15.11.2019

Cozonac cu smantana sau kefir

Cozonacul cu smantana sau kefir este foarte, foarte pufos si aromat. Se pastreaza la fel de pufos si timp de o sapamana....daca mai ramane😊. Recomand cu drag reteta!💕


Daca probati reteta mea de Cozonac cu smantana sau kefir cu smantana sau kefir  
sau orice alta reteta de pe blog, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cat de mult v-au placut. Toate sfaturile/sugestiile primite de la voi sunt binevenite, omul cat traieste invata😊.Daca va plac retetele mele ma puteti urmari pe paginile de FacebookFacebook.😉.

    Ingrediente
    Aluat:

  • 1,5 kg faina
  • 450 g zahar
  • 250 ml lapte
  • 250 g kefir sau smantana
  • 8 galbenusuri
  • 200 g unt moale(82% grasime)
  • 100 ml ulei
  • 3 pliculete(21 g) drojdie granule sau 75 g drojdie proaspata
  • 1 lingura coaja de lamaie
  • 1 lingura esenta de rom
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • 1 lingurita sare
    Umplutura:
  • 600 g nuca macinata
  • 8 albusuri
  • 200 g zahar
  • 1 lingura cu varf de cacao
  • 1 lingurita coaja de lamaie
  • un varf cutit de sare
  • 300 g rahat
     Pentru uns:
  • un galbenus amestecat cu 2 linguri cu lapte
Pentru ca am primit mesaje de la voi in care ma rugati sa va dau cantitatile pentru 2 cozonaci, le voi scrie aici:
   Ingrediente pentru 2 cozonaci mari
   Aluat:

  • 1 kg faina
  • 300 g zahar
  • 200 ml lapte
  • 200 g kefir sau smantana
  • 5 galbenusuri
  • 150 g unt(82% grasime)
  • 50 ml ulei
  • 2 pliculete drojdie granule(14 g) sau 50 g drojdie proaspata
  •  coaja de lamaie
  •  esenta de rom si vanilie
  • o lingurita rasa cu sare 
   Umplutura:
  • 400 g miez de nuca macinat
  • 5 albusuri
  • 125 g zahar
  • 250 g rahat
  • 1 lingura cu cacao
  • 1 lingurita coaja de lamaie
  • un varf cutit de sare

Inainte de prepararea cozonacului trebuie sa tineti cont de cateva sfaturi pe care vi le dau: toate ingredientele pe care le vom folosi trebuie lasate de seara in bucatarie la loc caldut(mai putin laptele). Vom folosi faina superioara tip 000. Peste drojdie nu trebuie sa punem lichide fierbinti, ci doar caldute(35-40°C). Drojdia nu trebuie sa intre in contact direct cu sarea. Mare atentie daca folositi drojdie uscata pentru ca sunt doua tipuri: una activa, care trebuie dizolvata in lapte si cealalta este drojdia instant care se amesteca direct in faina....cititi prospectul de pe ambalaj inainte de folosire. Aluatul de cozonac trebuie framantat cel putin o jumatate de ora. Cu cat il vom framanta mai mult, cu atat cozonacul ne va iesi mai pufos. Framantam aducand marginile catre centru, iar in timpul framantarii vom lovi/tranti aluatul de cateva ori de blatul/masa de lucru. Aluatul se poate framanta si la robot…cam 20 de minute. Daca alegem sa ii punem umplutura, nu trebuie sa exageram cu ea. Umplutura in exces face cozonacul sa crape si sa nu mai fie asa pufos. Aluatul trebuie lasat la dospit pana isi dubleaza volumul, chiar si putin mai mult (cca 2 ore). La dospit pentru cca 45 de minute vor sta si cozonacii in tavi inainte de coacere….daca nu sunt dospiti suficient vor crapa la copt.. Daca cuptorul vostru nu coace uniform puteti intoarce/inversa tavile cu cozonaci, dar nu in primele 20 de minute…doar dupa 20 de minute vom deschide usa cuptorului. Eu am copt cozonacii in cuptorul clasic pe gaz. Daca ii coaceti in cuptorul electric setati functia de caldura sus/jos + ventilatie…180°C, iar daca se rumenesc prea repede reduceti temperatura dupa 20 de minute la 170 °C. Daca se rumenesc din primele minute se pot acoperi cu hartie de copt ca sa se coaca si in interior…aici depinde mult de cuptorul fiecaruia dintre noi.
Niciodata nu vom taia cozonacul cand este fierbinte...daca nu aveti rabdare, asteptati macar sa devina caldut, apoi rupeti din el😍. Cam atat am avut de spus…daca aveti si voi alte sfaturi, le astept cu drag in comentarii. Sa va fie de folos!



