Ingrediente
Aluat:
- 800 g faina
- 3 oua
- 300 ml lapte
- 1 lingura iaurt(50 g)
- 175 g zahar
- 100 ml ulei
- 75 g unt
- 10 g drojdie uscata sau 40 g proaspata
- 1 lingura coaja rasa de lamaie
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1/4 lingurita sare
- 250 g miez de nuca macinat
- 2 albusuri
- 75 g zahar
- ¼ lingurita de scortisoara
- 3-4 linguri lapte
- 2 galbenusuri amestecate cu 2 linguri lapte
- 150 g nuca (usor prajita) tocata
- 150 g miere
Mod de preparare
Aluat:
Cernem faina(tip 000) intr-un castron incapator si o amestecam cu drojdia uscata. Daca folositi drojdie proaspata o frecati cu ½ lingurita de zahar ca sa se lichefieze.
Punem intr-o craticioara laptele, sarea si zaharul. O tinem pe foc doar cat sa se dizolve zaharul si sarea, apoi o dam deoparte si cand se mai racoreste adaugam iaurtul, ouale batute cu furculita, coaja de lamaie si esenta. Daca folositi drojdie proaspata o adaugati si pe aceasta. Atentie, amestecul trebuie sa fie doar caldut, nu fierbinte! Intr-o craticioara punem uleiul si untul si le incalzim pe foc pana se topeste untul.
Facem o adancitura in mijlocul fainii si adaugam treptat amestecul caldut de lapte, oua si zahar. Amestecam pana incepe sa se formeaza o bila de aluat, apoi incepem sa framanatam adaugand cate putin din amestecul de unt si ulei. Framantam aproximativ 15 minute pana obtinem un aluat care nu se mai lipeste de maini. Acoperim castronul cu folie alimentara si lasam aluatul la crescut(la loc caldut, ferit de curenti) pana isi dubleaza volumul.
Intre timp pregatim umplutura: Intr-un bol punem nuca, zaharul, scortisoara si albusurile batute putin cu furculita. Amestecam bine si incepem sa punem lapte cat sa obtinem o compozitie pastoasa.
*
Rasturnam aluatul crescut pe blatul de lucru uns cu putin ulei, il framantam putin cat sa scoatem aerul din el, apoi il impartim in 12 bucati egale pe care le modelam in forma rotunda. Luam cate o bila de aluat si o intindem cu sucitorul intr-o fasie cu dimensiunea (aproximativa) de 35 x 7 cm. In mijlocul fasiei intindem compozitie de nuca(o lingurita plina). Unim marginile aluatului(pe lung) strangand cu degetele ca sa se lipeasca. Vom obtine un sul pe care il rasucim usor, apoi lipim capetele formand un cerc. Rasucim din nou pentru a forma un 8(vedeti foto mai jos). Punem mucenicii astfel formati in tava/tavi captusite cu hartie de copt. Eu am udat tavaile in interior ca sa se aseze hartia mai bine in ele.
Lasam mucenicii 15 minute la crescut, apoi ii ungem cu galbenusul amestecat cu lapte. Dam tava/tavile la cuptor(foc mediu-180°C) pentru aproximativ 25 de minute sau pana mucenicii se rumenesc frumos.
Cand sunt gata, ungem mucenicii cu mierea usor incalzita si presaram miezul de nuca tocat marunt.
Daca doriti sa ii insiropati puteti face un sirop din 800-1000 ml apa, 350-400 g de zahar, coaja de lamaie si esenta de vanilie. Fierbeti apa, zaharul si coaja de lamaie cam 2-3 minute, apoi dati deoparte, adaugati esenta si lasati sa se raceasca. Treceti mucenicii calzi prin acest sirop, apoi ii ungeti cu miere si presarati miezul de nuca tocat marunt. In ambele variante sunt foarte gustosi.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.
Foarte bună rețeta, am facut azi!multumesc
RăspundețiȘtergereMa bucur ca v-a placut...sa va fie de bine! O zi frumoasa!
ȘtergereImi place foarte mult aceasta reteta am sa o fac duminica.Elena
RăspundețiȘtergereBuna Elena! Astept sa imi spui cat de mult v-au placut mucenicii. O zi frumoasa!
ȘtergereAu fost foarte buni.Multumesc frumos Gicuta.Elena
RăspundețiȘtergereMa bucur mult ca v-au placut. O zi frumoasa!
ȘtergereImi plac retetele dumneavoastra. Sunt cat se poate de clare si concise, la indemana oricui
RăspundețiȘtergereMa bucur sa aud asta. O zi frumoasa!
Ștergere