17.06.2020

Prajitura marmorata, cu cirese

Saptamana trecuta am mers la tara si am cules de la vecinii mei dragi si harnici, Cecilia si Georgica, niste cirese. Au fost mai micute, dar dulci si aromate. Anul acesta s-au facut muuulte, aproape ca se rupeau crengile cu ele....mi-a parut rau ca nu am facut o poza cu ciresii. O parte din ele le-am folosit la aceasta prajitura delicioasa...recomand sa o faceti si voi! 😉. Este o prajitura aromata cu  o textura usor umeda si in acelasi timp pufoasa.


Daca probati reteta mea de Prajitura marmorata, cu cirese, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite....omul cat traieste invata😍.
   
     Ingrediente:
  • 5 oua de marime medie
  • 200 g zahar (8 linguri)
  • 275 g faina (11 linguri)
  • 100 ml ulei
  • 200 g iaurt simplu
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 1 lingurita coaja de lamaie
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingura cu cacao
  • ¼ lingurita sare
  • 700 g cirese





Mod de preparare:
Mai intai ne ocupam de cirese: le spalam indepartand coditele si le punem la scurs intr-o strecuratoare. Cand sunt scurse le scoatem samburii si le lasam iarasi in strecuratoare sa se scurga bine de zeama/suc. Din cand in cand scuturam strecuratoarea.
Pornim cuptorul la foc mediu(180°C). Asternem hartie de copt intr-o tava. Eu am folosit o tava cu dimensiunile de 25x35 cm si am udat-o inainte de a pune hartia ca sa o pot aseza mai bine.
Masuram/cantarim ingredientele si cernem faina impreuna cu praful de copt. Spargem ouale in vasul mixerului sau alt vas si adaugam peste ele zaharul, zaharul vanilat si sarea. Mixam bine pana compozitia isi dubleaza volumul si se deschide la culoare. Zaharul trebuie sa se dizolve complet. Turnam uleiul in fir subtire in timp ce mixam, apoi adaugam iaurtul in 2-3 transe. Cu mixerul la viteza mica incorporam faina treptat(o punem cu lingura). La sfarsit aromatizam cu razatura de lamaie. Punem compozitia in tava pregatita dinainte si oprim 5-6 linguri in vas. Amestecam cacaoa cu putina apa calda(1-2 linguri), o punem peste aluatul ramas si amestecam pana la omogenizare. Luam cu lingura din compozitia maro si trasam linii peste compozitia alba, apoi facem diferite forme cu furculita(vezi foto mai jos). Asezam fructele deaspura, apoi dam tava la cuptor pentru aproximativ 40-45 de minute sau pana prajitura trece testul scobitorii: infigem o scobitoare in mijlocul prajiturii si daca iese curata, fara aluat prins de ea inseamna ca prajitura este coapta. Cand este gata, scoatem tava din cuptor, lasam prajitura sa se racoreasca putin, apoi o scoatem cu hartie cu tot si o lasam la racit. O portionam, o asezam pe un platou si o servim alaturi de cei dragi.💕 Super-buna!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca😍. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti mai multe RETETE DE DULCIURI.


















2 comentarii:

  1. Probata reteta, a iesit o prajitura minunanata! Multumim mult, doamna Gicuta, pentru ajutor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata, Michaela! Ma bucur mult ca prajitura a fost si pe gustul vostru. Iti multumesc si eu pentru vizita si comentariu, o zi frumoasa!

      Ștergere

Despre mine

Fotografia mea
Buna ziua si bine ati venit in mica mea bucatarie virtuala. Sunt o persoana simpla, care a crescut la tara, iar pentru mine bucataria este una dintre pasiunile mele. Imi place sa gatesc retete simple si gustoase care contin ingrediente la indemana oricui si incerc sa le detaliez pe intelesul tuturor. Iubesc florile, natura si oamenii. Nu am cursuri de bucatar, patiser sau cofetar, iar ceea ce gatesc sunt mancaruri/retete pe care le prepar pentru familia mea si pentru cei dragi. Va pup si va multumesc pentru vizita!