18.11.2021

Tort aniversar Cifre

Tort aniversar Cifre…un tort delicios cu un aspect deosebit. Sper sa incercati si voi reteta si sa va bucurati de ceea ce a iesit din mainile voastre 😊.

Daca probati reteta mea de Tort aniversar Cifre, va astept cu drag sa reveniti sa imi spuneti cum v-a reusit si cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.


    Ingrediente
    Pentru foi:

  • 100 g unt 80% grasime
  • 100 g miere
  • 150 g zahar
  • un varf cutit de sare
  • 2 oua
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 lingurita cu varf bicarbonat de sodiu alimentar
  • 1 lingura otet
  • 450 g faina(aproximativ)
  • 2-3 linguri lapte(doar daca este necesar)
    Crema:
  • 500 ml smantana pentru frisca cu 30%grasime
  • 150 g zahar pudra
  • 500 g branza mascarpone
  • 200 g ciocolata alba


Este a doua oara cand fac acest gen de tort…prima data l-am facut pentru cineva drag din familie si a avut mare success. Asa ca…l-am repetat si de ziua mea. 😊 Tortul a cantarit aproximativ 1,9 kg…au iestit 18 portii generoase. Pare complicat de facut, dar nu este. Mai jos am incercat sa explic reteta cat de bine am putut plus ca am atasat si multe poze din timpul prepararii care sa va ajute.💗 
Mod de preparare
Foi:

Punem intr-o craticioara untul taiat cubulete, mierea, zaharul si sarea. Punem craticioara pe foc mic si o lasam pana zaharul se dizolva. In acest timp amestecam continuu cu telul. Compozitia nu trebuie sa fiarba in clocot. Cand este gata, o lasam la racit, apoi o punem intr-un bol. Adaugam peste ea ouale batute cu furculita, vanilia, si bicarbonatul stins in otet. Incepem sa punem treptat si faina…mai intai amestecam cu lingura, si cand aluatul incepe sa se ingroase amestecam/framantam cu mana. Daca aluatul este prea tare adaugam 2-3 linguri cu lapte, iar daca este prea moale mai punem putina faina. Nu exageram cu faina, trebuie sa obtinem un aluat potrivit de tare, si nici nu il framantam prea mult, il framantam doar pana se aduna intr-o bila. Cand este gata, acoperim bolul cu un prosop curat si lasam aluatul la odihnit o jumatate de ora la temperatura camerei.
Dupa acest timp, impartim aluatul in 6 bucati egale carora le dam forma sferica. Intindem prima bila direct pe o hartie de copt presarata cu putina faina. Daca este nevoie, presaram din cand in cand cate putina faina si pe sucitor. Eu am intins aluatul pana a ajuns la marimea de cca 27x 17 cm pentru ca cifrele printate de mine au avut marimea de cca 24x15 cm. Punem hartia cu cifra decupata pe foaia intinsa de aluat si taiem/decupam in jurul ei cu un cutit bine ascutit. Indepartam surplusul de aluat si il punem deoparte. Indepartam si hartia…o vom folosi la urmatoarea foaie. Intepam cifra formata din loc cu furculita, apoi o transferam cu hartie cu tot pe fundul unei tavi…eu am folosit tava de aragaz. Daca faceti cifre de dimensiuni mai mici, puteti coace cate doua odata direct in tava de cuptor, bineinteles daca incap.😊 Introducem tava in cuptorul preincalzit la foc mediu(170-180°C) pentru aproximativ 8-10 minute. Foaia nu trebuie coapta prea mult…doar pana isi schimba usor culoarea si incepe sa se rumeneasca putin pe margini. Cand este coapta, inclinam usor tava ca hartia cu cifra coapta sa alunece usor pe un tocator sau o suprafata plana. Trecem usor cu lama unui cutit ca sa dezlipim cifra de pe foaia de copt si o lasam asa pana se raceste complet. Procedam la fel cu restul bilelor de aluat. Din aluatul ramas eu am intins si am copt 3 foi(24x25 cm) pe care le-am umplut cu crema fiarta de cacao( o jumatate de compozitie)...gasiti aici reteta. Daca doriti, puteti decupa din el diferite forme(inimioare, stelute, etc) pe care le coaceti, apoi le glazurati cu ciocolata sau ii serviti simpli, ca pe niste biscuiti.
Crema:
Rupem ciocolata patratele, o punem intr-un castronel/vas de metal si adaugam peste ea 150 ml smantana peste frisca. O topim pe baie de aburi procedand astfel: asezam castronelul deasupra unui vas in care punem apa...fundul castronelului nu trebuie sa atinga apa din vas. Cand apa din vas incepe sa clocoteasca, reducem focul la mic si amestecam continuu in ciocolata pana aceasta se topeste si obtinem un sos. Lasam ciocolata topita sa se raceasca complet.
Smantana pentru frisca trebuie sa fie foarte rece, sa stea macar o zi in frigider. La fel si branza mascarpone.
Punem restul de frisca(350 ml) intr-un bol sau in vasul mixerului si mixam pana devine spuma. Adaugam zaharul pudra si mixam in continuare pana frisca capata consistenta. Punem si mascarponele treptat si la sfarsit incorporam treptat si sosul de ciocolata.
Ansamblare:
Asezam pe o tava/platou primele 2 foi/cifre. Trebuie sa impartim crema in 6 parti egale ca sa o distribuim uniform pe cele 6 foi/cifre….noi ar trebui sa avem 1350 g de crema. Cantarim 225 g de crema, o punem intr-o seringa de bucatarie sau posh si o spritam pe prima foaie de cifra….nu spritam direct pe margini, le lasam libere(vedeti foto mai jos). Eu am folosit un dui in forma de stea. Cantarim alte 225 g de crema si spritam pe cealalta cifra. Peste crema asezam, atent, al doilea rand de foi si apasam usor. Spritam din nou crema cantarita, asezam al treilea rand de foi si apasam iarasi usor. Ultimul strat va fi de crema.
Decor:
Pentru décor am folosit diverse dulciuri, jeleuri si bomboane de ciocolata….le-am aranjat frumos pe stratul de crema…simplu, nu?
Tortul trebuie facut cu o zi inainte de aniversare ca sa aiba timp foile sa se inmoaie. Se tine in frigider pana la servire.
Daca optati sa il decorati cu fructe proaspete, recomand sa o faceti cu 1-2 ore inainte de servirea tortului ca sa isi pastreze prospetimea.
*
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca😊. Puteti sa distibuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti retetele mele de TORTURI.























Primul tort de acest gen.

Aici gasiti reteta TORTULUI BUTURUGA.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!