18.05.2021

Cozonac cu aluat oparit

Cozonacul se afla printre dulciurile mele preferate. Acest cozonac cu aluat oparit este pufos si isi pastreaza prospetimea mai multe zile. Sper sa incercati si voi cat mai curand reteta.😍


 Daca probati reteta mea de Cozonac cu aluat oparit, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.

    
   Ingrediente:
  • 2 kg faina
  • 1 litru de lapte
  • 600 g zahar
  • 10 galbenusuri
  • 250 g unt 82% grasime
  • 150 ml ulei
  • 100 g drojdie proaspata
  • coaja rasa de lamaie (de la 3 lamai)
  • esenta de rom si vanile (cate o lingura)
  • 1 lingurita de sare
    Umplutura:
  • 10 albusuri
  • 250 g zahar
  • 800 g miez de nuca macinat
  • 2 linguri cacao
  • un varf cutit de sare
  • 1 lingura esenta de rom
  • 200 g stafide
  • 500 g rahat
    In plus:
  • 2 galbenusuri amestecate cu 1 lingura lapte
  • seminte de susan(optional)

Inainte de prepararea cozonacului trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi pe care vi le dau: toate ingredientele pe care le vom folosi trebuie lasate de seara in bucatarie la loc caldut(mai putin laptele). Vom folosi faina superioara tip 000. Peste drojdie nu trebuie sa punem lichide fierbinti, ci doar caldute(35-40°C). Drojdia nu trebuie sa intre in contact direct cu sarea. Mare atentie daca folositi drojdie uscata pentru ca sunt doua tipuri: una activa, care trebuie dizolvata in lapte si cealalta este drojdia instant care se amesteca direct in faina....cititi prospectul de pe ambalaj inainte de folosire. Aluatul de cozonac trebuie framantat cel putin o jumatate de ora. Cu cat il vom framanta mai mult, cu atat cozonacul ne va iesi mai pufos. Framantam aducand marginile catre centru, iar in timpul framantarii vom lovi/tranti aluatul de cateva ori de blatul/masa de lucru. Aluatul se poate framanta si la robot…cam 20 de minute. Daca alegem sa ii punem umplutura, nu trebuie sa exageram cu ea. Umplutura in exces face cozonacul sa crape si sa nu mai fie asa pufos. Aluatul trebuie lasat la dospit pana isi dubleaza volumul, chiar si putin mai mult (cca 2 ore). La dospit pentru cca 45 de minute vor sta si cozonacii in tavi inainte de coacere….daca nu sunt dospiti suficient vor crapa la copt.. Daca cuptorul vostru nu coace uniform puteti intoarce/inversa tavile cu cozonaci, dar nu in primele 20 de minute…doar dupa 20 de minute vom deschide usa cuptorului. Eu am copt cozonacii in cuptorul clasic pe gaz. Daca ii coaceti in cuptorul electric setati functia de caldura sus/jos + ventilatie…180°C, iar daca se rumenesc prea repede reduceti temperatura dupa 20 de minute la 170 °C. Daca se rumenesc din primele minute se pot acoperi cu hartie de copt ca sa se coaca si in interior…aici depinde mult de cuptorul fiecaruia dintre noi.
Niciodata nu vom taia cozonacul cand este fierbinte...daca nu aveti rabdare, asteptati macar sa devina caldut, apoi rupeti din el😍. Cam atat am avut de spus…daca aveti si voi alte sfaturi, le astept cu drag in comentarii. Sa va fie de folos!



