Ingrediente:
- o varza mare murata
- 500 g ciuperci proaspete
- o cana cu orez(cana cu capacitatea de 250 ml)
- 4 cepe mari
- un morcov
- 250 ml suc de rosii
- 4-5 linguri cu ulei
- 2 frunze de dafin
- cimbru uscat
- boia dulce
- sare
- piper macinat
- cateva fire de patrunjel verde
Mod de preparare:
Daca varza pe care o folosim este prea acra sau sarata o putem tine 1-2 ore in apa rece. Daca nu, o spalam bine si o lasam la scurs. Curatam ciupercile si piciorusele acestora, apoi le tocam marunt. Daca este nevoie, inainte de a le toca le trecem sub un jet de apa rece si le lasam sa se scurga bine. Curatam ceapa, o spalam si o tocam marunt. La fel curatam de coaja si morcovul, il spalam si il dam pe razatoarea cu orificii mici. Punem intr-o cratita uleiul si cand se incinge punem ceapa la calit...adaugam si un varf cutit de sare. Cand ceapa se inmoaie punem si razatura de morcov, apoi ciupercile. Le calim impreuna cam 10 minute sau pana scade zeama pe care au lasat-o ciupercile. Punem orezul spalat, amestecam si dupa 2-3 minute condimentam cu cimbru, boia, sare si piper macinat. La sfarsit punem patrunjelul tocat si oprit focul de sub cratita. Lasam compozitia la racit. Stoarcem bine varza de apa si desprindem pe rand foile. Taiem frunza de varza in 2-3 bucati...cam cat palma sa fie. Indepartam cotoarele si nervurile mai groase. Punem in centrul fiecarei foi de varza ½ lingura din compozitia de ciuperci. Rulam si impingem capetele in interior. In timp ce formam sarmalele le asezam pe un platou/tava. Cand le terminam de infasurat tocam varza ramasa si o punem pe fundul vasului in care vrem sa fierbem sarmalele. Punem frunzele de dafin si putin cimbru si piper macinat. Eu am folosit vasul de lut, dar sarmalele se pot fierbe in cratita voastra preferata in care le faceti de obicei. Asezam sarmalutele peste varza si presaram iarasi cimbru si piper. Daca folositi cratita asezati sarmalele circular. Eu am avut suc de rosii facut in casa...a fost mai gros si l-am diluat cu 2 cani cu apa. Se poate folosi si suc din comert sau bulion/pasta de rosii diluata in apa. Turnam sucul de rosii peste saramale. Daca doriti sa puneti varza sau frunze de varza deasupra sarmalelor o puteti face. Am acoperit vasul cu capacul din dotare si l-am dat la cuptor la foc mic spre mediu Daca folosit o cratita obisnuita ii puteti aseza partial capacul sau o lasati descoperita... dar puneti neaparat deasupra sarmalelor varza tocata sau frunze de varza pe care la final le indepartati. Altfel sarmalele s-ar rumeni prea mult. Lasam sarmalele sa fiarba cam doua ore si jumatate. Din cand in cand verificam ca sarmalele sa aiba suficient lichid ca sa nu se prinda varza de fundul vasului si sa afumam bunatate de sarmale😊. Mai putem completa cu cate o cescuta cu apa fierbinte si daca le fierbeti in cratita o mai rotiti/miscati din cand in cand. Eu am indeparta capacul vasului dupa o ora si jumatate, am mai adaugat putina apa si am mai lasat sa fiarba aproximativ trei sferturi de ora pana sarmalele au fost fierte si s-au "rumenenit" usor deasupra. Din cantitatile de mai sus mi-au iesit 43 de sarmale potrivite ca marime. Au fost absolut delicioase! 😋
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.
Aici gasisi reteta SARMALELOR CU AFUMATURA.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.
Astazi, 18 iunie 2020, am scos ultima varza din butoiu. Arata bine, nu-i asa? |
super bune,multumim!
RăspundețiȘtergereCu mult drag! Iti multumesc si eu pentru vizita, o seara frumoasa!
ȘtergereMmmm wauuu....le ador,si eu trebuie sa le fac....multumim pt reteta
ȘtergereCu mult drag! Iti multumesc si eu pentru vizita, o zi frumoasa!
ȘtergereCred că este foarte delicioasă. Îți mulțumesc mult Gicuța și aștept și alte rețete, mult succes în continuare!
ȘtergereCu drag! Te astept sa ma urmaresti pe pagina mea:https://www.facebook.com/bunatatidinbucatariagicutei/
Ștergeref. bune.
ȘtergereMultumesc frumos, pup.
Ștergere... trebuie să încerc
RăspundețiȘtergereTi le recomand ..sunt tare bune!. Iti multumesc pentru vizita si te mai astept oricand,cu drag :)
ȘtergereExact așa le fac și eu și ca sa se lege mai bine adaug 1-2:linguri de linguri cu faina de porumb.Chiar nu am mai folosit vasul roman de ceva vreme.E cazul sa fie iar folosit.
RăspundețiȘtergereBuna, Liuta! Pai atunci sa punem vasul la treaba, nu-i asa? Iti doresc o zi frumoasa si iti multumesc pentru vizita!
ȘtergereCate sarmale ti-au iesi din aceasta reteta?
RăspundețiȘtergereBuna. In jur de 35 de sarmale, nu mai stiu sigur
ȘtergereBuna ziua!Am facut si eu aceste sarmalute,tot in vas roman ca al dvs.Foarte bune au iesit.Va pup.o zi frumoasa.Flori.
RăspundețiȘtergereBuna, Flori! Ma bucur mult pntru reusita sarmalutelor. Te pup si eu cu drag si iti multumesc pentru vizita! Un weekend frumos sa ai! <3
ȘtergereBunnn o sa le incerc si eu cred cas f bune
RăspundețiȘtergereSa ai spor si o zi frumoasa, draga mea! :)
ȘtergereF buna rețeta!
RăspundețiȘtergereIti multumesc! O saptamana frumoasa!
ȘtergereDelicioase sărmăluțele! Sunt mare amatoare de aceste bunătăți. Voi continua sa le prepar.
RăspundețiȘtergereSi noua ne plac tare mult :) O seara frumoasa sa aveti!
ȘtergereBună a-mi plac foarte mult o sa le fac și eu.
RăspundețiȘtergereSunt foarte foarte bune.
Buna. Iti multumesc pentru aprecieri si sa aveti spor la gatit. O zi minunata!
ȘtergereMulțumesc ptr rețeta de sarmale de post !!!
RăspundețiȘtergereCu mare drag. Iti multumesc si eu pentru vizita, comentariu si aprecieri!
ȘtergereBună ziua , 300 de sarmale de post .Va rog frumos cit orez Doamna Gicuță. Va rog frumos as vrea sa fac pentru parastas ,cita ceapa și citee ciuperci îmi trebuie.ultumesc foarte frumos
RăspundețiȘtergereBuna. Cantitatile, cu aproximatie, pentru 300 de sarmale medii sunt: 3 kg de ciuperci, 1, 5 kg orez 1,5 kg ceapa, 500 g morcov. Sa iti fie de folos!
ȘtergereLacramioara
RăspundețiȘtergereAm să fac și eu sarmale cu ciuperci în vasul roman, mi-ați făcut poftă.
Mulțumesc pentru rețetă!
Cu drag, Lacramioara. O zi frumoasa si spor in toate!
ȘtergereMulțumesc pentru reteta
Ștergerecu mare drag, va multumesc si eu pentru aprecieri!
ȘtergereSuper bune, mulțumim frumos pentru rețetă. 😘
RăspundețiȘtergere