05.03.2016

Mucenici de post

Pufosi, aromati si deliciosi. Va recomand cu mare drag sa-i incercati si voi.❤ Este o reteta simpla, contine ingrediente ieftine, iar rezultatul este unul mai mult decat delicios💜.

Daca probati reteta mea de Mucenici de post, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.

    Ingrediente
    Pentru aluat:
  • 500 g faina
  • 4 linguri zahar
  • 1 cana apa (250 ml)
  • 4 linguri ulei
  • 25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
  • 2 lingurite coaja de lamaie
  • 1/2 sticluta esenta de vanilie
  • 1/4 lingurita sare
     Pentru uns mucenicii inainte de coacere:
  • 100 ml apa in care dizolvam o lingura zahar si un pliculet zahar vanilat
    Pentru sirop:
  • 1 cana si jumatate apa
  • 1 jumatate cana zahar
  • 1 jumatate sticluta esenta de vanilie
  • 1 lingurita coaja de lamaie
     Pentru decor:
  • 3-4 linguri cu miere
  • 1 cana si jumatate nuca zdrobita

Mod de preparare
Aluat:
Peste drojdia proaspata punem o lingurita cu zahar si o frecam ca sa se lichefieze. Daca folosit drojdie uscata o amestecati in faina cernuta.
Intr-o craticioara punem apa, zaharul si sarea. Punem craticioara pe foc si o lasam doar cat sa se dizolve sarea si zaharul. Adaugam coaja de lamaie si lasam siropul sa se racoreasca. Cand devine caldut(35-38
°C), il punem intr-un castron impreuna cu uleiul, drojdia si esenta. Incepem sa incorporam faina cernuta amestecand cu mainile pana se formeaza aluatul.
Rasturnam aluatul pe masa de lucru infainata si il framantam aproximativ un sfert de ora sau pana aluatul nu se mai lipeste de maini. Daca aluatul este lipicios va puteti unge mainile din cand in cand cu ulei.
Transferam aluatul  din nou in castron, il acoperim cu un prosop si si il lasam la crescut pana isi dubleaza volumul. sau si mai mult.
Cand este suficient de dospit il impartim in noua bucati egale....farmantam usor fiecare bucata si ii dam forma rotunda. 
Rulam fiecare bucata de aluat pana obtinem un snur lung si subtire de aproximativ 80 cm.
Pliem snurul la mijloc, rasucim, lipim capetele sub forma de cerc si rasucim din nou pentru a forma un opt.
Punem mucenicii formati intr-o tava unsa cu putin ulei si ii lasam la crescut cam o jumatate de ora. Peste tava punem un servet curat si avem grija ca sa nu atinga mucenicii.
Cand sunt crescuti ii ungem/pensulam cu apa in care dizolvam zaharul si zaharul vanilat.
Dam tava la cuptorul preincalzit la foc mediu(170-180°C) pentru aproximativ 25-30 de minute.
In timpul coacerii (spre sfarsit), mai pensulam inca de doua ori mucenicii...vor capata luciu si culoare frumoasa.
Sirop:
Punem apa, zaharul si coaja de lamaie intr-o craticioara pe foc mic.
Lasam sa fiarba aproximativ 2-3 minute, dupa care dam craticioara deoparte si adaugam esenta.
In acest sirop cald inmuiem (rapid) mucenicii fierbinti, apoi ii ungem cu miere si deasupra presaram nuca zdrobita. Sunt pufosi, aromati si tare gustosi😋.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z














2 comentarii:

  1. Sunteti extraordinara,aveti retete accesibile oricarui buzunar,va admir foarte mult pt munca pe care o depuneti si mai ales pt minunatele dv retete care imi plac foarte mult.Am invatat o multime de retete pt care va multumesc foarte mult.Intr-en cuvant toate retetele dv sunt explicate foarte bine si imi plac enorm.Va admir si va stimez,deci mult respect din partea mea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Juji, ce cuvinte frumoase ai putut sa-mi scrii...Ma bucur muult ca iti plac retetele mele, ma bucur mult ca le incerci si iti reusesc. Te imbratisez cu drag, sa ai o seara frumoasa!

      Ștergere

Daca va place reteta(sau nu ), va rog sa-mi lasati un comentariu. Multumesc anticipat!

COPYRIGHT Bunătăți din bucătăria Gicuței ©2016- 2024. Toate articolele și imaginile de pe acest blog aparțin autorului Bunătăți din bucătăria Gicuței. Orice multiplicare, copiere sau publicare a acestora fără acordul scris al autorului, se vor pedepsi conform legii in vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.).