02.10.2020

Varza murata pentru iarna

Varza murata pentru iarna este una dintre muraturile care nu lipsesc din multe gospodarii. Mai jos va prezit reteta noastra pe care o facem de multi ani si cu care nu am dat niciodata gres😊.


 Daca probati reteta mea de Varza murata pentru iarna, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite....cat traim invatam cate ceva, nu-i asa?😍

     
    Ingrediente:
  • varza
  • sare grunjoasa pentru muraturi neiodata
  • marar uscat(bete si floare)
  • gutui(optional)
  • stiuleti de porumb(optional)
  • hrean(optional)





Varza pentru iarna se pune la murat spre sfarsitul lunii octombrie, inceputul lunii noiembrie. Alegem varza de marime potrivita, indesata, usor plata si cu frunzele si nervurile mai subtiri. Butoiul in care vom pune varza trebuie sa se inchida bine, iar inainte de a-l folosi il spalam si il oparim cu apa fiarta. Noi am pus aproximativ 45 kg de varza intr-un butoi de 120 l cu gura foarte larga si nu a mai fost nevoie sa o taiem in sferturi sau jumatati. Cu un cutit bine ascutit am facut cate o scobitura in cotorul verzelor. Acest lucru ajuta saramura sa patrunda mai rapid si acolo. Se poate adauga in fiecare scobitura cate 1 lingurita rasa de sare(vedeti foto mai jos). Printre verzele din butoi noi am mai pus 2 stiuleti intregi de porumb si doua gutui, tot intregi. Daca doriti, puteti pune doar boabele de porumb, iar gutuile le feliati….faceti cum va place mai mult 😊. Gutuile si porumbul dau verzei o culoare frumoasa de galbui, iar cel din urma ajuta la o fermentare mai rapida. Am mai folosit si 3 radacini mari de hrean…unele gospodine spun ca hreanul intareste varza, mie nu mi se pare…daca doriti puteti sa renuntati la el 😊. Pentru aroma am pus 2 legaturi mari de bete de marar uscat. 
Varza murata care ne ramane de peste iarna/primavara se poate pune in congelator.
Eu o scot din butoi prin luna mai-iunie(noi avem pivnita si acolo tinem muraturile si toate conservele) o spal bine cu apa rece si dupa ce se scurge aleg foi/frunze ca pentru sarmale pe care le pun in pungute(cate 25 buc.) in congelator. Miezul verzelor il tai marunt si il repartizat la fel, in pungute si la congelator si cu el. Am avut varza pentru sarmale toata vara si mai am sa fac odata 😊. 
 *
Cum procedam:
Spalam stiuletii si gutuile. Hreanul il decojim si il taiem in fasii.
Indepartam primele frunze ofilite, patate sau murdare ale verzelor. Scobim putin cu un cutit din cotor. Asezam verzele in butoi formam straturi/randuri de varza, iar printre ele punem fasii de hrean, gutuile, porumbul si mararul uscat. Daca puneti sare in scobitura asezati verzele in butoi cu scobitura in sus.
Facem saramura(in mai multe randuri): 30 g de sare(1 lingura) la 1 litru de apa rece sau calduta. Daca punem sare si in in cotor, atunci adaugam doar 25 de grame la litrul de apa. Amestecam ca sa se dizolve sarea cat mai bine si o turnam in butoi. Saramura trebuie sa acopere bine varza…daca va mai ramane varza, o pastrati intr-un loc mai racoros si dupa 2-3 zile o puteti pune peste varza din butoi…o sa vedeti ca acum este loc, varza a inceput deja sa se stranga. Deasupra verzelor punem o greutate…noi am pus o piatra peste niste sipci din lemn. Inchidem butoiul cu capacul si nu umblam la el 2-3 zile. Dupa acest timp trebuie sa vanturam/pritocim varza. Strecuram/bagam printre verzele din butoi un furtun(il putem pune si de la inceput in butoi), tragem toata zeama in niste vase mari, o vanturam cu ajutorul unui ibric apoi o turnam din nou in butoi. Repetam operatiunea de 4-5 ori. A doua metoda ar fi sa bagam un tub de plastic pana la fundul butoiului si sa suflam aer pe el pana saramura face bulbuci deasupra(sufllam cam 10 minute in fiecare zi…greu nu-i asa? 😊)) ) . Varza trebuie vanturata zilnic timp de aproximativ 3 saptamanai sau pana incepe sa se mureze.
Varza se mureaza complet cam intr-o luna, o luna si jumatate depinde de temperatura din incaperea in care se afla butoiul. Cam asta-i tot, dragii mei. Sper sa va iasa o varza buna, la fel ca a mea.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💜. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti retetele mele de CONSERVE/MURATURI.







Aici gasiti reteta pentru CONOPIDA MURATA.

24 de comentarii:

  1. Rețeta este perfecta după părerea mea.Problema este ca eu nu mai trăiesc în România însă varza mutată ne place si o pun la murat cu ceea ce am aici) mai puțin gutui și marar bețe- folosesc numai seminte de marar pe care le găsesc la magazin
    Mulțumesc pt.reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt sigura ca iese buna si asa :) O zi frumoasa si toate cele bune va doresc!

      Ștergere
  2. Anonim13/9/22

    Da este foarte bună această rețetă....

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim14/10/22

    O rețetă bună!

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim12/9/23

    cam multă sare !! încercați să nu mai puneți sare în apă

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar daca are in plus putina sare, varza murata tine foarte bine si la bloc unde este mai cald. Excesul de sare se elimina smplu, tinand varza o ora, doua in apa rece inainte de a fi consumata. Toate cele bune!

      Ștergere
  5. Anonim14/9/23

    Foarte buna rețeta, mulțumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag, iti multumesc si eu pentru aprecieri. O zi buna!

      Ștergere
  6. Anonim29/10/23

    Rețeta este foarte bună dar am o întrebare după ce se acrește varza se pune și conservant? Vă mulțumesc frumos

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Nuu, nu se foloseste niciun fel de conservant.

      Ștergere
  7. Anonim29/10/23

    Se mai poate pune sare dacă simpt că nu-i sărată suficient apa,pentru a se acri???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dizolva sarea inainte in putina zeama(din butoi). Poti incalzi zeama impreuna cu zarea pana se dizolva.

      Ștergere
  8. Anonim30/10/23

    La fel pun și eu varza, duar că nu am Hrean. Dar îmi iese foarte bună. Mâine o pun și eu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu ca iese buna si fara hrean. O zi frumoasa!

      Ștergere
  9. Anonim2/11/23

    Bună seara! Pot sa o pun cu saramura fierbinte! Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  10. Anonim11/11/23

    Mulțumesc frumos pentru rețetă, acuma pun pentru prima dată varză pentru iarnă și am ales rețeta dumneavoastră. Multă sănătate!

    RăspundețiȘtergere
  11. Anonim13/11/23

    În perioada pritocirii se tine butoiul cu capacul pus etanș, semidescoperit sau fără capac?
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!