14.11.2017

Cozonac fara framantare

Un cozonac, bun, pufos si aromat, fara prea multa munca.

     
loading...
Ingrediente
        Aluat:
  • 500g faina(am folosit faina de tara)
  • 4 galbenusuri
  • 125g zahar
  • 125g unt
  • 250 ml lapte
  • 1 pliculet drojdie uscata
  • o lingura coaja de lamaie
  • 1 fiola esenta de rom
  • 1 fiola  esenta de vanilie
  • un varf cutit de sare

       Umplutura:
  • 4 albusuri
  • 150 g nuca tocata (macinata) 
  • 3 linguri de zahar (sau dupa gust)
  • 2 linguri de cacao
  • 50 g stafide inmuiate intr-o lingura de rom
  • 150 g rahat
        Pentru uns:
  • 1galbenus  amestecat cu 2 linguri lapte





Aici gasiti reteta COZONACULUI CU FRUCTE( CARE SE DESFACE PALE-PALE)
Aici gasiti reteta COZONACULUI CU NUCA SI RAHAT
Aici gasiti reteta COZONACULUI CU UMPLUTURA DE NUCA


Mod de preparare
Aluat:
Punem laptele intr-o craticioara pe foc mic, impreuna cu zaharul si sarea.Lasam cat sa se topeasca zaharul si sarea ,apoi o dam deoparte si adaugam untul. Cand amestecul devine doar caldut adaugam esenta , coaja de lamaie si galbenusurile batute cu furculita.
Cernem faina intr-un bol si o amestecam cu drojdia.
Facem o adancitura in mijlocul fainii ,turnam treptat compozitia lichida si amestecam bine toate ingredientele. Trebuie sa ne iasa un aluat omogen si usor lipicios. Daca aluatul este prea tare mai adaugam putin lapte , daca este prea moale  mai adaugam putina faina.
Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul,apoi acoperim bolul cu folie alimentara si il dam la frigider peste noapte (cel putin 12 ore).




A doua zi scoatem aluatul din frigider si il lasam  pana ajunge la temperatura camerei.
In acest timp pregatim umplutura:batem albusurile cu furculita, adaugam nuca, zaharul, cacao si la urma stafidele.
Cand aluatul a ajuns la temperatura camerei, il impartim in 3 bucati pe care le framantam putin. Intindem fiecare bucata (cu mana) pe blatul de lucru uns cu ulei, intr-o forma dreptunghiulara. Punem pe fiecare bucata de aluat umplutura de nuca si bucati de rahat. Rulam fiecare bucata .Impletim cele trei rulouri si le asezam intr-o tava in care am pus hartie de copt. Lasam la crescut  aproximativ o jumatate de ora,apoi ungem cozonacul cu galbenus .Dam tava la cuptorul preincalzit la foc potrivit pentru aproximativ 50  de minute,  pana cozonacul se rumeneste frumos. In primele 20 de minute nu vom deschide usa cuptorului.Cand cozonacul este gata, il scoatem din tava si il lasam la racit. Noi n-am avut rabdare si am taiat cozonacul caldut.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu mai jos. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!




Aici gasiti reteta COZONACULUI ROSENKRANZ

Aici gasiti reteta COZONACULUI DE POST













loading...
loading...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Articole recente