Daca probati reteta mea de Varza murata pentru iarna, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite....cat traim invatam cate ceva, nu-i asa?😍
Ingrediente:
- varza
- sare grunjoasa pentru muraturi neiodata
- marar uscat(bete si floare)
- gutui(optional)
- stiuleti de porumb(optional)
- hrean(optional)
Varza pentru iarna se pune la murat spre sfarsitul lunii octombrie, inceputul lunii noiembrie. Alegem varza de marime potrivita, indesata, usor plata si cu frunzele si nervurile mai subtiri. Butoiul in care vom pune varza trebuie sa se inchida bine, iar inainte de a-l folosi il spalam si il oparim cu apa fiarta. Noi am pus aproximativ 45 kg de varza intr-un butoi de 120 l cu gura foarte larga si nu a mai fost nevoie sa o taiem in sferturi sau jumatati. Cu un cutit bine ascutit am facut cate o scobitura in cotorul verzelor. Acest lucru ajuta saramura sa patrunda mai rapid si acolo. Se poate adauga in fiecare scobitura cate 1 lingurita rasa de sare(vedeti foto mai jos). Printre verzele din butoi noi am mai pus 2 stiuleti intregi de porumb si doua gutui, tot intregi. Daca doriti, puteti pune doar boabele de porumb, iar gutuile le feliati….faceti cum va place mai mult 😊. Gutuile si porumbul dau verzei o culoare frumoasa de galbui, iar cel din urma ajuta la o fermentare mai rapida. Am mai folosit si 3 radacini mari de hrean…unele gospodine spun ca hreanul intareste varza, mie nu mi se pare…daca doriti puteti sa renuntati la el 😊. Pentru aroma am pus 2 legaturi mari de bete de marar uscat.
Varza murata care ne ramane de peste iarna/primavara se poate pune in congelator.
Eu o scot din butoi prin luna mai-iunie(noi avem pivnita si acolo tinem muraturile si toate conservele) o spal bine cu apa rece si dupa ce se scurge aleg foi/frunze ca pentru sarmale pe care le pun in pungute(cate 25 buc.) in congelator. Miezul verzelor il tai marunt si il repartizat la fel, in pungute si la congelator si cu el. Am avut varza pentru sarmale toata vara si mai am sa fac odata 😊.
*
Cum procedam:
Spalam stiuletii si gutuile. Hreanul il decojim si il taiem in fasii.
Indepartam primele frunze ofilite, patate sau murdare ale verzelor. Scobim putin cu un cutit din cotor. Asezam verzele in butoi formam straturi/randuri de varza, iar printre ele punem fasii de hrean, gutuile, porumbul si mararul uscat. Daca puneti sare in scobitura asezati verzele in butoi cu scobitura in sus.
Facem saramura(in mai multe randuri): 30 g de sare(1 lingura) la 1 litru de apa rece sau calduta. Daca punem sare si in in cotor, atunci adaugam doar 25 de grame la litrul de apa. Amestecam ca sa se dizolve sarea cat mai bine si o turnam in butoi. Saramura trebuie sa acopere bine varza…daca va mai ramane varza, o pastrati intr-un loc mai racoros si dupa 2-3 zile o puteti pune peste varza din butoi…o sa vedeti ca acum este loc, varza a inceput deja sa se stranga. Deasupra verzelor punem o greutate…noi am pus o piatra peste niste sipci din lemn. Inchidem butoiul cu capacul si nu umblam la el 2-3 zile. Dupa acest timp trebuie sa vanturam/pritocim varza. Strecuram/bagam printre verzele din butoi un furtun(il putem pune si de la inceput in butoi), tragem toata zeama in niste vase mari, o vanturam cu ajutorul unui ibric apoi o turnam din nou in butoi. Repetam operatiunea de 4-5 ori. A doua metoda ar fi sa bagam un tub de plastic pana la fundul butoiului si sa suflam aer pe el pana saramura face bulbuci deasupra(sufllam cam 10 minute in fiecare zi…greu nu-i asa? 😊)) ) . Varza trebuie vanturata zilnic timp de aproximativ 3 saptamanai sau pana incepe sa se mureze.
Varza se mureaza complet cam intr-o luna, o luna si jumatate depinde de temperatura din incaperea in care se afla butoiul. Cam asta-i tot, dragii mei. Sper sa va iasa o varza buna, la fel ca a mea.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💜. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti retetele mele de CONSERVE/MURATURI.
Cum procedam:
Spalam stiuletii si gutuile. Hreanul il decojim si il taiem in fasii.
Indepartam primele frunze ofilite, patate sau murdare ale verzelor. Scobim putin cu un cutit din cotor. Asezam verzele in butoi formam straturi/randuri de varza, iar printre ele punem fasii de hrean, gutuile, porumbul si mararul uscat. Daca puneti sare in scobitura asezati verzele in butoi cu scobitura in sus.
Facem saramura(in mai multe randuri): 30 g de sare(1 lingura) la 1 litru de apa rece sau calduta. Daca punem sare si in in cotor, atunci adaugam doar 25 de grame la litrul de apa. Amestecam ca sa se dizolve sarea cat mai bine si o turnam in butoi. Saramura trebuie sa acopere bine varza…daca va mai ramane varza, o pastrati intr-un loc mai racoros si dupa 2-3 zile o puteti pune peste varza din butoi…o sa vedeti ca acum este loc, varza a inceput deja sa se stranga. Deasupra verzelor punem o greutate…noi am pus o piatra peste niste sipci din lemn. Inchidem butoiul cu capacul si nu umblam la el 2-3 zile. Dupa acest timp trebuie sa vanturam/pritocim varza. Strecuram/bagam printre verzele din butoi un furtun(il putem pune si de la inceput in butoi), tragem toata zeama in niste vase mari, o vanturam cu ajutorul unui ibric apoi o turnam din nou in butoi. Repetam operatiunea de 4-5 ori. A doua metoda ar fi sa bagam un tub de plastic pana la fundul butoiului si sa suflam aer pe el pana saramura face bulbuci deasupra(sufllam cam 10 minute in fiecare zi…greu nu-i asa? 😊)) ) . Varza trebuie vanturata zilnic timp de aproximativ 3 saptamanai sau pana incepe sa se mureze.
Varza se mureaza complet cam intr-o luna, o luna si jumatate depinde de temperatura din incaperea in care se afla butoiul. Cam asta-i tot, dragii mei. Sper sa va iasa o varza buna, la fel ca a mea.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💜. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti retetele mele de CONSERVE/MURATURI.
Rețeta este perfecta după părerea mea.Problema este ca eu nu mai trăiesc în România însă varza mutată ne place si o pun la murat cu ceea ce am aici) mai puțin gutui și marar bețe- folosesc numai seminte de marar pe care le găsesc la magazin
RăspundețiȘtergereMulțumesc pt.reteta!
Sunt sigura ca iese buna si asa :) O zi frumoasa si toate cele bune va doresc!
ȘtergereDa este foarte bună această rețetă....
RăspundețiȘtergereMultam, o zi frumoasa!
ȘtergereO rețetă bună!
RăspundețiȘtergereMultumesc!
Ștergerecam multă sare !! încercați să nu mai puneți sare în apă
RăspundețiȘtergereChiar daca are in plus putina sare, varza murata tine foarte bine si la bloc unde este mai cald. Excesul de sare se elimina smplu, tinand varza o ora, doua in apa rece inainte de a fi consumata. Toate cele bune!
ȘtergereFoarte buna rețeta, mulțumesc mult!
RăspundețiȘtergereCu mare drag, iti multumesc si eu pentru aprecieri. O zi buna!
ȘtergereRețeta este foarte bună dar am o întrebare după ce se acrește varza se pune și conservant? Vă mulțumesc frumos
RăspundețiȘtergereBuna. Nuu, nu se foloseste niciun fel de conservant.
ȘtergereSe mai poate pune sare dacă simpt că nu-i sărată suficient apa,pentru a se acri???
RăspundețiȘtergereDizolva sarea inainte in putina zeama(din butoi). Poti incalzi zeama impreuna cu zarea pana se dizolva.
ȘtergereLa fel pun și eu varza, duar că nu am Hrean. Dar îmi iese foarte bună. Mâine o pun și eu.
RăspundețiȘtergereStiu ca iese buna si fara hrean. O zi frumoasa!
ȘtergereBună seara! Pot sa o pun cu saramura fierbinte! Mulțumesc!
RăspundețiȘtergereBuna. Recomand sa fie calda, nu fierbinte.
ȘtergereMulțumesc frumos pentru rețetă, acuma pun pentru prima dată varză pentru iarnă și am ales rețeta dumneavoastră. Multă sănătate!
RăspundețiȘtergereCu drag, sa mancati varza sanatosi!
ȘtergereÎn perioada pritocirii se tine butoiul cu capacul pus etanș, semidescoperit sau fără capac?
RăspundețiȘtergereMulțumesc!
Buna. Capacul se tine mereu inchis etans. O zi frumoasa!
ȘtergereMulțumesc.Cu stimă!
ȘtergereCu drag!
Ștergere