Mod de preparare
Aluat:

Punem galbenusurile intr-un bol, presaram sarea peste ele si le batem cu furculita. Le lasam deoparte pana pregatim restul ingredientelor.
Cernem faina de doua ori intr-un vas mai mare in care vom pregati aluatul si amestecam drojdia granule in ea. Daca folosim drojdie proaspata o punem intr-un castron, turnam putin lapte(75-100 ml) caldut(nu trebuie sa depaseasca 40°) , adaugam o lingurita de zahar si una de faina, amestecam si lasam la dospit.
Incalzim laptele si adaugam zaharul. Amestecam pana acesta se dizolva, apoi il dam deoparte si adaugam esentele si coaja de lamaie. Cand se racoreste il amestecam cu kefirul/smantana, uleiul si galbenusurile.
Facem o adancitura in mijlocul fainii si incepem sa adaugam treptat compozitia lichida. Daca folosim drojdie proaspata o adaugam si pe ea. Amestecam pana se incorporeaza toate ingredientele, apoi rasturnam aluatul pe masa de lucru. Daca aluatul este prea moale mai putem adauga putina faina(2-3 linguri). Il framantat aproximativ 30-40 de minute adugand treptat untul moale.
Cand este gata, punem aluatul din nou in vas, acoperim vasul cu folie alimentara sau un prosop curat si il lasam la crescut la loc cald pana isi dubleaza volumul sau si mai mult.
Umplutura:
Amestecam cu lingura toate ingredientele(mai putin rahatul).
Cand aluatul este crescut il impartim in 8 bucati( sau 6 daca folositi tavi mai mari) pe care le framantam putin, cat sa iasa aerul din ele. Dam forma dreptunghiulara fiecarei bucati de aluat pe blatul de lucru uns cu putin ulei. Intindem din umplutura pe toata suprafata, punem si bucati de rahat, apoi rulam. Impletim prin rasucire cate doua rulouri si le asezam in tavi tapetate cu hartie de copt. Acoperim tavile cu un prosop curat si ii lasam la crescut 30-40 de minute. Dupa acest timp, ungem cozonacii cu galbenus si asezam deasupra lor cativa mieji de nuca. Punem tavile in cuptorul preincalzit la foc mediu( 170-180°C) pentru aproximativ 50 de minute sau pana cozonacii se rumenesc frumos. In primele 20 de minute nu vom deschide usa cuptorului. Eu am 2 cuptoare si am copt cozonacii in acelasi timp. Daca ii coaceti pe rand, sfatul meu este sa formati mai intai 2 cozonaci si dupa ce ii puneti in cuptor ii pregatiti si pe ceilalti. Cand sunt gata, ii scoatem din tavi si ii lasam la racit in bucatarie. Foarte pufosi si gustosi ies😋😊.
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.

















Aici gasiti reteta pentru BAIGLI CU UMPLUTURA DE NUCA SI MAC.



26 de comentarii:

  1. Super retata!! Abia aștept să încerc!

    RăspundețiȘtergere
  2. F buna rețeta felicitări

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc mult! O saptamana frumoasa sa ai!

      Ștergere
  3. Ce marimi au tavile ?Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte buna reteta. Eu am facut 2 cozonaci. Am framantat mai putin (15 min), insa tot au crescut frumos. Am sa incerc, pe viitor fie sa ii tin 40 min la 180 grade, fie 50 min la 170 ptr ca au iesit cam rumeni ptr gustul meu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-au reusit. Temperatura o setezi dupa cuptorul tau. Sarbatori cu bine sa aveti!

      Ștergere
  5. 👌E foarte SUPER! MINUNAT!Multumesc pentru receta.Sunteti o super-bucatareasa!BRAVO!!!❤🍃🌹🍃🌹🍃🌹🍃

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur mult ca v-au placut. O primavara frumoasa sa aveti!

      Ștergere
  6. 👌E foarte SUPER! Am preparat si eu 4 cozonaci.S-au primit Minunati!Multumesc pentru receta.Sunteti o super-bucatareasa.BRAVO!❤🍃🌹🍃🌹🍃🌹🍃

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc si eu pentru comentariu si vizita. Te mai astept cu drag!

      Ștergere
  7. Buna ziua. Și cu untul nu ați scris ce și cum sa facem!
    Oare trebuia puțin topit și adăugat în compoziția aluatului și cu uleiul sa frământăm la final? Mulțumesc de răspuns!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi cer scuze! Am recitit iar și am văzut ce ați scris legat de unt.
      Iertare!

      Ștergere
    2. Nicio problema, ma bucur ca te-ai lamurit. O seara frumoasa!

      Ștergere
  8. Anonim27/4/22

    Buna ziua!cat la suta grasime are untul?Trebuie sa fie lichid sau solid la framantat si laptele pt drojdie trebuie sa fie din cantitatea de lapte pt cozonac?va rog...mulumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Untul poate fi si cu 65 % grasime si trebuie sa fie moale, nu topit. Laptele in care inmuiem drojdia se ia din cei 200 ml folositi in reteta. O zi buna!

      Ștergere
  9. Mariana24/12/22

    Foarte bun,l am făcut aseară.Mulțumesc pentru rețetă.

    RăspundețiȘtergere
  10. Anonim22/4/23

    Foarte buna rețetă.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag, ma bucur ca v-a placut. O zi frumoasa!

      Ștergere
  11. Codruta6/12/23

    Buna dimineata,
    Ce fel de tăvi folosiți? Cât sunt de mari? Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La acesta reteta am folosit tavi cu dimeniunea de 7x10x25cm

      Ștergere
  12. Anonim18/4/24

    Cea mai buna rețetă, am făcut de enumerate ori.

    RăspundețiȘtergere