Mod de preparare
Aluat:

Spargem ouale separand albusurile de galbenus. Peste galbenusuri punem sarea, amestecam si le lasam deoparte sa isi mai intensifice culoarea.
Punem intr-un bol de metal sau sticla(se poate folosi si o craticioara) 2 linguri cu faina(din cele 2 kg). Fierbem in clocot 250 ml lapte(din totalul de 1 litru)) si il adaugam treptat peste faina din bol in timp ce amestecam energic cu telul in forma de para sau o lingura. Amestecam bine ca sa nu fie cocoloase. Cand acest amestec devine caldut (nu trebuie sa friga) adaugam peste el drojdia frecata cu o lingurita de zahar. Amestecam si lasam "maiaua" la crescut pana isi dubleaza volumul...cam 15-20 de minute.
In timp ce maiaua creste incalzim restul de lapte si adaugam zaharul. Amestecam pana acesta se dizolva, il dam deoparte si punem coaja de lamaie. Cand se racoreste punem galbenusurile, esentele si uleiul.
Cernem faina de doua ori intr-un vas mai mare si facem o adancitura in mijlocul ei. Adaugam maiaua crescuta si incepem sa amestecam cu mana. Turnam treptat compozitia calduta de lapte, galbenusuri si zahar.
Daca aluatul este prea tare mai adaugam putin lapte caldut, iar daca este prea moale mai punem putina faina.... depinde de gradul de umiditate al fainii pe care o folosim..
Rasturnam aluatul pe blatul uns cu unt si il framantam adaugand cate putin unt moale. Framantam aluatul cel putin o jumatate de ora aducand marginile catre centru si il lovim din cand in cand de blatul de lucru. Cand este gata, punem din nou aluatul in vas, acoperim vasul cu folie alimentara sau cu un prosop si lasam la crescut la loc cald pana isi dubleaza volumul.
*
Umplutura: mixam albusurile cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul treptat si mixam in continuare pana se formeaza o bezea. Incorporam miezul de nuca amestecand usor cu o spatula si la sfarsit punem cacaoa si stafidele inmuiate din timp in esenta de rom.
*
Cand aluatul este suficient de crescut il impartim in 8 bucati pe care le vom framanta usor dandu-le forma sferica. Intindem cu sucitorul (In forma dreptunghiulara) fiecare bucata pe blatul de lucru uns cu ulei sau o plansa de silicon(cum am facut eu). Intindem din compozitia de nuca pe suprafata aluatului lasand libere marginile cam de un deget. Punem bucatele de rahat apoi rulam cat de strans putem. Impletim cate doua rulouri si le asezam in formele tapetate cu hartie de copt. Tavile mele au dimensiunea de 8x12x30 cm.
 Lasam la crescut aproximativ trei sferturi de ora, apoi ungem cozonaii cu galbenusul amestecat cu lapte si presaram deasupra lor seminte de susan. Dam tavile la cuptorul preincalzit la foc potrivit(170-180°C) pentru aproximativ o ora sau pana cozonacii se rumenesc frumos. Eu am folosit 2 cuptoare si am copt cozonacii in acelasi timp. In primele 20 de minute nu vom deschide usa cuptorului. Cand sunt gata, scoatem cozonacii din tavi si ii lasam la racit in bucatarie. Deliciu!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca😍. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti mai multe retete cu ALUATURI/FOIETAJE.










Aici gasiti reteta COZONACULUI CU SMANTANA.



12 comentarii:

  1. Anonim31/3/23

    O sa fac cum am citit, a casa mea faceam asa. Va multumim.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag, astept sa imi spui cum ti-au iesit. Iti multumesc si eu pentru incredere!

      Ștergere
  2. Anonim7/4/23

    Ati pus cei 4 cozonaci odata in cuptor sau cate 2 pe rand? Daca sunt tavile inghesuite creste timpul de coacere sau nu?

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim30/11/23

    Superbi arata.Daca fac cu drojdie uscata cît pun la 2 kg.faina??🤗🥖

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos pentru aprecieri. 4 pliculete de drojdie a cate 7 g fiecare. Spor!

      Ștergere
  4. Anonim3/12/23

    Buna ziua, ce tăvi folosiți. Cat de mari ma refer?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata! Tavile mele au dimensiunea de 8x12x30 cm. Este mentionat acest lucru si in articol. O zi buna!

      Ștergere
  5. Anonim6/12/23

    Mulțumesc. Nu am observat.

    RăspundețiȘtergere

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!