05.07.2020

Fasole pastai la borcan

O conserva simplu de facut care se face la fel cu orice tip de pastai: late, fideluta, verzi, galbene. Vom folosi doar apa cu sare, fara aspirina sau conservanti.😍


Daca probati reteta mea de Fasole pastai la borcan, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut si cat de bine a rezistat peste iarna. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.
    

     Ingrediente:
  • 1,6 kg pastai
  • 2, 5 l apa
  • 1 lingura cu varf sare neiodata(pentru muraturi)
  • ½ lingurita sare neiodata pentru fiecare borcan
  • 4 borcane de 720 ml

Fasolea pastai la borcan se pastreaza bine peste iarna daca sterilizarea se face corect si borcanele sunt inchise ermetic. Dupa sterilizare si racirea completa a borcanelor vom verifica daca acestea s-au sigilat:apasam cu degetul in mijlocul capacului, daca nu este sigilat el va trosni usor, iar capacul se va lasa si se va ridica la loc cand luam degetul. Un borcan bine sigilat va avea mijlocul capacului mai afundat decat marginile(va fi usor curbat in interior), iar prin apasarea cu degetul nu se va intampla nimic. Daca totusi vreun borcan ne face probleme, il putem resteriliza 15 minute sau il tinem in frigider si il consumam in 3-4 zile.
Mod de preparare: 
Pentru inceput vom steriliza borcanele si capacele acestora. Spalam borcanele si capacele cu apa si detergent de vase si le clatim bine. Le lasam putin la scurs, apoi asezam borcanele (cu gura in sus) pe o tava, fara sa se atinga intre ele si fara sa le inchidem cu capace. De capace ne vom “ocupa” putin mai tarziu. Introducem tava cu borcane in cuptorul RECE, apoi il aprindem la foc mic(120-140 °C). Dupa 15-20 de minute inchidem cuptorul si punem in tava cu borcane si capacele acestora. Le lasam in cuptor pana se racesc.
*
Spalam pastaile de fasole in mai multe ape reci, apoi indepartam capetele si le rupem in jumatati, in trei sferturi sau le lasam intregi. Punem o oala pe foc cu aproximativ 2 litri si jumatate de apa si o lingura cu varf de sare. Cand apa da in clocot adaugam pastaile si le lasam sa fiarba 3-4 minute. Nu le fierbem prea mult, le lasam cat sa se patrunda putin. Eu am avut doua feluri de pastai, lata si rotunda si le-am oparit pe rand. Cand am pus la fiert a doua transa am mai adaugat in apa o lingurita cu sare. Lasam fasolea sa se raceasca/ racoreasca, apoi o asezam in borcane. Punem in fiecare borcan cate ½ lingurita sare si umplem borcanele cu apa in care am fiert pastaile. Infiletam borcanele cu capace si le asezam intr-o oala pe fundul careia punem un prosop de bucatarie sau o laveta. Borcanele nu trebuie sa se atinga intre ele, trebuie sa fie putina distanta ca sa nu riscam sa se sparga in timpul sterilizarii. Eventual, putem infasura fiecare borcan intr-un prosop sau laveta de bucatarie. Turnam apa in oala pana aproape de capacele borcanelor. Punem oala pe foc potrivit si lasam borcanele sa fiarba 45 de minute de cand apa incepe sa clocoteasca. Dupa acest timp inchidem focul de sub oala, o acoperim cu un capac si lasam borcanele sa se raceasca in apa in care au fiert. Cand sunt gata, le stergem si le depozitam in camara sau beci. Simplu, nu-i asa? 
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 💚. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos! 💗 
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.

















5 comentarii:

  1. Bună ziua, eu am conservat exact așa ca în rețetă numai că am pus la sterilizare cu apă fiartă nu cea de la opărit și acum nu știu dacă vor sta pe iarnă...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Daca ai adugat sare si borcanele s-au inchis perfect va tine.

      Ștergere
  2. Anonim31/7/22

    Multumesc pentru reteta va urmăresc cu drag

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim19/8/23

    Va mulțumesc asa am sa pun azi

    RăspundețiȘtergere

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!