14.11.2017

Cozonac fara framantare



Un cozonac bun, fraged si aromat. Cand timpul nu-mi permite sa stau prea mult in bucatarie, apelez si la aceasta varianta😉. 



Daca probati reteta mea de Cozonac fara framantare, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata.

    Ingrediente
    Aluat:

  • 500 g faina tip 000
  • 4 galbenusuri 
  • 125 g zahar 
  • 125 g unt 
  • 250 ml lapte 
  • 1 pliculet drojdie uscata(7 g) 
  • o lingura coaja de lamaie 
  • 1 fiola esenta de rom 
  • 1 fiola esenta de vanilie 
  • un varf cutit de sare 
    Umplutura:
  • 4 albusuri 
  • 150 g nuca tocata (macinata) 
  • 3 linguri de zahar (sau dupa gust) 
  • 2 linguri de cacao 
  • 50 g stafide inmuiate intr-o lingura de rom 
  • 150 g rahat 
    Pentru uns:
  • 1galbenus amestecat cu 2 linguri lapte 

Mod de preparare
Aluat:

Punem laptele intr-o craticioara pe foc mic impreuna cu zaharul si sarea. Lasam pana se dizolva  zaharul si sarea, apoi o dam deoparte, punem untul si amestecam pana acesta se topeste. Cand amestecul devine doar caldut adaugam esenta,  coaja de lamaie si galbenusurile batute cu furculita.
Cernem faina intr-un bol si o amestecam cu drojdia.
Facem o adancitura in mijlocul fainii, turnam treptat compozitia lichida si amestecam bine toate ingredientele. Trebuie sa ne iasa un aluat omogen si usor lipicios. Daca aluatul este prea tare mai adaugam putin lapte,  daca este prea moale mai adaugam putina faina.
Acoperim bolul cu folie alimentara si lasam aluatul la crescut pana isi dubleaza volumul. Cand este suficient de crescut il dam la frigider peste noapte (cel putin 12 ore).
A doua zi scoatem aluatul din frigider si il lasam sa ajunga la temperatura bucatariei.
Intre timp pregatim umplutura: batem albusurile cu furculita, adaugam nuca, zaharul, cacao si la urma stafidele.
Cand aluatul a ajuns la temperatura optima il impartim in 3 bucati pe care le framantam putin. Intindem fiecare bucata (cu mana) pe blatul de lucru uns cu ulei intr-o forma dreptunghiulara. Punem pe fiecare bucata de aluat umplutura de nuca si bucati de rahat. Rulam fiecare bucata. Impletim cele trei rulouri si le asezam intr-o tava in care am pus hartie de copt. Lasam la crescut aproximativ o jumatate de ora, apoi ungem cozonacul cu galbenus. Dam tava la cuptorul preincalzit la foc mediu(180
°C) pentru aproximativ 50 de minute sau pana cozonacul se rumeneste frumos. In primele 20 de minute nu vom deschide usa cuptorului. Cand cozonacul este gata il scoatem din tava si il lasam la racit. Noi n-am avut rabdare si am taiat cozonacul caldut😊.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca😍. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti mai multe retete cu ALUATURI/FOIETAJE.




















Aici gasiti reteta COZONACULUI CU NUCA SI RAHAT.


11 comentarii:

  1. Cristina13/12/19

    Buna seara ! De ce se pune aluatul la rece ?
    Eu azi am facut, maine pun la copt, dupa va spun rezultatul ;).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Aluatul trebuie sa creasca incet. Astept rezultatul :)

      Ștergere
    2. Cristina14/12/19

      A iesit superb!! De fapt nu aveam dubii. Fac a doua oara dupa reteta Dvs. Prima a fost cel cu framintare (de Pasti facusem).
      E la fel de pufos, iar aluatul se rupe fisii. E minunat!
      Acum stau si ma gindesc daca are rost sa mai framint 45 de minute :).
      De fapt si pe asta l-am framintat vreo 10 min cred. Ca orice aluat pe care il fac (pizza, placinte...)
      A fost de proba. De Cracium mai repet ;).
      Multumesc! Aveti niste retete minunate!

      Ștergere
    3. Buna Crisina! Ma bucur mult pentru reusita cozonacului.Iti multumesc pentru comentariu si incredere. Sarbatori fericite!

      Ștergere
  2. Aveti si o reteta de cozonac cu nuca si mac? Fără să adaug stafide .copiilor nu le plac stafidele .multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Umplutura de mac o poti face ca aici:https://bunatatidinbucatariagicutei.blogspot.com/2017/12/baigli-cozonacei-cu-umplutura-de-nuca.html

      Ștergere
  3. Se poate drojdie proaspătă?

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim6/4/23

    Foarte bun cozonac felicitări

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim13/4/23

    Multumesc ❤

    RăspundețiȘtergere