14.11.2017

Cozonac fara framantare

Un cozonac bun, fraged si aromat. Cand timpul nu-mi permite sa stau prea mult in bucatarie, apelez si la aceasta reteta.



Daca probati reteta mea de Cozonac fara framantare, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut.

loading...
      Ingrediente
      Aluat:

  • 500g faina(am folosit faina de tara) 
  • 4 galbenusuri 
  • 125g zahar 
  • 125g unt 
  • 250 ml lapte 
  • 1 pliculet drojdie uscata 
  • o lingura coaja de lamaie 
  • 1 fiola esenta de rom 
  • 1 fiola esenta de vanilie 
  • un varf cutit de sare 
      Umplutura:
  • 4 albusuri 
  • 150 g nuca tocata (macinata) 
  • 3 linguri de zahar (sau dupa gust) 
  • 2 linguri de cacao 
  • 50 g stafide inmuiate intr-o lingura de rom 
  • 150 g rahat 
      Pentru uns:
  • 1galbenus amestecat cu 2 linguri lapte 







Aici gasiti reteta COZONACULUI CU FRUCTE( CARE SE DESFACE PALE-PALE).

Aici gasiti reteta COZONACULUI CU NUCA SI RAHAT.



Mod de preparare
Aluat:

Punem laptele intr-o craticioara pe foc mic, impreuna cu zaharul si sarea. Lasam pana se dizolva  zaharul si sarea, apoi o dam deoparte si adaugam untul. Cand amestecul devine doar caldut adaugam esenta,  coaja de lamaie si galbenusurile batute cu furculita.
Cernem faina intr-un bol si o amestecam cu drojdia.
Facem o adancitura in mijlocul fainii, turnam treptat compozitia lichida si amestecam bine toate ingredientele. Trebuie sa ne iasa un aluat omogen. Va fi si usor lipicios. Daca aluatul este prea tare mai adaugam putin lapte,  daca este prea moale,  mai adaugam putina faina.
Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul, apoi acoperim bolul cu folie alimentara si il dam la frigider peste noapte (cel putin 12 ore).
A doua zi scoatem aluatul din frigider si il lasam pana ajunge la temperatura camerei.
In acest timp pregatim umplutura: batem albusurile cu furculita, adaugam nuca, zaharul, cacao si la urma stafidele.
Cand aluatul a ajuns la temperatura camerei il impartim in 3 bucati pe care le framantam putin. Intindem fiecare bucata (cu mana) pe blatul de lucru uns cu ulei, intr-o forma dreptunghiulara. Punem pe fiecare bucata de aluat umplutura de nuca si bucati de rahat. Rulam fiecare bucata. Impletim cele trei rulouri si le asezam intr-o tava in care am pus hartie de copt. Lasam la crescut aproximativ o jumatate de ora, apoi ungem cozonacul cu galbenus. Dam tava la cuptorul preincalzit la foc potrivit pentru aproximativ 50 de minute, pana cozonacul se rumeneste frumos. In primele 20 de minute nu vom deschide usa cuptorului. Cand cozonacul este gata il scoatem din tava si il lasam la racit. Noi n-am avut rabdare si am taiat cozonacul caldut.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca :). Puteti distribui pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti mai multe retete cu ALUATURI/FOIETAJE.




























loading...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Toate articolele si imaginile de pe acest blog aparțin autorului Bunătăți din bucătăria Gicuței. Publicarea lor integrală sau parțială fără acordul scris al autorului, se vor pedepsi conform legii in vigoare (Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe).

Articole recente