01.04.2016

Tort ciocolatos (pentru Anul Nou)

Acest tort minunat l-am preparat de Anul Nou(2016). Daca iubesti ciocolata, cu siguranta o sa-ti placa ... poate o sa devina preferatul tau😉❤.



Daca probati reteta mea de Tort ciocolatos, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.

    
    Ingrediente
    Blat:

  • 3 oua 
  • 100 g zahar 
  • 150 g faina 
  • 30 g cacao 
  • 50 ml ulei 
  • 70 ml apa 
  • 1 lingurita praf de copt 
  • esenta de rom 
  • un varf cutit de sare 
    Mousse de ciocolata alba:
  • 300 g ciocolata alba 
  • 300 ml frisca lichida 
  • 1 lingurita gelatina 
  • 4 linguri de apa 
   Mousse de ciocolata neagra:
  • 200 g ciocolata 50% cacao 
  • 100 g ciocolata cu lapte 
  • 300 ml frisca lichida 
  • 1 lingurita gelatina 
  • 4 linguri apa 
    Banda de ciocolata:
  • 100 g ciocolata 50%cacao 
  • 100 g ciocolata cu lapte 
  • 75 g unt 
  • 1 lingura frisca lichida 
  • plastic pt.ambalat cu bule

Mod de preparare
Blat:
Turnam apa clocotita peste cacao, amestecam pana la omogenizare si lasam la racit. Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le mixam spuma cu putina sare, apoi adaugam zaharul treptat si mixam pana acesta se dizolva complet si obtinem o bezea tare si lucioasa. Peste galbenusuri adaugam in fir subtire uleiul, esenta de rom si la urma compozitia racita de cacao. Punem treptat compozitia de galbenusuri peste bezea amestecand incet cu o spatula si la final incorporam faina amestecata cu praful de copt. Turnam compozitia intr-o forma rotunda( am folosit o cratita) cu diametrul de 20-22 cm si o dam la cuptorul preincalzit la foc mediu(180°C) pentru aproximativ 25 minute. Putem sa facem testul cu scobitoarea: infigem o scobitoare in mijlocul blatului si daca iese curata, fara aluat prins de ea, inseamna ca blatul este copt. Cand este gata, scoatem blatul cu hartie cu tot si il lasam sa se raceasca.
Mousse de ciocolata alba:
Punem gelatina la hidratat in cele 4 linguri de apa rece timp de 10 minute. Ciocolata o rupem patratele si o amestecam cu 100 ml frisca lichida, o punem pe foc si o lasam doar cat sa se topeasca amestecand continuu. Topim gelatina hidratata la foc mic cateva secunde fara sa fiarba, apoi o adaugam in sosul de ciocolata fierbinte si amestecam bine,bine. Lasam sa se raceasca, sa ajunga la temperatura  bucatariei, apoi cu ajutorul mixerului incorporam sosul in frisca batuta.
Mouss-ul de ciocolata neagra se prepara la fel ca cel prezentat mai sus.
Banda de ciocolata o vom pregati dupa ce vom rasturna tortul pe platou:
Rupem ciocolata bucatele si o topim impreuna cu untul si frisca pe baie de aburi. Cand se racoreste, o turnam pe fasia de plastic taiata la dimensiunea tortului. O lasam sa se intareasca putin, apoi cu atentie o infasuram in jurul tortului (aici trebuie sa aveti ajutoare ).
Asamblare:
Imbracam o forma de tort cu diametrul de 18 cm cu o punga de plastic sau folie alimentara si turnam primul strat de mousse de ciocolata alba. Nivelam, scuturam putin forma si o dam 10-15 minute la congelator (crema trebuie sa se intareasca) timp in care preparam mousse-ul de ciocolata neagra.
Scoatem forma din congelator si turnam mousse-ul de ciocolata neagra, nivelam si asezam blatul racit presand usor. Il insiropam cu cateva linguri de cafea indulcita. Dam forma cu tortul la frigider pentru cel putin 3 ore, dupa care rasturnam tortul pe un platou apoi il infasuram cu banda de ciocolata. Dam din nou tortul la frigider pentru cel putin 30 de minute, apoi scoatem banda de plastic si ornam tortul dupa preferinta si/sau ocazie. Acesta a fost tortul nostru pentru Revelionul 2016...sper ca v-a placut cum mi-a iesit😊. Feliem tortul cu un cutit bine ascutit trecut de fiecare data prin apa fierbinte.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💜. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti mai multe retete CU TORTURI.


























Aici gasiti reteta TORTULUI DIPLOMAT.

Aici am pozat si alte torturi facute dupa aceasta reteta, doar ca sunt ornate in functie de ocazie.


3 comentarii:

  1. Anonim2/4/16

    si apa cat sa fie......

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim3/4/16

      cata apa trebuie pt blat,acolo scrie ca se pune apa fierbinte peste cacao ,cata?

      Ștergere
    2. Multumesc in primul rand de atentionare! Am corectat reteta. Se pun 70 ml de apa. O zi frumoasa sa ai!

      Ștergere

Daca va place reteta(sau nu ), va rog sa-mi lasati un comentariu. Multumesc anticipat!

COPYRIGHT Bunătăți din bucătăria Gicuței ©2016- 2024. Toate articolele și imaginile de pe acest blog aparțin autorului Bunătăți din bucătăria Gicuței. Orice multiplicare, copiere sau publicare a acestora fără acordul scris al autorului, se vor pedepsi conform legii in vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.).