07.01.2020

Tort cu crema de frisca si ciocolata alba

Acesta a fost tortul nostru pentru noaptea de Anul Nou(2020). Un tort usor de realizat, fin si tare gustos. Si de aceasta data am reusit sa-mi surprind invitatii 😏


Daca probati reteta mea de Tort cu crema de frisca si ciocolata alba, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-a placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite.
     
    Ingrediente
    Blat
:

  • 6 oua
  • 9 linguri zahar(200 g)
  • 5 linguri faina(125 g)
  • 3 linguri cacao(75 g)
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingurita praf de copt(optional)
  • un varf cutit de sare
    Crema:
  • 400 g ciocolata alba
  • 600 g smantana pentru frisca
    Sirop:
  • 4 linguri zahar(100 g)
  • 300 ml apa
  • 1 lingurita esenta de rom
    In plus:
  • 200 g visine conservate pentru prajituri(optional)
  • fructe uscate/confiate-pentru decor




Mod de preparare
Blat:

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma cu sarea, apoi incepem sa adaugat zaharul lingura cu lingura. Mixam bine pana zaharul se dizolva complet si se formeaza o bezea. Treptat adaugam si galbenusurile amestecate cu uleiul. Cernem faina cu cacao si praful de copt si cu ajutorul unei spatule o incorporam in amestecul de oua. Turnam compozitia de blat intr-o forma rotunda ( diametrul 22 cm) tapetata cu hartie de copt.
O dam la cuptorul preincalzit la foc mediu pentru aproximativ 35-40 de minute. Facem testul cu scobitoarea (infigem o scobitoare in mijlocul blatului si daca iese curata, fara aluat prins pe ea ,inseamna ca este copt). Lasam blatul sa se raceasca bine, apoi il taiem in 3 felii.
Crema:
Rupem ciocolata in patratele si o punem intr-o craticioara. Adaugam peste ea 300 g smantana pentru frisca. Punem craticioara pe foc mic si cand smantana ajunge aproape de punctul de fierbere(NU trebuie sa fiarba!) inchidem focul si amestecam bine pana ciocolata se topeste si rezulta un sos fin. Lasam sosul sa ajunga la temperatura camerei, apoi il punem la frigider pentru minim 2 ore sau in congelator pentru aproximativ 15 minute. Va recomand sa faceti aceasta operatiune de seara si sa lasati amestecul de smantana si ciocolata in frigider sa se raceasca bine. Tot de seara se poate face si blatul, ca sa se taie mai bine.
Mixam spuma restul de frisca(rece), apoi incorporam treptat si sosul de ciocolata.
Sirop:
Punem intr-un ibric apa si zaharul, si le fierbem pana zaharul se dizolva. Adugam esenta si lasam sa se raceasca
Asamblare:
Punem o foaie de blat pe un platou si o insiropam cu cateva linguri din siropul rece.
Impartim (ochiometric) in trei parti crema.
Intindem o parte din crema peste prima foaie de blat, "infigem"cateva visine(bine scurse) si nivelam. Procedam la fel si cu celelalte doua foi de blat. Cu crema ramasa imbracam tortul, apoi il ornam dupa preferinta. Eu am trasat deasupra niste linii(cu o racleta zimtata) si am turnat deasupra cateva linguri din siropul in care au stat visinile. La baza tortului am presarat cateva fructe uscate si deasupra am pus cirese confiate. Gata, tortul merge cateva ore la frigider, apoi il putem servi! Este un tort usor, fin si delicios....sa va fie de folos!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca💜. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook cu retete delicioase, ca sa aveti de unde va inspira.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti mai multe retete de TORTURI.

























Aici gasiti reteta TORTULUI DIPLOMAT.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu