Ingrediente
Aluat:
- 500 g faina
- 2 oua
- 300 ml lapte
- 100 g zahar(4 linguri)
- 4-5 linguri ulei(cca 100 ml)
- 1 pliculet drojdie uscata(7g)
- 1 lingurita esenta vanilie
- 1 lingurita coaja de lamaie
- 1/4 lingurita sare
- 200 g zahar(8 linguri)
- 125 g unt moale (80% grasime)
- 100 g zahar(4 linguri)
- 125 g miez de nuca macinat
- coaja rasa de lamaie
- un varf cutit de sare
Mod de preparare
Aluat:
Spargem ouale intr-un castronel, adaugam sarea peste ele si le batem cu furculita…le lasam deocamdata deoparte.
Cernem faina(vom folosi faina tip 000) in bolul in care vom pregati aluatul si amestecam drojdia in ea. Drojdia uscata o putem inlocui cu 50g drojdie proaspata pe care o vom freca cu o lingurita de zahar ca sa se lichefieze
Incalzim laptele intr-o craticioara si adaugam zaharul. Amestecam pana acesta se dizolva, apoi oprim focul de sub craticioara si lasam sa se racoreasca. Cand se racoreste(sa aiba in jur de 40°C) punem peste el galbenusurile, esenta de vanilie si coaja de lamaie Eu am folosit coaja de lamaie pastrata la borcan, cam 1 lingurita am pus. Facem o adancitura in mijlocul fainii si adaugam treptat compozitia lichida amestecand cu lingura atat cat se poate. Incepem sa framantam cu mana pana se incorporeaza toate ingredientele si aluatul incepe sa"se adune" intr-o bila. Daca aluatul este prea tare mai adaugam putin lapte caldut, iar daca este prea moale mai punem putina faina.... depinde de gradul de umiditate al fainii pe care o folosim. Punem putin ulei peste aluatul ca sa il putem desprinde de pe bol si il rasturnam pe blatul/masa de lucru uns cu ulei. Il framantam 10-15 minute cu mainile unse cu ulei(acum vom folosi restul de ulei). Cand este gata, punem aluatul in bol, acoperim bolul cu folie alimentara sau un prosop si lasam aluatul sa creasca pana isi dubleaza volumul.
Caramel:
Punem zaharul intr-o cratita sau alt vas rotund cu dimensiunea de cca 26 cm….eu am folosit o cratita de tuci. Punem vasul pe foc mic si lasam pana se topeste zaharul si capata o culoare aramie. Avem grija sa nu il ardem ca va deveni amarui. Daca exista cristale netopite miscam/scuturam vasul sau amestecam usor cu o lingura de lemn. Cand zaharul este complet topit luam cratita de pe foc si o rotim/inclinam, cu mare atentie, ca sa imbracam si peretii acesteia in caramel. Lasam deoparte ca sa se raceasca.
Umplutura:
Peste untul moale punem zaharul, sarea si miezul de nuca macinat. Aromatizam cu coaja de lamaie, apoi amestecam totul foarte bine.
Modelare cozonac:
Raturnam aluatul crescut pe masa de lucru unsa cu ulei si il framantam putin cat sa iasa aerul din el. Il intindem cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara de aproximativ 1 cm grosime(35 x40 cm) . Ungem foaia de aluat cu crema si rulam aluatul pe latura mare cat de strans putem, apoi il taiem in 7 bucati egale. Punem rulourile taiate peste caramel cu distanta intre ele, apoi il mai lasam la crescut cca o jumatate de ora. Dupa acest timp punem cratita in cuptorul preincalzit la foc potrivit(180°C) pentru cca 45 de minute sau pana cozonacul se rumeneste frumos deasupra. Imediat cum scoatem cratita/vasul cu cozonacul din cuptor asezam deasupra lui un platou, apoi il rasturnam. Trebuie rasturnat imediat altfel caramelul se intareste si cozonacul va ramane lipit de cratita...nu ar fi pacat sa stricam frumusete de cozonac? Vedeti ce frumos a iesit?...si tare gustos ❤
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii plus alte doua retete pentru inspiratie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca 😊. Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Nu uitati, in fiecare zi va astept pe pagina mea de facebook , unde postez si alte retete delicioase. Ma puteti urmari si pe Instagram sau pe Pinterest.
Daca doriti, va puteti inscrie in grupul "Bunatati din bucatariile noastre" sa gatim si sa ne sfatuim impreuna.
Aici gasiti TOATE RETETELE MELE DE LA A LA Z.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu