/22

    De ce e dezactivata functia de copy/paste a textului ? E chiar asa grav ? Sau, daca vrem reteta musai sa stam sa scriem ?

    RăspundețiȘtergere
  21. Anonim19/12/22

    DA ASA ESTE COZONACI MOLDOVENESTI

    RăspundețiȘtergere
  22. Anonim3/4/23

    Și eu fac tot rețetă aceasta.Iese foarte bun!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daa, este cel mai bun aluat de cozonac...dupa parerea mea :) O zi frumoasa!

      Ștergere
  23. Anonim4/4/23

    O da iasă la fel de bine dacă frămîntăm cu un robot cozonacul. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  24. Anonim20/11/23

    Multumesc frumos pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag, iti multumesc si eu pentru aprecieri.

      Ștergere